Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Testování dětí na táborech bylo nezákonné. Soud zpětně smetl další nařízení ministerstva

Autor: ČTK - 
15. října 2021
09:43

Letní povinnost testovat děti na táborech na koronavirus, případně prokazovat jejich očkování nebo imunitu z prodělané nemoci, byla v rozporu se zákonem, konstatoval zpětně Nejvyšší správní soud (NSS). Vyhověl tak stížnosti podané jménem chlapce, který se v červenci na táboře podroboval testování. Spornou část mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví už NSS nemohl zrušit, protože v mezičase celé pozbylo platnost. ČTK to zjistila z úřední desky.

Děti se musely testovat při nástupu na tábor a poté v týdenních intervalech. NSS konstatoval nezákonnost stanovené povinnosti v podstatě jen proto, že ustanovení odkazovalo na jinou část předpisu, kterou soudci označili za nezákonnou už v září. Šlo o pasáž, která jako podmínky vstupu do některých uzavřených prostor nebo na hromadné akce stanovila očkování, negativní test nebo potvrzení o prodělané nemoci, avšak nikoliv laboratorně potvrzené protilátky proti covidu-19.

Pravidlo, které umožňuje určitou aktivitu, v tomto případě účast na táboře, jen za splnění podmínek, které soud už dříve označil za nezákonné, je automaticky také nezákonné, plyne z rozhodnutí NSS.

„Nezákonnost formálně oddělené, avšak materiálně neoddělitelné části pravidla způsobuje nezákonnost tohoto pravidla jako celku, neboť bez této části je pravidlo jako celek nadále nepoužitelné,“ napsali soudci.

V minulosti NSS opakovaně naznačil, že neuznávání laboratorně potvrzených protilátek lze hodnotit jako formu diskriminace. Očkovaní a vyléčení jsou zvýhodňovaná, přestože se u nich přítomnost protilátek jen předpokládá. Nelze však vyloučit, že se judikatura NSS změní. Aktuálně pokračuje u soudu jiné řízení, v němž se ministerstvo zdravotnictví snaží svůj přístup obhájit a poukazuje na to, že neexistuje vědecký konsensus o bezpečné hladině protilátek. Konala se už dvě veřejná jednání, verdikt by mohl padnout příští týden.

Přezkoumávání opatření ministerstva zdravotnictví je novou kompetencí NSS, která plyne z pandemického zákona. Soud přijal už desítky rozhodnutí, opakovaně ministerstvo kritizoval, nejčastěji za to, že opatření jsou nedostatečně odůvodněná, případně že nemají oporu v zákonech o ochraně veřejného zdraví ani v pandemickém zákoně.

Video  Začíná škola: Plaga o těžkém roku, testech, respirátorech i kritice zdravotnictví  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

yarda ( 15. října 2021 12:42 )

Diskutoval jsem jinde:
... Zvláště v mimořádných situacích je třeba na dodržování zákonů lpět dvojnásob....
NE, NE, NE !!! V mimořádných situacích je třeba dělat to co je třeba dělat. Protože dosud platné zákony s mimořádnými situacemi nemusí počítat. Nejsem proti tomu, aby dosud platné zákony na základě zkušenosti z oné mimořádné situace byly upraveny nebo změněny, až na to bude čas. Ale to co předvádí NSS, za to by někdo od nich zasloužil pověsit za koule (nebo za něco jiného pokud koule nemá) do průvanu.
Ještě jsem si vzpomněl - před plyšákem se vysílal v rozhlasu nějaký seriál, už nevím, o čem. Začínal:
"Svaté město padlo, protože každý konal svou povinnost. Svaté město padlo, protože každý konal JEN svou povinnost."

PavelSki ( 15. října 2021 11:53 )

Co vlastně ještě ÚS nesmetl?
Vzkaz pro novou vládu, stejně ÚS smete všechno.

Žijme v režimu, kdo chce, naočkuje se, kdo nechce, tak se nebojí.
A přistupujme ke covidu, jako ke chřipce.

amgal ( 15. října 2021 11:20 )

Po boji je každý generál. Kdyby se netestovalo, tak by to bylo taky špatně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa