Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Slovákům start očkování Sputnikem V drhne: Dovezli 100 tisíc vakcín, zájem má 5000 lidí

Autor: ČTK - 
7. června 2021
07:00

Na Slovensku dnes začalo očkování ruskou vakcínou Sputnik V proti nemoci covid-19. Jako první v Žilině na severu Slovenska látku dostal místní obyvatel Igor Koník. Novinářům řekl, že ruské vakcíně důvěřuje, protože byla vyvinuta v zemi s dlouholetou tradicí očkovacích látek. Zájem Slováků o tuto vakcínu je ale obecně zatím nízký.

„Čekal jsem na Sputnik. Pokud by to nebylo možné na Slovensku, požádal bych ruskou ambasádu o možnost jet se naočkovat do Ruska,“ prohlásil Koník, který do očkovací místnosti přišel oblečený v poutnickém hábitu a který v minulosti zavítal na některá světová poutnická místa.

Koník novinářům řekl, že osobně zná řadu lidí, kteří se chtějí nechat očkovat jen Sputnikem V. Podle něj nejsou na rozdíl od jiných vakcín u Sputniku V známé žádné vedlejší účinky. K očkování se registroval v pátek a už o den později dostal termín.

Na očkování Sputnikem V úřady na pětimilionovém Slovensku vyčlenily pouze osm očkovacích center, po jednom v každém z krajů. Podle ministerstva zdravotnictví se Sputnik V začne v zemi používat postupně, dnes odstartuje očkování zmíněnou vakcínou v Bratislavě a v Žilině, další města se přidají v příštích dnech.

Na pětimilionovém Slovensku si podle registračního systému vybralo Sputnik V zatím jen kolem 5000 lidí, přihlašování začalo minulý týden. Země přitom už na začátku března dovezla první zásilku 200.000 dávek ruské očkovací látky, která vystačí pro očkování 100.000 lidí, a podle smlouvy by Bratislava mohla odebrat až dva miliony dávek. Používání Sputniku V se na Slovensku rozbíhá postupně, většina z osmi vyčleněných očkovacích center pro tuto vakcínu ji začne podávat až později v tomto týdnu.

Právě Žilina patří k regionům, kde je o Sputnik V na Slovensku zatím největší zájem z celé země. Do pátku se v čtvrtém největším městě země registrovalo na očkování Sputnikem V přes 600 lidí.

Očkování proti covidu-19 ve slovenské Nitře Očkování proti covidu-19 ve slovenské Nitře | Reuters

„Myslím si, že je to nejbezpečnější vakcína. Čekal jsem jen na Sputnik,“ řekl Vladimír, který do Žiliny přijel kvůli očkování z asi 30 kilometrů vzdáleného Martina. Vakcinaci proti covidu-19 označil za správnou věc.

Ředitelka odboru zdravotnictví úřadu Žilinského kraje Silvia Pekarčíková novinářům řekla, že na první den očkování Sputnikem V pozvali na sto zájemců. V žilinské epidemiologické ambulanci se nyní očkuje jen Sputnikem V, aby nedošlo k záměně očkovacích látek. Ambulance u jedné ze žilinských středních škol je technicky vybavena pro případ, že by bylo nutné pomoci kvůli případným vedlejším účinkům po očkování.

Postup a formality při podávání Sputniku V jsou podobné jako při očkování jinými vakcínami proti covidu-19, jež byly schváleny ze strany EMA. Poučení v případě Sputniku V obsahuje informaci, že jde o neregistrovanou vakcínu. Po rozmrazení a přípravě k očkování je potřeba látku použít do dvou hodin.

Sputnik V dosud neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravy (EMA). Slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv zase k ruské vakcíně nevydal své stanovisko s odvoláním na nedostatek informací od jejího výrobce a v souvislosti s prověřováním vakcíny se Bratislava dostala do sporu s Moskvou.

Testy Sputniku V pro Slovensko nakonec provedlo i Maďarsko, které tuto očkovací látku začalo používat letos v únoru jako první členská země Evropské unie.

Dovoz Sputniku V na Slovensko navzdory nesouhlasu části koalice prosadil tehdejší premiér a nynější ministr financí Igor Matovič. V době značného nedostatku vakcín Matovič tvrdil, že až půl milionu obyvatel Slovenska se chce očkovat pouze ruskou vakcínou.

Video  „Sputnik V nikdo v Česku neblokuje. Čínská vakcína nyní nemá význam,“ vyvrací Zemanova slova expert  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pro lidi nad 60 Sputnik V na Slovensku zatím není

Minulý týden Matovič kritizoval, že Sputnikem V hodlá země očkovat pouze obyvatele ve věku 18 až 60 let. Ministerstvo zdravotnictví reagovalo, že se řídí informacemi od výrobce vakcíny. Úřad ale dostal nové údaje, které analyzuje.

Aspoň první dávku některé z vakcín proti covidu-19 dostalo na Slovensku dosud 1,81 milionu lidí, tedy třetina celkového počtu obyvatel. Země v současnosti používá hlavně vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Očkování nových zájemců vakcínou od společnosti AstraZeneca úřady v květnu pozastavily hlavně kvůli nedostatečným dodávkám této očkovací látky.

Video  O Sputnik nestojí ani Putin, ani většina Rusů. Analytik zmínil i podivná čísla nakažených  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa