Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Koho nejvíce ohrožuje covid i po očkování? Lékaři ukázali na několik skupin obyvatel

Autor: tsv - 
18. září 2021
14:35

Zvýšenému riziku úmrtí po nákaze koronavirem čelí lidé s chronickými zdravotními stavy i poté, co se nechají naočkovat. Podle nové studie dokáže vakcína v jejich případě hrozbu sice zmírnit, ne však plně potlačit. Riziko smrti se nejvíce týká lidí s Downovým syndromem. O výzkumu napsal server The Guardian.

Výsledky studie, která byla zveřejněna v odborném magazínu British Medical Journal, byly založené na základě 6,9 milionu očkovaných lidí, z nichž 5,2 milionu mělo za sebou obě dvě dávky. Vědci opět potvrdili, že očkování poskytuje významnou ochranu a v mnoha případech naprosto eliminuje hrozbu nutné hospitalizace. Některé skupiny ale dál zůstávají náchylné vůči infekci očkování navzdory. Právě těmto lidem by mohly do budoucna pomoci třetí dávky, které mají posílit uměle získanou imunitu.

Podle vědců čelí lidé s Downovým syndromem třináctkrát vyššímu riziku smrti než obecná populace. Koronavirus představuje větší hrozbu i pro lidi s demencí nebo Parkinsonovým syndromem, v jejich případě jde ale „pouze“ o dvojnásobné riziko. Určité procento rizikovosti podle studie může plynout z většího vystavení nemoci a častého kontaktu s asistenty a pečovateli.

„Celkově jsou rizika mnohem nižší než před očkováním, ale neodstranilo to kompletně rozdíly mezi těmito skupinami,“ řekla profesorka z nottinghamské univerzity Carol Couplandová. Podle profesora z Edinburghské univerzity Azize Sheikha mohou tyto skupiny sice být více vystavené viru, i tak ale nelze opominout jejich zvýšenou zranitelnost. „Musíme se více zaměřit na tuto skupinu, jelikož nadále spadá mezi ty nejrizikovější,“ dodal.

O něco většímu riziku podle studie čelí také starší lidé, muži a jednotlivci s indickým nebo pákistánským původem, stejně tak i chudší vrstvy, lidé s dlouhodobě sníženou imunitou nebo lidé žijící v léčebných zařízeních.

Předpovídač rizikovosti

Britský Národní zdravotnický systém (NHS) momentálně využívá nástroj k vyhodnocení rizikovosti pacientů. Nový algoritmus umí předpovědět, kdo bude spadat do rizikovějších skupin dva týdny po druhé dávce očkování (tedy v době, kdy by měla být získaná umělá imunita nejsilnější). Do algoritmu byly zadány i výsledky studie.

Vědci doufají, že díky předpovídajícímu nástroji bude do budoucna snazší vytvářet bezpečnější podmínky pro rizikovější skupiny a včas nastolovat potřebná opatření.

Video  Předvolební debata Blesku: Hádka o 30 tisíc mrtvých na covid, uznávání protilátek i očkovací strategii  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

levandulova ( 20. září 2021 10:38 )

Aaaa, pan je odbornik 😂

krapotkin ( 19. září 2021 06:32 )

Tak dneska musí mít na předpovídání nějaký aloritmus. Dřív na to stačila křišťálová koule nebo balíček karet. No, prostě pokrok se nezapře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa