Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Brutální útok rodiny oběti covidu na doktora: „Myslel jsem, že nepřežiji,“ líčí lékař z Indi

Autor: tsv - 
8. července 2021
10:49

V Indii dochází k čím dál tím častějším útokům na lékaře. S pandemií se počet případů fyzického napadení zdravotníka ještě zněkolikanásobil. Smrt nakaženého rodina často psychicky nesnese a svou frustraci si doslova vybije na těch, kteří se o nemocného starali. Lékaři nemají dostatečnou obranu kvůli nedostatku zaměstnanců v nemocnicích, ochranu jim nezaručuje ani zákon. Informoval o tom server BBC.

Horor si jako jeden z mnoha zažil doktor Seuj Kumar Senapati, který ten den nastoupil poprvé na covid jednotku na severovýchodě Indie. Vedení nemocnice ho poslalo zkontrolovat jednoho z pacientů, kterého přijali ještě ten den ráno. Když Senapati zjistil, že pacient zemřel, okamžitě o události informoval jeho rodinu. Jakmile jim však předal špatnou zprávu, rozpoutalo se peklo. Skupina začala ničit majetek nemocnice, házet židlemi, ničit okna a napadat zaměstnance. Doktoru Senapatimu se nejprve před rozzuřenou rodinou dařilo schovávat, po chvilce ho ale našli a ihned se do něj brutálně pustili.

Zkrvaveného ho vytáhli ven a pokračovali v bití. „Myslel jsem, že to nepřežiji,“ vzpomínal později vyděšený lékař. „Roztrhali mi oblečení, ukradli můj zlatý řetízek a zničili mi telefon a brýle, ale po dvaceti minutách se mi povedlo utéct.“ Kvůli znatelnému nedostatku zaměstnanců a ochranky mu nemohl nikdo přiběhnout na pomoc. Ostatní personál se buď schovával před agresory, nebo se stal obětí napadení stejně jako pan Senapati.

Od propuknutí pandemie došlo hned k několika takovým případům. Agresivní rodinní příslušníci však z místa činu často odejdou bez úhony a vyrovnávají se mimosoudně. Lékaři protestovali a vyhlašovali stávky, vyžadovali striktnější zákony a tvrdší tresty, zatím se ale nic nezměnilo. Nemocnice nemají dostatek lékařů, zdravotnická infrastruktura visí na vlásku, nikdy dřív nebyl větší nátlak na lékaře než právě v době covidové – do toho všeho se však zdravotníci ještě musí potýkat s agresivními truchlícími.

„Zjistili jsme, že existující zákony nejsou efektivní a tím pádem dotyčné nezastrašují. Nutně potřebujeme striktnější zákon, aby lidé pochopili, že je po napadení doktorů čekají tvrdé následky,“ řekl doktor Jayesh Lele, generální tajemník Indické zdravotnické asociace (IMA). Poukázal také na fakt, že v porovnání s ostatními velkými zeměmi má Indie zoufale málo lékařů, konkrétně 90 na 100 000 obyvatel. V Číně na 100 000 lidí ordinuje 200 lékařů, ve Spojených státech 260 a v Rusku 400.

Podle skupiny doktorů, kteří se zabývají případy násilí na doktorech v období mezi lednem 2018 a zářím 2019, však téměř žádný zákon nemůže takovému chování předejít. „Takové násilí není uvážené, ale spíše důsledek emočního spouštěče způsobeného smrtí. Tím pádem zákon nemůže fungovat jako odstrašovač,“ řekla jedna z výzkumníků Shreya Shrivastava. Zákon, který nedávno vešel v platnost a který připisuje útočníkům až sedm let vězení, podle ní nepomáhá.

Lékaři mají po napadení problém se vrátit zpět na jednotku. Místo jim neustále připomíná hrůzné události, práce s pacienty je tak kvůli prostředí spojenému s útokem psychicky trýzní. „Bylo tak těžké se vrátit zpět do práce,“ svěřil se Vikas Reddy, jeden z napadených doktorů. „Byl jsem na té stejné jednotce intenzivní péče a kontroloval pacienty v kritickém stavu. Neustále jsem viděl záblesky toho útoku.“

Podle doktora Reddyho je jediný způsob, jak útokům předejít, a to delší a intenzivnější seznámení s rodinou, na které v době pandemie bohužel není prostor ani čas.

Video  Češka žijící v Indii: „Cítím se tu bezpečněji než v Evropě. Agresivita mutací nás ale zaskočila“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ksicht ( 8. července 2021 22:58 )

hej more, co mi to připomíná???

starymlok ( 8. července 2021 19:34 )

Asi jsi byl v blbých lokalitách.Nádherná země a spousta úžasných,vzdělaných
lidí.Ale jak kde

hejpockej ( 8. července 2021 15:15 )

v Indii jsem byl a nikdy bych tem znovu nejel. Brutalni znasilnovani, vrazdy, bitky, drasticke "a pro ne bezne" tyrani zvirat, na dennim poradku. Tyto lide maji nastavenou moralku jinak, o citu nemluve. Jinak Indie podle OSN v roce 2027 přeskočí Čínu a bude nejlidnatější zemí světa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa