Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Státní chaos a respirátory i za 777 Kč za kus, rozkryla kontrola NKÚ. Babiš kritiku odmítl

Aktualizováno -
22. března 2021
13:35
Autor: ČTK - 
22. března 2021
07:36

Chaos a následné značné rozdíly v ceně i kvalitě provázely státní nákupy ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu na začátku epidemie nemoci covid-19. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky dnes úřad zveřejnil. Zmatky v nákupech byly podle NKÚ vyvolány i tím, že ministerstva zdravotnictví a vnitra měla vlastní nákupní týmy, které nespolupracovaly. Vnitro kupovalo respirátory FFP3 za cenu 60 až 422 Kč za kus, ministerstvo zdravotnictví respirátory FFP2 dokonce za ceny až 777 Kč za kus.

„Stát podcenil přípravu na pandemii. Nákupy ochranných pomůcek provázel chaos, výrazné cenové rozdíly, nedostatky v jejich kvalitě i problémy s dopravou,“ upozornil Nejvyšší kontrolní úřad na svých stránkách.

Od 1. ledna do 31. srpna 2020 za pomůcky a materiál ministerstva zdravotnictví a vnitra zaplatila podle NKÚ 8,5 miliardy korun včetně dopravy a souvisejících služeb.

„Důvodem k zařazení této kontroly byly alarmující zprávy o předraženosti nákupů. A ty se nám potvrdily. Cenový rozptyl u srovnatelného zboží byl obrovský. Výsledky kontroly ukázaly, že stát podcenil přípravy na krize a na problémy při jejich zvládání. Cílem naší kontroly je poučit se. Doufám proto, že informace, s nimiž NKÚ přichází, budou skutečně využity a napomůžou k tomu, aby nás v budoucnu podobné události nezaskočily, abychom byli připraveni rychle, smysluplně a zároveň hospodárně reagovat,“ uvedl prezident NKÚ Miloslav Kala.

Úřad upozornil na to, že v řadě případů akceptovaly resorty ve smlouvách ceny, které se lišily v řádu stovek korun za kus - u ministerstva vnitra se tak cena respirátorů FFP3 pohybovala od 60 korun do 422 Kč za kus.

Hamáček se brání

Vnitro muselo koupit pomůcky rychle, uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) k výtkám NKÚ. Nákupů se podle něj ujalo, protože ministerstvo zdravotnictví to samo nezvládalo.

„Ministerstvo vnitra bylo na jaře 2020 vedeno jednou jedinou snahou - zajistit co nejrychleji co nejkvalitnější ochranné osobní pomůcky, kterých byl po celém světě enormní nedostatek,“ uvedl v reakci na prověrku Hamáček. „Kdyby se ministerstvo řídilo striktně formalistickými postupy doporučovanými NKÚ, nebylo by s největší pravděpodobností schopné vyřešit v tak krátkém čase kritický nedostatek OOP (osobních ochranných prostředků) na začátku pandemie se všemi důsledky pro zdraví a životy občanů ČR, zejména zdravotníků,“ doplnil.

Až 777 korun za FFP2

U ministerstva zdravotnictví cena respirátorů FFP2 opakovaně převýšila jednotkové ceny respirátorů FFP3, cena respirátorů FFP2 tedy dosáhla až na 777 Kč za kus.

„MZd a MV zaplatily za leteckou a železniční dopravu OOP a ZP z Číny a s ní související služby celkem 987 milionů korun. Zboží přepravily i pro soukromé subjekty a náklady na tuto přepravu činily 81 milionů korun. Je možné, že tyto náklady nebudou státu zpětně uhrazeny, protože podmínky platby za dopravu nebyly předem ošetřeny ve smlouvě se soukromými subjekty, kterým zboží patřilo. Kontroloři zjistili řadu nedostatků i v distribuci, v evidenci a výdeji nakoupeného zboží,“ upozornil NKÚ.

„Ta zpráva je velmi dobře napsaná, odvedli kus práce. Popsali ten stav, polemizoval bych ale nad kontextem. V Číně nakupoval celý svět a létala tam letadla, která se vracela prázdná,“ poznamenal v ČT Hamáček.

Babiš: Objevili Ameriku...

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskovce při pondělní návštěvě Nemocnice Hořovice uvedl, že NKÚ objevil Ameriku a že na pandemii nemohl být nikdo připraven.

„Všechny státy světa podcenily, takže to objevili Ameriku na NKÚ. Ano, měli jsme v březnu 2020 na skladu deset tisíc ochranných prostředků, které jsme zdědili, bylo tam zboží asi za 30 milionů korun, postele ještě, nevím, snad z padesátek, když jsme objevili, kdy jsme nakoupili postele od Linetu. Dneska má stát na skladě zboží ve státních hmotných rezervách asi za 160 milionů. Pokud přišla pandemie, kterou nikdo neočekával a všechny státy světa začaly nakupovat ochranné prostředky, tak logicky nikdo na to nemohl být připraven,“ uvedl Babiš.

Cenové problémy i během pandemie

NKÚ také poukázal na to, že ministerstvo zdravotnictví od roku 2011 nezměnilo Pandemický plán a až do epidemie covidu se za tu dobu neměnily ani státní zásoby pomůcek.

Podle NKÚ se přitom nepotvrdil předpoklad, že nejvyšší ceny za ochranné pomůcky následovaly jen při nákupech v prvních dnech nouzového stavu, kdy byl na trhu výraznější nedostatek nabízeného materiálu. Vysoké rozdíly v jednotkových cenách pomůcek se tak podle NKÚ objevovaly i v době, kdy se již situace kolem nákupů ve světě uklidňovala.

„Nejvýznamnější cenové výkyvy u jednotlivých typů OOP a ZP (zdravotnických prostředků) zjistili kontroloři jak na začátku nouzového stavu, tak v odstupu několika týdnů, kdy už bylo zboží dostupnější,“ sdělila mluvčí NKÚ Jana Gabrielová.

Hamáček: Bylo to transparentní a zákonné

„Nákupy ministerstva zdravotnictví i ministerstva vnitra poznamenaly nejen časová tíseň a nedostatek OOP a ZP na domácím i globálním trhu, ale také existence dvou samostatných týmů, které navzájem nespolupracovaly. To vedlo k oslabení pozice státu při vyjednávání o cenách a k nižší transparentnosti nákupů,“ doplnila.

„Úkolem ministerstva vnitra nikdy nebylo zajistit plošný nákup OOP. Ujali jsme se toho až ve chvíli, kdy bylo evidentní, že ministerstvo zdravotnictví ani jiná složka státu to není schopná sama zvládnout,“ uvedl dnes Hamáček. „Všechny naše postupy efektivně a hospodárně pomohly zamezit šíření pandemie. O tom, že nákupní proces byl transparentní a zákonný, mimo jiné svědčí i skutečnost, že byl předmětem přezkumu kontrolních orgánů ministerstva financí a ÚOHS (Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže), aniž by v postupu shledaly pochybení,“ sdělil.

Fiala nesouhlasí

„NKÚ navrhuje postupy, které jsou samozřejmě formálně správné a které by bylo vhodné použít za standardních podmínek, nikoli však v situaci, kdy ten nedostatek ochranných prostředků bylo něco, co trápilo všechny země světa, rovněž byl obrovský přetlak na trhu,“ řekl Hamáček na tiskovce v Lidovém domě.

Šéf ODS Petr Fiala ale nesouhlasí. „Na předražené a nekvalitní roušky a respirátory z Číny upozorňujeme už téměř rok. Závěry Nejvyššího kontrolního úřadu naše obavy potvrdily a určitě je nemůžeme jen přejít. Pokud se prokáže, že někdo pochybil, musí nést zodpovědnost,“ uvedl na twitteru.

Video  Ruslan dopravil do Česka čínské roušky, respirátory a další materiál: Putoval do skladu u Pardubic. Podívejte se.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

ji-ri ( 22. března 2021 15:16 )

Doufám že někdo podá trestní oznámení za nákup respirátorů a budou je tahat po soudech 8 let jako Parkanovou za předražený nákup letadel.

anna1234 ( 22. března 2021 13:32 )

.. tentokrát vládu nepeskuje opozice ale dokonce NKÚ. Ovšem co si to dovoluje, že?

istyl ( 22. března 2021 13:14 )

A to jeste nedavno vyrvaval, jak nechopni jsou jeho predchudci, ze za nej se bude nakupovat central­ne..­.chach­a...jak dlouho mu to tvrzeni vydrzelo?..jen aby ziskal volice a pak hura na kasu!!! Z toho hnoje, co tu blaboliš vyrobil a zavedl, se budeme hrabat jeste hodne dlouho...jeste deti a vnuci, bohuzel...

panda82 ( 22. března 2021 13:05 )

Za 777 jsou pro poslance, čekají až ....

bullshit ( 22. března 2021 12:20 )

Stemiku, Tvůj guru vedl stát jako svoji firmu. Zabrat a zkasírovat co se dá, někdo jiný to zaplatí a pochlebovačům dám něco na držhubné...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa