Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prodloužení intervalu u dávek vakcíny? Profesor z IKEMu řekl, komu může ublížit

Autor: ula, ČTK - 
22. března 2021
05:00

Mezioborová skupina pro epidemické situace, která vznikla při ministerstvu zdravotnictví pod vedením hlavního epidemiologa IKEMu Petra Smejkala, doporučila prodloužení intervalů mezi první a druhou dávkou vakcín proti covidu-19. Doporučila to i Česká vakcinologická společnost. Odborníci uvádějí, že i jedna dávka vakcíny prokazatelně snižuje riziko závažného průběhu nemoci, hospitalizace i úmrtí. Podle studie, kterou provedla Univerzita Johnse Hopkinse v americkém Marylandu, to ale neplatí pro všechny. Jedna dávka vakcíny je nedostatečná pro pacienty po transplantacích. Co na studii říká přednosta transplantačního centra IKEM MUDr. Ondřej Viklický?

Studie Univerzity Johnse Hopkinse v americkém Marylandu zkoumala, jak rychle se vytvoří protilátky po první vakcíně proti covidu-19 u lidí se sníženou imunitou. Během studie pracovali vědci se 436 pacienty, kteří v posledních šesti letech prodělali transplantaci orgánů. Dobrovolníci byli očkováni první dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech nebo Moderna mezi 16. prosincem 2020 a 5. únorem 2021.

U většiny účastníků se nevytvořila dostatečná hladina protilátek, která by je ochránila před onemocněním. Výsledky byly změřeny 14 až 21 dnů po první dávce vakcíny. Větší hladinu protilátek zaznamenali odborníci jen u 76 pacientů, většinou mladšího věku, nebo u těch, kteří neužívali antibiotická imunosupresiva.

Předběžné závěry jsou takové, že u příjemců transplantovaných orgánů se po první dávce nevytvořil dostatek protilátek, a proto u nich stále hrozí vyšší riziko těžšího průběhu koronaviru, pokud jsou očkováni jednou dávkou.

Profesor z IKEMu: U transplantovaných nemocných nelze interval prodlužovat

Profesor MUDr. Ondřej Viklický, CSc., přednosta transplantačního centra z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), Blesk Zprávám řekl, že se protilátky u pacientů s imunosupresí tvoří obtížně, podobně jako v případě jiných očkování.

„Platí to asi také v případě očkování proti SARS-CoV-2. Po očkování by ale průběh nemoci měl být méně závažný, a o to při očkování jde. U nemocných po orgánových transplantacích není možné vůbec uvažovat o prodloužení intervalu mezi dávkami, zmiňovaná studie ukázala, že je opravdu třeba očkovat dvěma dávkami, jak je výrobcem vakcín doporučeno, protože prodloužení intervalu mezi dávkami může vystavit transplantované nemocné vyššími riziku,“ upozornil Viklický.

Video  Viklický o transplantaci ledvin  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa