Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Nemocnice v Česku se plní, Vojtěch odmítá „strašení“. A uznávání protilátek je u ledu

Aktualizováno -
13. září 2021
12:59
Autor: ČTK, trm, ula - 
13. září 2021
10:55

V Česku přibylo v neděli 138 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, podobně jako před týdnem. Oproti předchozí neděli ale významně stoupl počet hospitalizovaných. V nemocnicích bylo 113 lidí s onemocněním covid-19, nejvíc od 17. června. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) není v tuto chvíli důvod k panice. Sledujte tiskovou konferenci ministra Vojtěcha, šéfa zdravotních statistiků Ladislava Duška a hlavní hygieničky Pavly Svrčinové.

„Není důvod k panice či strašení,“ řekl Vojtěch na tiskové konferenci k aktuální pandemické situaci. Počet nakažených a hospitalizovaných se podle něj drží v normě. Srovnal letošní i loňský rok, letos se podle něj šíří nákaza méně a je i méně hospitalizovaných.  „Situace se nevyvíjí negativně, jako v minulém roce, ale je třeba být obezřetní,“ dodal Vojtěch. Zdůraznil i důležitost očkování, abychom si „mohli dovolit opustit i poslední opatření, jako Dánsko“.

Nákaza ve školách i firmách

„70 - 80 % nakažených je ve školách a školských zařízeních. Nakažených je hodně i ve firmách, které zaměstnávají zahraniční zaměstnance. Lidé většinou nejsou očkovaní,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. 

Ministerstvo čeká na doběhnutí třetího testování ve školách, které proběhlo minulý čtvrtek. Tento týden budou finální data a na základě toho se rozhodne, zda bude někde testování pokračovat. Zároveň byly zachyceny případy mezi neočkovaným personálem v pečovatelských zařízeních.

Za posledních sedm dní v Česku přibylo 24 nových případů covidu v přepočtu na 100 000 obyvatel. Před týdnem jich bylo 16. Nejvýrazněji se koronavirová infekce šíří v Karlovarském kraji a v Praze. Na západě Čech připadá na posledních sedm dní zhruba 48 nových případů na 100 000 obyvatel, v hlavním městě 42. Naopak nejpříznivější situace je v Libereckém kraji s incidenčním číslem 11.

Hospitalizovaných s covidem postupně přibývá. V neděli jich bylo 113, nejvíc od 17. června. O týden dřív bylo hospitalizovaných 68 lidí. Rostou i počty pacientů v těžkém stavu. V neděli jich bylo 17, o deset více než o týden dříve.

„Epidemie nabývá na síle,“ připustil šéf statistiků Ladislav Dušek, ale hodnoty jsou podle něj stále bezpečné. Nárůst se dal podle něj očekávat a stále jsme na tom lépe než v Rakousku či Německu. Rozhodující bude podle Duška vývoj k dalších dvou týdnech, kdy zřejmě dojde k nárůstu počtu případů, záležet bude na tom, jak se to promítne do hospitalizací.

Nákaza se šíří mezi neočkovanou populací, zejména mezi mladými lidmi (16 - 29 let). „Ukončené očkování brání těžkému průběhu covidu-19,“ zdůraznil Dušek.

Nejhorší situace je stále v Karlovarském kraji a v Praze. Realizuje se stále velké množství testů. týdně je to 35 tisíc PCR testů. 

Protilátky se zatím uznávat nebudou

V Česku se zatím nebudou uznávat protilátky po prodělaném covidu. „Dosud není shoda na tom, jak protilátky uznávat, data nejsou jednoznačná,“ řekl Vojtěch k uznávání protilátek. Lidé s protilátkami po covidu budou podle ministra očkováni jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson. Očkovaní s protilátkami nemusí na třetí. „Samozřejmě pokud někdo prodělal onemocnění, nic nebrání tomu, aby se nechal očkovat jakoukoliv vakcínou, klidně dvoudávkovou,“ řekl Vojtěch. Podle něj je vůbec nejefektivnější takzvaná hybridní imunita, která kombinuje prodělání nemoci a očkování.

Uznávání protilátek žádala opozice i premiér Andrej Babiš (ANO). Proti se stavěla část odborníků, i s protilátkami je podle nich vhodné se nechat očkovat. „Ta data nejsou v tuto chvíli jednoznačná. Proto my zahajujeme další studii, takzvanou Preval II,“ řekl ministr.

O studii ministerstvo informovalo už minulý týden, podle Vojtěcha začne tento týden. Zúčastnit se jí má asi 8000 lidí včetně zdravotníků, chronicky nemocných a těch, kteří byli testováni už v první fázi studie loni. Veřejnost se hlásit nemůže, účastníky osloví nemocnice. „Dohodli jsme se na tom, že nějaké prvotní výsledky bychom měli mít ve výhledu dvou měsíců,“ uvedl.

 

Jirik-ta ( 16. září 2021 14:47 )

avenier-cz , "Očkování: „Těhotné riskují zdraví. I dítěte. Mladí? Pozor.“ Imunoložka varuje" (parlamentnilisty) Pokud bych covid prodělal, mám nějaké zdravotní riziko v případě, že se rozhodnu pro očkování?

Osoby, které se ještě s infekcí nesetkaly, mají reakci na očkování zpravidla mírnější. Osoby s imunitou po nemoci reagují zejména na druhou dávku bouřlivěji a může dojít k tomu, že se imunita „vzbouří“. V klinické studii, ve které se porovnávaly protilátky a nežádoucí zdravotní účinky u vakcinovaných osob, bylo zjištěno, že nežádoucí účinky po očkování mělo 46 procent lidí, kteří infekci neprodělali, ale 89 procent lidí, kteří covid měli. Navíc množství protilátek se u lidí po infekci dostaly „na strop“ už po první dávce, po druhé se jen obrovský nárůst zopakoval. I naši odborníci – například prof. Bartůňková, prof. Šedivá a prof. Beran – na problém s očkováním lidí po prodělání covidu upozorňovali. Žádali, aby lidé s protilátkami nebyli očkovaní vůbec nebo byli očkovaní jen jednou dávkou, aby nebylo tolik nežádoucích reakcí při druhé dávce. Jenže názor odborníků opět nebyl akceptován.

Jirik-ta ( 16. září 2021 14:42 )

co na to avenier-cz

deratizater ( 14. září 2021 07:01 )

Hlavně nebraňte občanům v přístupu k Ivermektinu a Isoprinosine a oni si s covidem lépe poradí sami než s radami politických diletantů a všeználků jako je Babiš a spol .Očkovat nelze vlnami do nekonečna, ale desítky let vyráběné bezpečné antivírové léky u kterých byl zjištěn vysoký potenciál na covid jako třeba Ivermektin to je naše hlavní jistota.

qrafty8 ( 13. září 2021 20:34 )

Kdybys nebyl debil a nelhal na diskusích, tak bys věděl, že dnes Vojtěch říkal, že není důvod se očkovat potřetí. Kromě rizikových skupin, debile!

Ksel ( 13. září 2021 20:08 )

Vrchní koronavirový dráb Vojtěch a jeho hygieničtí prikázčici zase občany mystifikují. Slibovali očkovaným tečku za covidem a nic se neděje, naopak se chystá třetí vakcína - a pak přijdou požadavky na čtvrtou vakcínu, pátou, šestou atd. Z této koronavirové žumpy se jen tak nevyškrábeme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa