Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vakcínu pro děti bychom za „normálu“ neschválili, přiznal odborník. I tak ji ale doporučuje

Autor: tsv - 
18. září 2021
20:10

Očkování proti covidu by v „normální době“ dětem doporučeno nebylo, říká britský vládní poradce Adam Finn. Kvůli probíhající pandemii neměli vědci dostatek času vakcínu řádně prozkoumat, výzkumy dokonce upozorňují na určité srdeční komplikace spojené s očkováním náctiletých. Ke schválení vakcíny pro věkovou skupinu došlo hlavně kvůli vizi nepřerušené školní docházky, napsal server DailyMail.

Vědci kvůli rychlému šíření viru neměli podle vládního poradce a člena Smíšeného výboru pro očkování a imunizaci (JCVI) Adama Finna „luxus“ v podobě času na výzkum vedlejších účinků očkovací látky u dětí. Nebýt pandemie, která si vynutila extrémně rychlé schválení vakcíny, by experti věnovali několik měsíců, ne-li let, sbírání dat a přehodnocování možných rizik.

Británie schválila očkování dětí mezi 12 a 15 lety minulý týden. Podle Finna mají ale rodiče nárok na oddálení vakcinace až o šest měsíců. „Není to černobílé rozhodnutí. Není to nutné, aby se děti nechaly naočkovat, ale stejně tak je chytré to učinit,“ řekl Finn při rozhovoru s Times Radio.

„Vakcína se nabízí proto, že výhody převažují rizika, a je přístupná všem, kdo ji chtějí. Rizika nejsou vysoká ani na jedné straně. Covid nepředstavuje velké nebezpečí pro děti, stejně tak ani vakcína,“ dodal poradce. Oddálit očkování a počkat na další studie je ale podle něj chytrý krok.

Adam Finn během rozhovoru požádal britský Národní zdravotnický systém (NHS), aby řádně vypsal a zveřejnil všechny možné vedlejší účinky a potenciální hrozby plynoucí z očkování dětí. Varoval, že nedostatečná informovanost by mohla do budoucna vést k další vlně odporu ze strany „anti-vaxxerů“, tedy lidí odmítajících jakékoli vakcíny jak pro sebe tak pro své děti.

Může očkování vést k srdeční zástavě?

Srdeční potíže mohou po očkování postihnout přibližně jedno ze 100 000 dětí. Nejnovější výzkumy poukázaly na záněty a zjizvení srdečního svalu, které mohou do budoucna vést k arytmii nebo dokonce náhlé zástavě srdce.

Zatím se vláda shodla na jedné dávce očkování (jedna dávka látky od společnosti Pfizer/BioNTech představuje asi 55procentní ochranu před mutací delta). O tom, zda se v zemi teenagerům zpřístupní i druhá dávka, bude Británie rozhodovat nejdříve na jaře příštího roku. Vědci varují, že riziko srdečních chorob se s druhou dávkou mírně zvyšuje.

Výbor JCVI doporučil obě dávky dětem mezi 12 a 17 lety v případě, že mají dlouhodobé zdravotní problémy, nebo sdílí domácnost s člověkem s trvale oslabenou imunitou. K rozhodnutí začít nabízet očkování mladistvým došla vláda na základě lepšího a stabilnějšího přístupu ke vzdělání. Čím více dětí se nechá naočkovat, tím menší je pravděpodobnost, že opět dojde k uzavření škol.

Stigma a šikana

Podle Adama Finna rodiče rozdělila otázka vakcíny pro děti na dva radikální tábory. Tedy na ty, kteří chtějí své děti nechat naočkovat za každou cenu, a ty, kteří by „raději umřeli“. „Je tu hodně lidí, kteří mají velmi silný pohled na věc, což by se mohlo brzy proměnit v agresivní chování,“ varoval během rozhovoru.

Obává se tak, že děti a jejich rodiče budou čelit stigmatu a kritice, ať už se rozhodnou jakkoli. „Lidé by měli respektovat rodiče, kteří se své děti rozhodnou naočkovat, a stejně tak i ty, kteří se rozhodnou opačně,“ apeloval.

Česko je pro

Stanovisko českých odborných společností, jako je Česká vakcinologická společnost, Česká pediatrická společnost, Odborná společnost praktických dětských lékařů apod., je převážně pozitivní. Vakcíny jsou podle nich účinné a nepředstavují žádná vážná rizika.

„Česká vakcinologická společnost včetně ostatních odborných společností podílejících se na vzniku stanoviska i nadále doporučují očkování všech osob, pro které jsou vakcíny registrované, tedy včetně všech dětí ve věku 12 let a více,“ uvedli odborníci. Upozorňují, že i děti mohou trpět covidem, být hospitalizované nebo v extrémních případech podlehnout infekci.

Shodnou se i na výhodě, kterou očkování představuje v otázce otevření škol a zájmových kroužků. Ty by se podle aktuálních předpokladů v nejbližší budoucnosti znovu zavírat neměly.

Video  Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 19. září 2021 08:56 )

Jirik-ta ( 19. září 2021 08:54 )

protilátky se neuznávají, tak k čemu vakcína, né

krapotkin ( 19. září 2021 06:35 )

Normálně by vakcínu pro děti neschválil, ale přece prachy jsou prachy - u nás, v Anglii a všude po světě.

MAMKA2316 ( 18. září 2021 21:01 )

Přestože Mzd.ČR vydalo dne 1. 9. 2021 dvě rozhodnutí o dočasném povolení použití přípravku, stále se jedná o použití off label. Mzd.ČR v dokumentu (č. j.: Mzd.ČR 32150/2021-4 a 5/OLZP) uvádí, že způsob použití není v souladu s rozhodnutím o registraci a spočívá v podání posilovací dávky předmětných léčivých přípravků pacientům, u kterých bylo dokončeno základní očkovací schéma podle souhrnu údajů o přípravku. Toto rozhodnutí dává aplikaci zdánlivou legitimitu, nevyvazuje však lékaře ze zodpovědnosti. Otázkou je, zda je na místě, aby lékaři, za stavu zatím minimální klinické evidence o dlouhodobé bezpečnosti off label vakcinace takovou zodpovědnost přijímali.
Ministerstvo doporučuje podat třetí dávku vakcíny poměrně širokému spektru pacientů, konkrétně: seniorům ve věku 65+, osobám umístěným ve zdravotnických zařízeních, poskytovatelům dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem, osobám s chronickými onemocněními a predispozicí k těžkému průběhu nemoci covid-19, zdravotníkům a pracovníkům v zařízení sociálních služeb… přestože v odůvodnění uvádí, že pro plošné podání dodatečných dávek po ukončení základního schématu zatím není dostatek dat.
Proč je aplikace off label v přísnějším režimu?
Aplikace třetí dávky neodpovídá závaznému vakcinačnímu schématu uvedenému v SPC, proto pro ni platí přísnější pravidla, která mají za úkol maximálně chránit pacienta. Všechny vakcíny proti covid jsou podmíněně schváleny ve dvou dávkovém schématu (v případě vakcíny Janssen v jedno dávkovém), což je jasně deklarováno v závazném dokumentu SPC, viz citace:
Vakcína Comirnaty (Pfizer) se podává intramuskulárně po naředění jako cyklus 2 dávek
Vakcína Spikevax (Moderna) se podává jako cyklus 2 dávek
Očkovací cyklus vakcíny Vaxzevria (Astra Zeneca) se sestává ze dvou samostatných dávek
Vakcína COVID-19 Vaccine Janssen se podává pouze intramuskulární injekcí jako jednorázová dávka
Off label použ

pindokukin ( 18. září 2021 20:51 )

Britský vládní poradce Adam Finn - ODBORNÍK?? Je to podplacený gauner.


Děti potřebuji kvůli rozvoji mozku až 3x vyšší objemy kyslíku


Navenek se to nijak neprojeví, dítě nemá žádné příznaky, ale do jeho mozku se dostane jen malé množství kyslíku. Dětský mozek ve vývinu tak nedostane to, co potřebuje nejvíc a přejde do nouzového režimu, tedy ke zpomalení cerebrálního rozvoje mozku. Děti jinými slovy zhloupnou, zdegenerují, ale ne tak, aby se to dalo poznat. Pouze jim trvale klesne IQ o zhruba 25 až 35 bodů, což stačí k tomu, že za 20 let vyroste hloupější generace, lépe manipulovatelná a ovladatelná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa