Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Velké protesty proti opatřením v Londýně, Německu a dalších městech: Policie zatkla desítky lidí

Aktualizováno -
20. března 2021
21:40
Autor: ČTK, sova - 
20. března 2021
15:35

Asi 20 000 lidí se v sobotu sešlo v německém Kasselu na protestu proti restrikcím zavedeným kvůli šíření koronaviru. Někteří z nich útočili na policisty, kteří proti nim použili obušky, vodní děla a pepřový sprej, napsala agentura DPA. Stovky či tisíce lidí demonstrovaly proti vládním protiepidemickým opatřením také v řadě dalších zemí Evropy: mimo jiné v Rumunsku, Finsku, Chorvatsku, Rakousku či Švýcarsku. Do protestu v Londýně se zapojilo kolem 10 000 lidí, policie tam 33 demonstrantů zatkla kvůli porušení protiepidemických nařízení.

Také většina z odpůrců opatření nedodržela v německém Kasselu povinnost nosit ochranu nosu a úst a zachovávat rozestupy, což bylo podmínkou pro to, aby se shromáždění vůbec mohlo uskutečnit. Napadali novináře a nadávali jim, proráželi řady policistů a střetávali se s protidemonstranty na kolech, kteří se jim snažili zabránit v cestě.

Nepřehledná situace v Kasselu

Úřady demonstraci pro 6000 lidí povolily jen na okraji Kasselu, další se ale konala přímo v centru tohoto hesenského města, kde za slunečného počasí panovala atmosféra skoro jako na pikniku. Lidé odmítali poslechnout výzvy policie, aby přešli na místa, kde se demonstrovat smělo.

Hesenská policie, kterou posílili kolegové z dalších spolkových zemí, demonstranty v několika případech usměrňovala i s nasazením vodním děl a obušků. Většinou se ale snažila vyhnout konfrontaci, uvedla DPA. Několik lidí bylo zatčeno, přesný počet ale není znám.

Agresivní neonacisty v Berlíně zpacifikovala policie

Kvůli možným násilnostem byla dnes v pohotovosti i policie v Berlíně, kde se ale nakonec u Braniborské brány sešlo jen kolem 500 demonstrantů. Asi tisícovka lidí se zúčastnila protestu proti krajní pravici na třídě Unter den Linden.

V Berlíně demonstrují lidé proti koronavirovým restrikcím, z velké části jde o příznivce krajní pravice (20. 3. 2021) V Berlíně demonstrují lidé proti koronavirovým restrikcím, z velké části jde o příznivce krajní pravice (20. 3. 2021) | Reuters

Podle agentury AP byli demonstranti, kteří se shromáždili na prostranství u Braniborské brány, ve velkém měřítku přečísleni policejními příslušníky, kteří navíc agresivní jedince zpacifikovali.

Zatýkalo se i v Londýně

Odpůrci vládních opatření zavedených v boji s nákazou covid-19 se shromáždili i v dalších evropských městech. V Londýně šlo zhruba o 10 tisíc lidí. Svůj protest, který probíhal převážně v parku Hyde Park, nespokojení Angličané doprovodili transparenty a provolávali hesla o tom, že je třeba „vzít si svobodu zpět“.

Londýn zažívá demonstrace proti omezením spojeným s koronavirovou nákazou, zasahovat musí policie (20. 3. 2021) Londýn zažívá demonstrace proti omezením spojeným s koronavirovou nákazou, zasahovat musí policie (20. 3. 2021) | Reuters

I vzhledem ke skutečnosti, že většina z nich nedodržovala hygienická opatření, nejčastěji nošení roušek, policie v několika případech zasáhla a zatkla 33 demonstrantů.

Více než tisícovka odpůrců očkování demonstrovala v rumunském hlavním městě Bukurešti, protesty se konaly i ve městech Kluž, Brašov, Konstanca, Galac a Temešvár. V Bukurešti a Kluži se do protestů zapojili i prominentní členové krajně pravicového Svazu pro jednotu Rumunů (AUR) a v ulicích byly často vidět i náboženské symboly. Mnoho věřících je totiž nespokojených se zákazem konání bohoslužeb.

Ve finské metropoli Helsinky se sešlo asi 400 lidí na povolené protestní akci, jejíž účastníci ale nedodržovali předepsané rozestupy. Kolem 1000 lidí se sešlo na protestu proti vládním opatřením v Rakousku, který se konal poblíž vídeňského hlavního vlakového nádraží. Policie tam zatkla 11 lidí. Tichý pochod asi 5000 lidí, kteří vyjadřovali odpor proti očkování proti covidu-19, dnes prošel švýcarským městem Liestal nedaleko Basileje. Tisíce lidí vyšly do ulic i v chorvatských městech Záhřeb, Osijek, Dubrovník, Split a Šibenik. Podle agentury DPA protestovali proti povinnému nošení roušek, které označují za „tyranii“.

V Helsinkách protestují odpůrci protipandemických opatření spojených s onemocněním covid-19 (20. 3. 2021) V Helsinkách protestují odpůrci protipandemických opatření spojených s onemocněním covid-19 (20. 3. 2021) | Reuters

PPP150W ( 20. března 2021 23:35 )

To se neptejte tady. Tady vám nikdo neodpoví.

dynaty ( 20. března 2021 21:20 )

vortc ( 20. března 2021 18:41 )

Zavede EU proti skopčákům okamžitě sankce? Nebo to se nehodí, ačkoliv v Bělorusku policajti zasáhli stejně ? A co Španělská policie proti Kataláncům ? Tam to bylo v pořádku ? Žádné sankce ?

sorgedoktor ( 20. března 2021 18:38 )

0No jo, u nas prejit na obusky strikaniu vodou by byla politicka sebevrazda, ale asi by to bylo nejucinnejsi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa