Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vůdce nejznámějšího českého gangu vydělával 200 tisíc měsíčně: Dnes háže lopatou

Autor: dce - 
29. září 2016
05:00

Berdychův gang, to je název, který se ještě před pár lety skloňoval snad ve všech médiích. Parta zločinců spolčená s policejními detektivy unášela podnikatele, přepadávala a loupila. Všichni nakonec skončili za mřížemi. A už rok je na svobodě i poslední z nich - šéf gangu David Berdych.

Únosy, vydírání, mučení, loupeže a přepadení. To všechno má na triku David Berdych a jeho gang. Všichni už si za to svůj trest odseděli - Berdych byl podmínečně propuštěn loni v červnu jako poslední z nich. V rozhovoru pro Český rozhlas popsal některé ze spáchaných zločinů, ale i to, co se dělo po jeho dopadení a jak to bylo ve vězení.

David Berdych se po zatčení v roce 2004 policii ke všemu přiznal. "Jednak už mi toho moc nezbylo k nějakému manévrování a jednak...já to přirovnám, sportuju, jsem takovej, že když něco hraju a prohraju, tak prostě konec a hotovo. Nemá cenu nějakým způsobem mlžit, když už jsou ty věci jasný a daný," prozradil Berdych.

Policajti mě chránili

Jenže při přiznání pochopitelně vyzradil své komplice a mezi nimi i mnoho přátel. Dodnes chápe, že je zradil, ale věří, že dřív nebo později by stejně začal mluvit někdo jiný. V průběhu soudu mu ale tito lidé intenzivně vyhrožovali. Policisté i Vězeňská služba Berdycha však chránili.

"Tak já jsem, než došlo k soudu, byl poměrně izolovanej a hlídanej, ať jsem šel kamkoliv z cely, tak se mnou šli dva dozorci, policajti dojížděli do věznice, určitě dali nějaký pokyn ke zvýšeným opatřením vůči mý osobě."

Broušení skla i vaření na Ruzyni

Po soudu situace polevila, Berdych dokonce na svou žádost začal pracovat. "Vystřídal jsem asi čtyři práce. Naučil jsem se brousit, leštit sklo, dělal jsem ve výrobě elektroniky, pak jsem dělal, ve vězení se tomu říká cáchař, oni tomu říkaj administrativní pracovník. To máte vlastně na starost všechny pracoviště, píšete jim směny, píšete jim, vlastně kolik vydělali, kolik udělali. A potom na konci trestu, když mě převezli na Ruzyň, když jsem splnil podmínky pro věznici s dozorem, tak jsem šel do kuchyně, naučil jsem se vařit," vypráví.

Ve vězení zachránil dva životy

Přesto se i ve vězení musel občas se spoluvězni vypořádávat všelijak. "Občas se to stalo. Musel jste vědět, že když to přijde, tak se jim musíte postavit. Jakmile jednou couvnete, tak budete couvat pořád," vysvětlil. Berdych ve vězní dvakrát zachránil lidský život - při hromadné rvačce bránil dozorce a spoluvězni zabránil v sebevraždě.

Berdych byl 24. června 2015 podmínečně propuštěn na svobodu. "Po propuštění jsem šel za svojí budoucí ženou a šli jsme na večeři." Návrat na svobodu ale nebyl lehký. "Ta změna je obrovská a je hrozně těžký; já, kdybych neměl ženu a lidi okolo mě, který mi pomohli, rodinu, tak já bych to nezvládl. Všechno se změnilo. Technika, lidi se chovaj i jinak. První měsíc jsem všude chodil s ženou a bál jsem se dojít i na poštu," řekl Berdych.

Teď házím lopatou

Jako zločinec si David Berdych podle svých slov vydělal 200 tisíc měsíčně. "Utráceli jsme za nesmysly. Za auta, za zábavu, za ženský. Prostě tak, jak to v tý době a v tý společnosti, kde jsme se pohybovali, chodilo," vysvětlil Berdych, proč mu údajně nezbyly žádné peníze. Nyní pracuje u stavební firmy. "Někdy sedím v bagru, někdy v náklaďáku, někdy držím lopatu." Za svou práci bere minimum. A kriminálu se bojí dál - vrátit se tam už nechce. "Když vidím pancéřovaný auto, nenapadne mě, že bych ho přepadl, ale pousměju se a pokejvu hlavou a to si řeknu, vzpomenu si na nějaký starý časy," dodal.


janbenda55@... ( 29. září 2016 13:15 )

Rego, jsi pitcha!

moiaza ( 29. září 2016 11:42 )

S takovou minulosti má Berdych časem našlápnuto do senátu. Také by mohl po určitém čase dělat ministra vnitra. Předpoklady na to má. Už dnes nám vládnu tuneláři, zloději, zločinci, tak proč ne Berdych? Stejnou šanci má i "rego."

.krakonos5oo. ( 29. září 2016 09:54 )

Hejtmanu Haškovi(ČSSD) spočítali příjem za všechny funkce na cca 3 miliony měsíčně.

dupidrinc ( 29. září 2016 07:54 )

Ano, od sametové demolice státu.

almr ( 29. září 2016 07:41 )

Takže zlodějině se teď říká vydělávání ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání