Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Matka přišla o dítě, protože je lesba: Zastali se jí až ve Štrasburku

Otázka stejnopohlavních rodičů zůstává pro mnoho lidí tabu (ilustrační foto).
Otázka stejnopohlavních rodičů zůstává pro mnoho lidí tabu (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
16. září 2021
20:52

Evropský soud pro lidská práva se zastal matky, která prohrála v opatrovnickém sporu o výchovu svých dětí. Konstatoval nepravomocně, že ženina sexuální orientace hrála ve všech fázích řízení enormní roli a že s ní bylo zacházeno jinak než s jinými rodiči jen proto, že žije ve vztahu se ženou, ne s mužem. Přiřkl ženě odškodné 250 tisíc korun. Rozhodnutí ovšem není pravomocné.

Polská matka, která byla zbavena péče o své děti, uspěla u Evropského soudu pro lidská práva (ECHR) s žalobou proti Varšavě. Polští soudci podle Štrasburku při rozhodování o svěření dětí do péče ženu diskriminovali kvůli jejímu vztahu s jinou ženou, čímž porušili její právo na soukromý život. Polsko nyní musí ženě zaplatit odškodné 10.000 eur (253.000 korun). Rozsudek není pravomocný, všichni zúčastnění mají tři měsíce na odvolání.

„Sexuální orientace stěžovatelky a její vztah s jinou ženou byly trvale v centru jednání, a to v každé fázi soudního řízení. Soud dospěl k závěru, že se stěžovatelkou bylo zacházeno jinak, než by bylo zacházeno s jiným rodičem, který si přeje mít své dítě ve výhradní péči. Tento rozdíl (v přístupu polského soudu) byl založen na sexuální orientaci (stěžovatelky), a proto představoval diskriminaci,“ uvedl ECHR.

Polka narozená roku 1970 se vdala v roce 1993 a s manželem měli celkem čtyři děti. Když žena navázala lesbický vztah, její manžel v roce 2005 požádal o rozvod. Soud nejprve dočasně přiřkl péči ženiným rodičům, kteří její nový partnerský vztah odsuzovali. Po několika soudních přích skončily všechny čtyři děti v péči otce.

Podle soudu ve Štrasburku byla žena v Polsku u soudu vyslýchána ohledně svého sexuálního života s novou partnerkou. Ve prospěch stěžovatelky ve Štrasburku hlasovalo šest soudců ze sedmi, jeden byl proti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání