Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Doživotně odsouzený Robert Tempel uspěl u Ústavního soudu: Pustí ho z vězení?

Aktualizováno -
29. července 2021
16:42
Autor: ČTK, jel, shp - 
29. července 2021
13:41

Ústavní soud ve čtvrtek odpoledne vyhověl doživotně odsouzenému Robertu Tempelovi zvanému „Psycho“. Ten si odpykává trest za vraždu dvou mužů na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku v roce 2001. Po zásahu Štrasburku vrátil kauzu vrchnímu soudu. Podle advokáta nejsou splněny podmínky pro další držení Tempela ve vězení. Na nový proces by podle něj měl čekat na svobodě.

V roce 2001 se Tempel podle rozsudku na parkovišti setkal se dvěma mladíky (†22 a †25). Jedné z obětí předal 400 tisíc korun za auto, které od ní chtěl koupit. Následně ho ale zastřelil. Trefil i druhého muže, kterého poté bil do hlavy železnou tyčí, kusem betonu a francouzským klíčem. Těla pak odvezl do Staré Vody, kde je zakopal.

Tempel však tvrdí, že je nevinný a že vraždy spáchal muž zvaný Biftek. Ten měl být podle všeho v době vražd také na místě činu a u soudu vystupoval jako klíčový svědek. Krajský soud v Plzni čtyřikrát Tempela osvobodil, pražský vrchní soud ale verdikt vždy zrušil, a tak definitivní rozsudek padl až v roce 2009. V roce 2012 Ústavní soud odmítl Tempelovu stížnost a vypadalo to, že s celou kauzou je nadobro konec.

Na Ústavní soud se Tempel obracel kvůli přeložení kauzy z Plzně do Prahy a znovu po definitivním uložení doživotního trestu, avšak neuspěl. Obě stížnosti tehdy soud odmítl, nyní musel o obou rozhodovat znovu. Tentokrát dal odsouzenci za pravdu a případ vrátil vrchnímu soudu. 

Důvodem pro nové kroky v Tempelově kauze bylo stanovisko štrasburského soudu, který se za odsouzeného muže postavil loni v červnu. Českou republiku zkritizoval za „významné selhání justice“ při projednávání mužova případu. Pochybení spočívalo v délce řízení, ale také v přesunu kauzy z Plzně do Prahy. Právník odsouzeného nyní bojuje za jeho propuštění.

"Podáme potřebná podání k příslušným soudům tak, aby byl vydán příkaz k propuštění pana Tempela," řekl ČTK advokát Jakub Kříž. "Ta situace je procesně velmi zamotaná, snažíme se ji nyní rozklíčovat," dodal. Podle něj v tuto chvíli neexistuje pravomocný rozsudek, podle kterého by Tempel měl být ve vězení. Soudy by podle Kříže měly vydat příkaz k propuštění, ale v tuto chvíli ještě nemají oficiálně doručen nález Ústavního soudu.

Problémem podle něho je, že Ústavní soud nemá povinnost rozhodnout o propuštění nebo vzetí do vazby, a tuto mezeru je třeba nějak překlenout, řekl Kříž ČTK.Návrh na případnou vazbu by muselo podat státní zastupitelství. "Z naší strany mohu říct pouze to, že věc se vrací k Vrchnímu soudu v Praze, který musí učinit všechny nezbytné kroky," uvedl ústavní soudce Tomáš Lichovník.  

Návrh na případnou vazbu by muselo podat státní zastupitelství, po mnoha letech ve výkonu trestu ale podle Kříže nejsou k vazbě důvody. Advokát věří, že se klient dostane na svobodu do několika dní.

"Vrchní soud v Praze rozhodnutí respektuje," řekla ČTK jeho mluvčí Kateřina Kolářová. Případ podle ní nyní podle rozvrhu práce dostane příslušný senát a projedná ho.

Mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová Blesku řekla, že zatím nemá oficiální stanovisko soudu. "Teprve poté, až je obdržíme, se můžeme k věci vyjádřit," řekla. Zda bude Tempel okamžitě propuštěn, odmítla spekulovat.

Tempel je podle informací ČTK aktuálně ve věznici v Bělušicích. Advokát by měl iniciovat propuštění po zrušení jeho trestu u soudu, který o doživotí rozhodl, tedy u Vrchního soudu v Praze. ČTK to řekla Radka Heresová, předsedkyně Okresního soudu v Mostě, do jehož obvodu Bělušice spadají.

 

sorgedoktor ( 29. července 2021 15:18 )

Zen cely clanek je pro cloveka ktery se nevyzna v soudnich kausach do znacne miry nesrozumitelny. Mame si snad z lakonickeho sdeleni nejakych par vet udelat obtaz o tom, jestli je viny ve sdmyslu skutkove podstaty vrazdy nebo ne...

padrino ( 29. července 2021 14:07 )

Bojí se Kájínek?
Je ten nejhorší člověk, kterého jsem potkal. Falešný a bezpáteřní zmetek, který se tváří, že je čestný. Je i dost nebezpečný. Je schopný vám píchnout nůž do zad z malicherného důvodu. Dá se čekat, že mě ten nebezpečný psychopat jednou zezadu zastřelí.“

http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-krimi/­609687­/kaji­nek-o-spoluvezni-ktery-sije-plysaky-vyvrazdi-me-blizke.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání