Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britská mutace koronaviru: Přenáší se prý na horách! Přibývá mladých pacientů s těžkým průběhem

Autor: jag - 
3. února 2021
10:05

Každotýdenní nájezdy davů lidí do českých a moravských hor si začínají vybírat svou covidovou daň. Nemocnice v Podbeskydí i Podkrkonoší se plní mladšími ročníky s vážným průběhem nákazy. Zřejmě za to může její britská mutace.

Před sportováním na přeplněných kopcích varoval hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. „Obávám se kvůli tomu zhoršení epidemie kvůli zákeřnějšímu typu viru,“ řekl Vondrák.

V kraji by ho podle něj mohlo mít 44 lidí. Zatím platí, že britská mutace je u nich vysoce pravděpodobná. Na laboratorní potvrzení se ale stále čeká.

Přibylo mladších pacientů

Podle Vondráka přibývají v nemocnicích hlavně mladší ročníky. „Přičítám to i nájezdům na hory. Stejná situace je v Podkrkonoší. Nelze vyloučit, že agresivnější formu si lidé předávají při sportu. Víme o případech, kdy jeden člověk nakazil až 13 dalších,“ řekl hejtman.

Přibylo pacientů ve věku 30 až 40 let s vážnými následky i delší dobou léčby. „Všichni leží na jednotkách intenzivní péče,“ uvedla Iva Piskalová, mluvčí ostravské fakultní nemocnice.

V kopcích je vyšší riziko nákazy

Statistiky podle ministerstva zdravotnictví jednoznačně potvrzují, že na horách je vyšší riziko nákazy covidem-19 než v jiných oblastech. Data ukazují, že nakažených na 100 000 obyvatel je v příhraničních regionech víc, zejména právě v oblastech s horskými středisky.

„Situace v horských střediscích a příhraničních oblastech je kritická. Nová data jasně ukazují, že řada obyvatel ignoruje nařízení,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Problém je v tom, že se v horských střediscích setkávají lidé z celé země.

VIDEO: Češi na horách: Davy lidí vyrazily do okolí Kvildy na Šumavě. Běžkaři i pěší turisté.

Video  Češi na horách: Davy lidí vyrazily do okolí Kvildy na Šumavě. Běžkaři i pěší turisté  - Blesk - Martina Neckářová
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa