Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

„Nemusím líbat Putinův obraz,“ vtipkoval Navalnyj. Vězeňská komise ho má za teroristu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
12. října 2021
12:15

Vězněného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného (45) tento týden vězeňská komise označila za extremistu a teroristu. Zároveň ho vyřadila ze seznamu vězňů se sklony k útěku. Na instagramu o tom informoval Navalnyj. Za extremistické dříve označily ruské úřady organizace spjaté s Navalným, a zakázaly tak v Rusku jejich činnost.

Speciální komise podle Navalného přijala rozhodnutí zařadit ho mezi extremisty a teroristy jednohlasně. Všichni její členové taktéž souhlasili, aby již nebyl podezírán, že se chystá z věznice uprchnout.

„Zprávy to jsou dobré. Označení ‚extremistický‘ a ‚teroristický‘ nejsou tak unavující jako ‚uprchlík‘,“ podotkl Navalnyj. Opoziční politik vysvětlil, že díky změně statusu již nebude muset čelit neustálým kontrolám na rozdíl od doby, kdy ho věznice podezírala z plánování útěku. „Nad mojí pryčnou teď jenom visí tabulka, že jsem terorista,“ upřesnil Navalnyj.

Dříve si Navalnyj stěžoval, že kvůli statusu vězně se sklony k útěku ho zaměstnanci věznice v noci každou hodinu budí. Kritik Kremlu to označil za mučení spánkovou deprivací. Vězeňská služba to však popírala a tvrdila, že v noci pracovníci vězeňských zařízení sice očima kontrolují, zda jsou vězni na svých místech, ale nebrání jim v odpočinku.

Čeho se obával Navalnyj?

Na změnu statusu upozornil Navalnyj ve svém příspěvku na instagramu, kde detailně popsal postup komise. Navalnyj se domnívá, že jejich rozhodnutí je jen dalším krokem eskalace tažení proti jeho osobě. „Obával jsem se, že mě budou nutit líbat Putinův obraz a učit se nazpaměť Medvedědovy výroky,“ napsal na svém profilu. Úřady ani Federální vězeňská služba oficiálně nepotvrdila změnu Navalného statusu.

Navalnyj si odpykává 2,5 roku dlouhý trest vězení kvůli porušení podmínky staršího rozsudku. Evropský soud pro lidská práva ale tento proces označil za nespravedlivý. Do vazby byl opoziční předák vzat loni v lednu při návratu z Německa, kde se zotavoval z otravy nervově paralytickou látkou novičok. Tu potvrdily západní laboratoře a také Organizace pro zákaz chemických zbraní.

Navalnyj dříve označil zařazení svých organizací mezi extremistické za pokus ruských úřadů o potlačení opozice před zářijovými volbami do Státní dumy. V nich nakonec zvítězila prokremelská strana Jednotné Rusko, opozice má však výsledky voleb za zfalšované.

Soud s ruským opozičníkem Alexejem Navalným Soud s ruským opozičníkem Alexejem Navalným | Reuters

Muratov: Nobelovku bych dal Navalnému

Navalnyj rovněž ocenil letošní nositele Nobelovy ceny míru, novináře Dmitrije Muratova z Ruska a Mariu Ressovou z Filipín. „Rusko a Filipíny jsou velmi rozdílné země, ale jejich vedení je dost podobné,“ podobu vidí hlavně v tom, že vláda, potažmo prezident, lže a v tom, kdo tyto lži odhaluje. „Z celého srdce gratuluju Dmitriji Muratovovi a deníku Novaja Gazeta,“ doplnil Navalnyj.

Muratov se po vyhlášení nechal slyšet, že kdyby měl o udělení Nobelovy ceny míru rozhodovat on, vybral by jiného Rusa. Podle něj si ocenění zaslouží právě Navalnyj. Zdůraznil také to, že Nobelovu cenu nezískal on jako jedinec, ale jeho noviny.

Video  Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi