Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vakcíny vs. zmutovaný virus: Vědci mají dobrou zprávu a ukazují na jednu z vakcín. A co indická varianta?

Autor: Nikola Forejtová - 
13. května 2021
05:30

Světem se prohání nové varianty koronaviru, které dokáží nakazit již jednou infikovaného nebo očkovaného člověka. To vyvolává otázku, jak moc nás dostupné vakcíny vlastně ochrání. Podle nejnovějších klinických studií není panika na místě. Ačkoliv se může stát, že onemocníme, vakcíny nás ochrání před těžkým průběhem. Velmi dobré výsledky má především vakcína Comirnaty od firmy Pfizer. Otazník nicméně visí nad variantou z Indie, která zmutovala jinak než britská či třeba jihoafrická varianta. I zde ale mají vědci řešení. 

Očkování proti covid-19 je podle řady expertů jednou z nadějí, jak skončit s pandemií a jak ochránit naše nejslabší a nejzranitelnější. „Přežít“  se snaží i samotný SARS-CoV-2 a vytváří si tak účinné nástroje, jak se v promořené a proočkované populaci dál šířit. Tyto nástroje, přesněji mutace, pak vytvoří varianty viru, které nyní děsí celý svět. 

Britskou variantu porážíme

Některé varianty jsou již notoricky známé a běžné a umíme se s nimi učině poprat. V tomto případě je řeč především o té britské. U ní se již ví, že proti ní zabírají u nás používané vakcíny. Například u AstryZenecy je účinnost proti závažným průběhům i úmrtím téměř stoprocentní. „Její účinnost celkově proti covidu mezi první a druhou dávkou je 78 procent a po aplikování i druhé dávky je to 81 procent,“ vysvětlil vakcinolog Roman Chlíbek.

Nutno dodat, že onemocnění tak kvůli klíčovým mutacím můžeme chytit i jako očkovaní. Vyhneme se ale těžkým průběhům. 

Britská varianta ale často částí, kterou mají zmutované viry z Brazílie a z Jižní Afriky. Tedy mutaci na tzv. spike proteinu, přes který se velmi zjednodušeně virus zachycuje na lidskou buňku. A právě zde tkví problém. Právě na spike a jeho rozpoznávání je imunita člověk zaměřená a pokud se spike změní, tak jej imunita hůře pozná a nerozpoutá natolik silnou a chtěnou reakci.

To je důvod, proč můžeme onemocnět i přes očkování a prodělání nemoci. Tělo nestihne zareagovat tak rychle. Díky protilátkám z očkování nebo proděláním nemoci ale nějakou reakci přesto vyvolá a dokáže tak člověka ochránit před cestou do nemocnice nebo hůř, do márnice. Tuto informaci potvrdili Blesk Zprávám i čeští experti. 

Studie mluví jasně: Comirnaty funguje i na nebezpečné varianty

Možnou paniku mírní i ministerstvo zdravotnictví, které v kampani „Udělejme tečku za koronavirem“ na účinnost vakcín proti variantám rovněž upozorňuje. „Mutace viru jsou nevyzpytatelné, nicméně vakcíny používané u nás se prozatím ukazují jako funkční i proti nim. Kdyby se v budoucnu přeci jen objevila mutace, proti které nebude účinnost vakcíny dostatečná, bude rychle připravena nová vakcína, která ponese novou informaci, lépe odpovídající této mutaci. I tak ale platí, že očkovaný člověk má silnější imunitu, která ho i proti mutacím ve značné míře ochrání,“ uvádí se v kampani. Stručně a jednoduše, do vakcíny se může vnést informace k rozpoznávaní pozměněného viru. 

U některých vakcín to ale zatím není potřeba, jak ukazují nejnovější klinické studie. Vypadá to, že vakcína Comirnaty od firmy Pfizer/BioNTech je účinná právě i proti variantám z Jižní Afriky. 

Už předchozí klinická studie na 800 lidech v Jižní Africe ukázala, že vakcína na tuto nebezpečnou variantu funguje. A pozitivní výsledky přináší studie z Kataru. „Lidé z Kataru, kteří dostali dvě dávky Pfizer/BioNTech, měli o 75% nižší pravděpodobnost výskytu u JA varianty. A měli téměř úplnou ochranu před závažným průběhem,“ upozorňuje článek, který se odkazuje i na The New England Journal od Medicine. „Současné mRNA vakcíny jsou účinnou zbraní proti nejobávanějším variantám, které se dokážou vyhnout imunitě,“ uvádí se dále v textu. 

Video  Češka žijící v Indii: „Cítím se tu bezpečněji než v Evropě. Agresivita mutací nás ale zaskočila“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Studie dále říká, že vědci identifikovali 1500 průlomových infekcí způsobených jihoafrickou variantou u očkovaných jedinců, z čehož pouze 179 z nich se nakazilo více než 2 týdny po podání druhé dávky. 

„I když došlo k průlomovým infekcím, nevedly k hospitalizaci a smrti, s výjimkou velmi, velmi zřídka,“ říká k tomu vědec Abu-Raddad. Dva lidé pak zemřeli na covid-19, který vyvolala zmiňovaná varianta. „Je velmi pravděpodobné, že byli nakaženi dříve, než začaly ochranné účinky posilovací dávky,“ dodávají vědci s tím, že účinnost 75 % proti nejhorším variantám je pořád velmi dobrou zprávou.  

Expert: Vakcína se dá změnit za pár týdnů

Jak již bylo zmíněno, moderní vakcíny se dají poměrně rychle pozměnit tak, aby fungovaly proti všem variantám. Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal upozorňuje, že se dá vakcína změnit během pár týdnů. 

Prozatím ale platí, že tři u nás využívané vakcíny jsou proti variantám viru účinné. Dobré výsledky má i CureVac. Co se ale doposud zkoumá a vědci si nad tím prozatím jen lámou hlavu, je účinnost vakcín na novou indickou variantu. Ta totiž disponuje hned dvěma mutacemi na spike proteinu. Dá se tak předpokládat, že zde bude účinnost menší, protože je virus pro imunitu více neznámým patogenem. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Omasta ( 25. května 2021 23:50 )

Všecky ty léky počínaje remdesivirem a hydro­xychlo­rochi­nem, ivermektin a izoprinozin jsou neučinné produkty informační války. Skutečný lék proti covidu ax******ol bráním zánětům i plicní trombóze. Jste po něm za 2 dny vyléčení. Ale protože si nepřítel přál, aby státy samy od sebe uzavíraly svou ekonomiku, tak se o léku pochopitelně nemluvilo. Tak doufám, že si to pár lidí koupí a uchrání se před bolestmi a těžkým průběhem.

Omasta ( 25. května 2021 23:43 )

Přesně tak, plicní trombóza. Nejde sedět na dvou židlích a říkat, že virus je neškodný a že není potřeba brzdit promořování.
Kdo potom zabil těch 30.000 lidí? Buď je nějaký viník, který je zabil, a musí být potrestaný. Anebo je zabil virus, a pak musíte strpět lockdowny, karantény, covidpasy.

Jistě víme, že praktičtí lékaři odmítali s posvěcením ministra zdravotnictví léčit pacienty s virózou. Jednoduše je poslali domů, ať se léčí sami. Ti pacienti nejsou odborníci, nepoznali, že se u nich rozvinul zápal plic. Pak na radu médií odešli do nemocnice, až jim bylo opravdu zle. A tam je čekala pomalá smrt na ventilátoru.

Otázka stojí, jestli mají být potrestaní jenom ti lékaři, po jejichž odmítnutí prokazatelně zemřel člověk, nebo všichni, včetně ministrů zdravotnictví, kteří zanedbali léčbu a vystavili pacienty riziku smrti.

zirioges ( 13. května 2021 19:28 )

1000x za den virus zmutuje a voni se očkujou a neví čím
Imunita se nedá koupit očkováním....

PPP150W ( 13. května 2021 11:17 )

Celkem solidním protiargumentem je Indie. Hovoříte o isoprinosinu, ivermectinu, ale se svými teoriemi se pohybujete jen na území ČR. Máte nějaké seriozní výsledky světového průzkumu o účinnosti vámi uvedených přípravků? Proč se masově nenasadily alespoň v takových zemích, jako je Indie? Mimochodem, proti vámi uvedeným přípravkům se staví celkem široká lékařská veřejnost, protože jejich pozitivní účinky nebyly jednoznačně a paušálně prokázány. Navích ne každý organizmus je schopen takovou léčbu tolerovat a to ani relativně zdravý. Vy tada stále omíláte použití vakcin na základě výjimky. Ale tyto výjimky nejsou poskytovány nahodile. Jsou poskytovány na základě zrychlených intenzivních výzkumů a jsou výsledkem logické úvahy, že vzhledem k obrovské rychlosti šíření viru covid si situace žádá výjímečný postup při vývoji vakcin a jejich uvedení na trh. Ostatně zmiňujete Sputnik. A to vám nevadí, že zrovna on byl první nabízenou vakcinou?

PPP150W ( 13. května 2021 11:04 )

Vy si naprosto protiřečíte. Napřed napíšete, že každý člověk je genetický originál, a pak napíšete paušální radu pro miliardy genetických originálů, jak bojovat proti virům. Jen si zde prosazujete své myšlenky bez ohledu na seriozní výzkumy a statistiky. Covid není zdaleka jediné virové onemocnění a vy se tady snažíte popírat užitečnost vakcinace lidstva na základě zkušeností jednoho genového vzorku, tedy sebe. A ještě poměrně dřeváckým způsobem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa