Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jaromíra hledali kvůli vraždě a loupežím 18 let! Poslední „Berdychovec“ je konečně v českém vězení

Autor: ČTK, VaB - 
28. května 2021
18:54

Čeští kriminalisté v pátek přivezli z USA údajného posledního člena takzvaného Berdychova gangu Jaromíra P., odsouzeného za únos a smrt zlatníka z roku 1996 a loupežná přepadení dalších lidí. Americká policie ho po spolupráci s českými vyšetřovateli dopadla loni na jaře, český soud mu už dřív v jeho nepřítomnosti uložil 13,5 roku vězení.

Policie na twitteru uvedla, že v pátek odpoledne se pro ni po letech definitivně uzavřel případ Berdychova gangu. „Letadlo s posledním z odsouzených dnes ve 13:10 hodin přistálo na pražském letišti a poslední ,Berdychovec´ je za mřížemi,“ napsala.

Muž skončil v jedné z pražských věznic, napsala na webu mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Zadrženého Jaromíra P. nejmenovala, oznámení ale připojila ke starší zprávě o jeho zadržení v USA.

Policie muže ve Spojených státech dopadla loni v dubnu, skrýval se v okolí Seattlu. Ministerstvo spravedlnosti ještě před tím zažádalo o vydání do ČR. Žádost o extradici posuzuje americké ministerstvo spravedlnosti, rozhoduje pak o ní soud a po něm ještě ministr zahraničních věcí USA.

Před policejní služebnou na pražském letišti Václava Havla se Jaromíra P. reportér ČT zeptal, zda je překvapený, že ho policie dopadla. „Ne,“ řekl se smíchem. Na otázku, zda je smířený s vězením odpověděl, že „jistě“. Kriminalista dále uvedl, že Jaromíra trápilo to, jak na něj policie došla a ptal se, proč se o případ začali znovu zajímat. 

Gang pojmenovaný po Davidu Berdychovi měl podle pravomocného rozsudku na svědomí loupeže, únosy a vydírání podnikatelů. Uprchlý Jaromír byl odsouzen za stejné činy jako Berdych. Loni se při zadržení měl prokázat falešným průkazem. Rendlová tehdy uvedla, že v USA používal desítky padělaných dokladů a vedle padělání se dopouštěl majetkové trestné činnosti.

Kauza takzvaného Berdychova gangu bývá označována za největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Skupina desítek lidí kolem Davida Berdycha si svou trestnou činností přišla údajně na více než 100 milionů korun, první zločiny podle žalobců spáchala v roce 1995.

Vyšetřování hlavní části rozsáhlé kauzy začalo v září 2004, kdy detektivové pozatýkali velkou část podezřelých. V souvislosti s činností skupiny bylo dosud obžalováno nebo obviněno přes 50 lidí.

Jako poslední ze skupiny zůstal ve vězení Berdych odsouzený na 15 let za loupeže a únosy. Soud jej podmínečně propustil z vězení v červnu 2015 poté, co si odpykal více než dvě třetiny trestu.

Video  Policie dopadla posledního člena Berdychova gangu.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání