Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zdrcený čtyřicátník oplakává odmítače očkování. Po rodinné večeři přišel o bratra i rodiče

Autor: tsv - 
10. srpna 2021
21:25

Francis Goncalves (43) z Walesu přišel během dvou týdnů o tři nejbližší členy rodiny. Jeho bratr Shaul (†40), otec Basil (†73) a matka Charmagne (†65) propadli antiočkovací propagandě, uvěřili dezinformacím a odmítli se nechat očkovat. Po rodinné večeři v Portugalsku museli být postupně všichni tři odvezeni do nemocnice, kde po několika dnech boje s covidem zemřeli. O příběhu zdevastované rodiny napsal web deníku Daily Mail.

„Nechali se zatáhnout do antiočkovací propagandy, která je teď všude. Živí se na lidech, kteří se bojí, spadnou tak ale do pasti,“ hlesl Francis. Ten se nyní snaží své okolí přemluvit k očkování a bojuje s dezinformacemi, které vakcínu obklopují. „Proč by vám chtěla vláda ublížit tím, že vám poskytne vakcínu? Jaký by za tím byl smysl? To je zpráva, kterou bych chtěl vyslat. Mluvil jsem s hodně lidmi, kteří se děsí očkování, a stojí to životy,“ prohlásil.

Jeho máma Charmagne trpěla autoimunitním onemocněním a čelila několika dalším zdravotním problémům, jeho bratr Shaul byl prý ale nejzdravější člověk, kterého znal. „Když zrovna neposiloval v posilovně nebo neběhal, chodil na dlouhé procházky. Nenapil se alkoholu 15 let a jedl vyváženou veganskou stravu,“ popsal Francis, jenž věří, že by vakcína Shaulovi zachránila život.

Francisova rodina dlouhodobě pobývala v Portugalsku, zatímco on byl doma ve waleském Cardiffu. Je přesvědčen, že jeho otec Basil se nakazil koronavirem v nemocnici, kde byl kvůli léčbě ledvinových kamenů jen několik dní před rodinnou večeří. Na večeři se pravděpodobně nakazil zbytek rodiny.

„Ten víkend se všem udělalo hodně špatně“

„Ve čtvrtek 8. července měli rodiče večeři u mého bratra v bytě, kde bydlel se svou přítelkyní. Ten víkend se všem udělalo hodně špatně,“ zmínil Francis a dodal: „V pondělí Shaul věděl, že je něco špatně. Prý se tak nikdy necítil, měl pocit, že je na něm hrozně váhy. Také byl unavený. Rozhodl se pro test na covid, který vyšel pozitivní.“

Tou dobou se ještě více přitížilo i Francisovým rodičům. Oba byli přijati do nemocnice ve stejný den, ale ve středu se lékaři rozhodli otce Basila přesunout na jednotku intenzivní péče. Kvůli vzdálenosti mezi Británií a Portugalskem se Francisovi nedařilo jednoduše s rodinou spojit, rozhodl se tak za nimi odletět. Musel však nejprve podstoupit test na koronavirus, jehož výsledek dostal až o několik dní později, jeho let se tak neustále oddaloval.

Bratr vykašlával hnědý hlen

Bratr Shaul mezitím začal vykašlávat hnědý hlen a jeho zdravotní stav se rychle zhoršoval. V sobotu 17. července ho sanitka odvezla do nemocnice, kde ještě ten večer zemřel. O tři dny později si koronavirus vzal i jeho otce Basila, jenž své poslední dny strávil v kómatu.

Ve středu se Francis konečně dostal do Portugalska. Jakmile dorazil do nemocnice, zjistil, že jeho maminka, která se prala s těžkým průběhem covidu, byla stejně jako jeho otec před několika dny uvedena do umělého spánku. „Dovolili mi jít dovnitř a vidět ji, což bylo samo o sobě znamení, že je to špatné. 24. července mi zavolal doktor a řekl, že jsou v situaci, kdy zkusili všechno, takže několik dalších hodin bude kritických. Později ten večer zemřela,“ vzpomínal na srdcervoucí zážitky Francis.

O týden později byli všichni tři pohřbeni v Lisabonu, rodinu uložili do oddělené sekce spolu s ostatními oběťmi koronaviru. Francis je nyní zpět doma s manželkou a zbytkem rodiny, kterým je vděčný za podporu v těžkých časech. „Mám velké štěstí, že mi moji přátelé nabídli společnost, podpora mé rodiny mi pomohla. Budu teď mít čas se soustředit na to, co se stalo, takže očekávám, že budu dost zdrcený,“ svěřil se deníku.

„Jel jsem do Portugalska s tím, že jsem se chtěl postarat o své rodiče, když jsem slyšel, že je bratrovi špatně. Pak už to šlo ze dne na den.“ Francis má již za sebou veškerá jednání s právníky, hřbitovy a nemocnicemi a nadcházející dny plánuje strávit v přítomnosti své milující rodiny. Přesněji s těmi, co z ní zbyli.

Video  Utekl hrobníkovi z lopaty! Kvůli covidu byl 45 dnů v kómatu. 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa