Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Od pondělí setkání až 20 lidí venku? Arenberger to ještě zarazil, sportovci se bouří

Aktualizováno -
10. dubna 2021
19:40
Autor: ČTK - 
9. dubna 2021
21:00

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) rozhodl, že se venku i uvnitř budou moci dál setkávat jen dva lidé, uvedl v České televizi. V pondělí si své nařízení nechá potvrdit i od vlády, zároveň se omluvil amatérským sportovcům, kteří už se těšili na restart tréninků. Mírnější opatření, které mělo začít platit od pondělí, počítalo se shromažďováním 20 lidí venku a deseti uvnitř, což se Arenbergerovi nelíbilo. Stanovisko vzniklo v první polovině tohoto týdne a neměl možnost ho ovlivnit.

„Přemýšlíme o tom, že bychom se během víkendu vrátili ke stanovisku, které je opravdu z medicínského hlediska lepší a budeme respektovat to, co chce skupina MeSES, že to bude tak, jak je to teď. To znamená dva lidé uvnitř, dva venku. A uvidíme, jak se na tom dohodnou právníci,“ řekl Arenberger v pátek. Rozhodnutí právníků v tu dobu nechtěl předjímat. Ale Blesk Zprávy měly z důvěryhodného zdroje informace, že jde prakticky o jistou věc.

Video  Arenberger řekl, podle čeho se bude rozvolňovat. A novinky u Sputniku?  - ČTK
Video se připravuje ...

Arenberger: Nesmíme udělat chybu jako v minulosti

Podle pandemického zákona podle něj nelze omezovat lidi v tom, jestli jich pohromadě bude víc, nebo méně, tvrdil v pátek. „Nejde to. Lidé ale musí naše mimořádné opatření respektovat, dokud ho nezruší soud. On ho zrušit může,“ řekl ministr. Připomněl, že ministerstvo už má v datové schránce předžalobní výzvu České komory fitness. Další experti nicméně takovou možnost připouštejí. V sobotu pak i ministr uvedl, že se jeho resort může opřít o další legislativu a že je staronové opatření zákonné.

Snažíme se zejména o to, abychom udrželi děti ve školkách a školách. Při rozvolňování musíme postupovat uvážlivě a nesmíme udělat stejnou chybu jako v minulosti. Věřím, že všichni včetně sportovců toto nezbytné oddálení plánovaných aktivit přijmou s pochopením,“ zmínil Arenberger. A na Nově jim dal naději, že se jich rozvolnění bude týkat za týden nebo za dva.

Jansta: Na sportovištích probíhají živelné aktivity

Česká unie sportu (ČUS) v reakci na dnešní rozhodnutí vyzývá ministerstvo zdravotnictví a vládu, aby umožnila alespoň tréninky dětí a mládeže venku v plánovaném režimu do dvaceti osob. Sportovní organizace jsou rychlým obratem nemile zaskočené. ČUS apeluje na vládu, aby dopad omezení shromažďování na děti a mládež zmírnila. „Vyzýváme ministerstvo zdravotnictví a vládu, aby alespoň ponechalo tréninky dětí a mládeže na venkovních sportovištích v režimu do dvaceti osob. Už teď stejně probíhají živelné aktivity na sportovištích nebo se stačí podívat, jak to vypadá v parcích či na hřištích, kde jsou namačkané rodiče s dětmi,“ uvedl pro ČTK předseda ČUS Miroslav Jansta.

„Mohou nám epidemiologové vysvětlit, jakou hrozbu představují venkovní organizované tréninky dětí, když se budou dodržovat veškerá opatření? Navíc budeme mít přehled o tom, kdo se jich účastní. Děti už nutně potřebují mít jiný program než školu! Chceme kontrolované a organizované tréninky namísto živelného pobíhání po hřištích a shlukování dětí v ulicích,“ dodal.

Ministr zdravotnictví už v pátek řekl, že větší shromažďování může být riziko. Z lékařského hlediska souhlasí se stanoviskem Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). Skupina vedená epidemiologem a členem Rady vlády pro zdravotní rizika Petrem Smejkalem upozornila na to, že umožnění setkávání až deseti lidí uvnitř a 20 venku může být epidemickým rizikem. Omezení shromažďování považuje za jedno z nejúčinnějších opatření proti šíření epidemie nového typu koronaviru

Stanovisko skupiny MeSES ke změnám protiepidemických opatření od 12. 4. 2021:

Varujeme před kombinací změny omezení shromažďování z 2 osob uvnitř a 2 venku na skupinových akcí do počtu 10 osob ve vnitřních prostorách a do počtu 20 ve vnějších (dle bodu 16. mimořádného opatření) se zrušením nočního zákazu vycházení, a to z následujících důvodů:

  1. Omezení shromažďování je jedním z nejúčinnějších protiepidemických opatření. Podle posledních výsledků modelů značnou část redukce reprodukčního čísla nejspíše způsobuje právě i omezení setkání z 10 osob na 2.
  2. Omezení večerního a nočního vycházení působí s omezením setkávání synergicky, a dohromady obě opatření brání především pořádání rodinných setkání, oslav, večírků, a podobně, což jsou z hlediska šíření epidemie vysoce rizikové aktivity, kdy se v těsném kontaktu potkávají lidé z různých domácností.
  3. Kombinace částečného obnovení prezenční výuky ve školách, konce nouzového stavu, konce omezení meziokresní mobility a konce omezení setkávání má i výrazný signalizační efekt, a povede také k omezení dobrovolného protektivního chování. Sociologická data z minulého týdne již naznačují pozvolný pokles protektivního chování.
  4. Uvedené faktory dohromady znamenají vysoké riziko změny trendu zpomalování epidemie, kde postupný pokles s reprodukčním číslem R regionálně kolem 0,7-0,9 by se mohl změnit ve stagnaci, případně regionálně i růst epidemie.
  5. Změnu zpomalování ve stagnaci přitom považujeme za vysoce negativní vývoj, který by způsobil oddálení druhé fáze návratu dětí k prezenční výuce a otevření služeb a maloobchodu, které by při současném trendu bylo reálné v horizontu několika týdnů.
  6. Změna úpravy shromažďování má vysoce pravděpodobně horší efekt na vývoj epidemie než částečný návrat dětí k prezenční výuce, přitom celkové škody způsobené tím, že by shromažďování zůstalo omezené ještě několik týdnů jsou výrazně menší i než škody způsobené omezením ve školství, i škody v zavřených sektorech ekonomiky. Apelujeme na ministerstvo zdravotnictví, aby využilo všech právních možností k prodloužení omezení shromažďování osob v počtu co nejbližším dosavadnímu limitu nejvýše dvou osob ve vnitřních prostorách a dvou osob venku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 11. dubna 2021 10:09 )

Další Babišova podržtaška, která si myslí, že bude terorizovat 10 milionů Čechů.

dostojevskij ( 11. dubna 2021 03:11 )

To nevymyslíš.
Včera, dnes a zítra...
V sobotu večer a v neděli ráno......
Kdo by tušil, že se dožijeme takovéto absurdity. Na to byl i Havel krátký....

jochen84 ( 11. dubna 2021 00:50 )

Už jen pro takové šilence jako ty jsem dávno rozvolnil! A většina lidí též,dnes roušky venku tak u 10% lidí atd

janapi ( 10. dubna 2021 23:24 )

Tak již jsem pochopila ten fotbal...pan ministr si jen popletl čísla. Hrát mohou pouze brankáři-takže z brány na bránu.....ostatní mohou v rozestupech a s rouškami fandit mimo hřiště.

Covid_19 ( 10. dubna 2021 23:03 )

do pondělí je ještě neděle, tak si počkejte občané, co si na vás vymyslí v neděli, ale v úterý již budeme jistě vědět, co platilo v pondělí. Tak to fungovalo minulý rok na jaře, je vidět, že drží stále stejnou "kvalitu" řízení státu. Gratuluji premiérovi, že vždy najde ministra podobných kvalit jako měl ten kterého vyhodil, udržují potřebnou hladinu chaosu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa