Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Drsný zásah proti demonstrantům v Haagu: Policie na odpůrce lockdownu vytáhla vodní dělo

Aktualizováno -
14. března 2021
16:58
Autor: ČTK - 
14. března 2021
16:28

Nizozemská policie dnes v Haagu s použitím vodního děla a obušků rozehnala protest proti koronavirové uzávěře. Pořádkové síly k zákroku přistoupily poté, co asi 2000 účastníků demonstrace ignorovalo výzvy k rozpuštění shromáždění, které podle agentury AP překročilo maximální povolenou velikost. V zemi začnou v pondělí třídenní parlamentní volby, v nichž má podle průzkumů největší šanci na úspěch strana současného premiéra Marka Rutteho.

V Nizozemsku se protestuje proti takzvanému lockdownu již několik víkendů v řadě, demonstrace se však odehrávaly většinou v Amsterodamu. Na dnešní shromáždění v parku v centru Haagu dohlíželo velké množství policistů. Policie přitom ještě před zahájením protestu na twitteru upozorňovala, že už byla dosažena maximální povolená kapacita. Od té doby však podle AP přijelo ještě několik stovek lidí.

Úřady přerušily vlakovou dopravu do Haagu, aby zabránily přílivu dalších demonstrantů do města. Demonstrace byla zprvu převážně pokojná, policie však uvedla, že zatkla jednoho z účastníků, který napadl jejího příslušníka klackem. Podle místních médií následně zadržela ještě několik lidí.

Demonstranti protestovali proti tvrdým restrikcím, kvůli nimž musí být od konce ledna uzavřeny bary, restaurace či muzea. V zemi také poprvé od druhé světové války platí noční zákaz vycházení a nesmějí se setkávat více než dva lidé z různých domácností.

Řada účastníků protestní akce měla žluté deštníky, které jsou symbolem opozice, či transparenty napadající vládní „diktaturu“. Jiní zase volali po porážce Rutteho vlády v nadcházejících volbách.

Podle průzkumů se však premiér těší poměrně stabilní podpoře. Jeho strana je tak favoritem nadcházejících voleb, které média považují za první větší test popularity některé z evropských vlád v době pandemie covidu-19.

I přes přísné restrikce, které úřady prodloužily zatím do konce března, se denní počty nově infikovaných v Nizozemsku výrazně nesnižují. Země se 17 miliony obyvatel zaznamenala dosud více než 1,1 milionu výskytů koronaviru a registruje přes 16 000 mrtvých.

e.lesanova ( 14. března 2021 18:38 )

sasajede...Vy jste dobrej "komik", asi nějakej mindrák, ne?? Na každé druhé diskuzi někoho "sejmete, přeperete, zlikvidujete... Tak abyste si flintou neustřelil hlavu

MAMKA2316 ( 14. března 2021 17:56 )

ZLATÁ POLICIE V BĚLORUSKU,RUSKU A UKRAJINĚ !!TAM JIM NĚŠLAPOU KANADOMA NA HLAVY !!!! UŽ JSTE POCHOPILI CO SE ASI STANE STĚMI CO SE NENECHAJI OČKOVAT ?????

Pink ( 14. března 2021 16:45 )

Ve státech EU je všechno povo­leno,­horší,­kdyby to bylo v Rusku,to by už hrozily sankce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa