Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Člen Berdychova gangu Jaromír P. se doznal: Smrti zlatníka prý lituje

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. července 2021
15:38
Autor: ČTK, VaB, jza - 
27. července 2021
12:33

Jaromír P., poslední neodsouzený člen takzvaného Berdychova gangu, se v úterý u soudu přiznal k účasti na čtyřech loupežích, které mu klade za vinu obžaloba. Odmítl ale tvrzení, že přepadení vymyslel a organizoval, jak dříve v jeho nepřítomnosti uvedli spolupachatelé včetně Davida Berdycha. Zdůraznil také, že při loupežích nikdy nepoužil fyzické násilí. Muž se před trestním řízením řadu let skrýval, policie ho loni dopadla v USA.

Obžaloba tvrdí, že někdejší provozní šéf pražského podniku Discoland Sylvie Jaromír P., se v letech 1995 až 1996 v hlavním městě postupně podílel na přepadení obchodního domu, podnikatele, vozu s penězi a také na únosu zlatníka, který při akci gangu přišel o život.

„Rámcově se cítím vinen minimálně proto, že jsem ty skutky mohl zastavit. Ty skutky jsem neorganizoval. Chápu spoluobviněné, že to podávali trochu jinak, protože jsem tady nebyl a nemohl jsem se bránit, tak to pro ně bylo jednodušší,“ prohlásil šestapadesátiletý muž v úvodu své výpovědi.

Poté žádal středočeský krajský soud o odročení hlavního líčení, aby se mohl na proces lépe připravit. Měl prý totiž málo času na prostudování spisu, zhruba 20 hodin. „Měl bych rád pocit, že jsem udělal vše pro to, abych to nastudoval,“ řekl. Neúspěšně přesvědčoval soud, aby hlavní líčení kvůli tomu odložil, protože se jedná 25 let staré případy.

„Bylo mi tehdy 29 let. Spoustu věcí si pamatuju ve fragmentech. Odehrálo se to v jednom roce mého života, na který se celou dobu snažím zapomenout,“ řekl. „Já to nepopírám, co se stalo. Jenom chci upřesnit, jak se to stalo,“ pokračoval.

Předseda soudního senátu Jiří Wažik jeho žádosti nevyhověl. „Vaše výpověď už mohla být připravena minimálně 25 let,“ podotkl. Připomněl také, že Jaromír P. měl k dispozici celý původní rozsudek ve vězení v americkém Seattlu, kde rok čekal na vydání do ČR.

Obžalovaný muž poté pokračoval ve výpovědi.Popisoval, jak se seznámil s Berdychem, když pracoval v podniku Discoland kontroverzního podnikatele Ivana Jonáka, kde pracoval jako provozní a Berdych tam dělal ochranku.

„Bylo mu tehdy 18, prezentoval se jako juniorský mistr Evropy v karate. Během pár týdnů jsme s panem Jonákem zjistili, že ho v ochrance automaticky všichni poslouchají, i ti mnohem starší. Udělali jsme z něj vedoucího,“ popsal. „Pak jsem se s ním sblížil, asi jsme se měli docela rádi. On byl úplně jinej člověk než já. Taky měl stavební školu, ale nikdy se tomu nevěnoval,“ pokračoval.

„Po práci jsme chodili s Davidem do jinejch podniků, začal jsem poznávat nové lidi, tak nějak jsem se dostal do jejich prostředí,“ uvedl. Po svém odchodu z Discolandu začal Prokop dovážet auta z Německa. „Pan Berdych mi pomáhal, když jsem občas potřeboval nějaké lidi. Byli jsme pořád ve styku,“ doplnil.

Během výpovědi nejvíce litoval smrti uneseného zlatníka. „Já tam cítím svoji hroznou vinu v tom, že jsem to mohl zastavit, že jsem věděl, co se chystá. Prostě jsem měl říct, že je to hovadina, že je to nesmysl, že je to starší člověk,“ řekl.

Lítost vyjádřil nad přepadením podnikatele, který byl jeho dlouholetým přítelem. Podle Jaromíra P. mu tento muž dlužil zhruba tři miliony, a proto ho chtěl za pomoci Berdycha a ostatních postrašit, aby mu půjčku vrátil. „Později jsem mu zase půjčil peníze, protože jsem si uvědomil, že jsem se zachoval jako kretén,“ poznamenal k mužově únosu.

V případě přepadení obchodního domu OBI řekl, že si pamatuje, že pouze někoho někam vezl v autě. Předseda senátu Jiří Wažik mu ale připomněl, že muži, kteří byli spolu s ním obvinění, mluvili jinak. Spoluobžalovaní podle něj uvedli, že v té době to byl spíše jeho gang.

Muž přitom nedokázal vysvětlit ani svou motivaci, proč se trestných činů dopouštěl. „Já tomu nerozumím, proč jsem to dělal. Já jsem to finančně nepotřeboval,“ vysvětloval u soudu. Také však vypověděl, že trestnou činnost s Berdychem ukončil poté, co v listopadu 1996 zemřel unesený zlatník. „My jsme si slíbili, že prostě už v životě nebudeme nic takovýho dělat, nic protizákonného,“ prohlásil,

Jaromír P. si vyžádal, aby soud předvolal jako svědky čtyři jeho spoluodsouzené. Berdych a Radek Trumpeš budou vypovídat ve středu, o den později přijde řada na Michala Puchara a Josefa Korbelu. Všichni muži se znali právě z Discolandu, kde pracovali.

Ostatně dříve čelil obžalobě také z dvojnásobného pokusu o vraždu Jonáka z roku 1994, soudy ho ale pravomocně osvobodily. Jonák byl odsouzen na 18 let za likvidaci své manželky. Tvrdil, že i za její vraždou stál ve skutečnosti Jaromír P. Nazval ho „zločineckým mozkem“, který dal dohromady celý tzv. Berdychův gang.

Česká justice Jaromíra P. v roce 2007 v jeho nepřítomnosti pravomocně potrestala odnětím svobody v délce 13,5 roku. Poté, co ho Spojené státy vydaly letos v květnu do Česka, požádal o zrušení verdiktu, který se ho týkal, a o nové projednání věci. Na rozsudek čeká ve vazbě. Soud mu nemůže uložit přísnější trest, než který dostal původně.

Video  Policie dopadla posledního člena Berdychova gangu.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání