Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Praha začala očkovat Modernou. Přes 16 tisíc vakcín poputuje do 8 očkovacích center

Aktualizováno -
2. března 2021
18:00
Autor: ČTK - 
1. března 2021
16:38

V Praze začala v pondělí vakcinace proti covidu-19 očkovací látkou Moderna. Hlavní město jí má pro osm vakcinačních center k dispozici nyní 5200 dávek. Distribuuje je firma Avenier, která během 3 pracovních dnů distribuovala 44.400 dávek. Do České republiky dorazily minulý týden ve čtvrtek a jsou dále distribuovány v rámci celého Česka přímo do očkovacích center.

„Modernu jsme po dohodě s distributorem rozdělili podle délky fronty na jednotlivých místech a společnost Avenier vakcínu přímo rozvezla na předem určená očkovací místa,“ řekl koordinátor očkování Martin Ježek. S distributorem je podle něj dohodnuto, že v budoucnu bude zavážet až 24 očkovacích center v Praze.

„Vakcína Moderna bude v Praze dodávána do očkovacích center určených městskými částmi, přičemž každá z 22 číslovaných městských částí si k tomu může určit nejvhodnější očkovací místo dle svých místních podmínek. Vakcína AstraZeneca bude v Praze nadále směřována primárně k praktickým lékařům, protože má k tomuto účelu nejvhodnější skladovací podmínky,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Osm míst

Očkovacích center, kde v pondělí zdravotníci začali s očkováním látkou Moderna, je podle pražského koordinátora očkování v Praze nyní osm. Jsou v Nemocnici Na Františku v Praze 1, v Poliklinice Prosek v Praze 9, v Nemocnici svatého Kříže v Praze 3 a ve zdravotnických zařízeních v Praze 8 a v Praze 11.

Město zřídilo dvě očkovací místa, a to v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech a v Městské poliklinice ve Spálené ulici v Praze 1. Druhé jmenované místo podle Ježka funguje také jako distribuční centrum pro 1100 vakcín, které bude dodávat dalším očkovacím místům. Na území Prahy je aktuálně registrováno 38 očkovacích míst s celkovou kapacitou 7830 provedených očkování denně.

V Městské poliklinice podle jejího ředitele Davida Doležila první den naočkují proti covidu-19 zhruba 80 seniorů a učitelů. V budoucnu ve stávajících podmínkách jsou zdravotníci v prostorách polikliniky denně schopní naočkovat 120 zájemců o očkování proti covidu-19. První zavážka pro toto zdravotnické zařízení čítala 1000 vakcín.

Na provozu očkovacího místa se podílí zdravotníci z Městské polikliniky, medici a dobrovolníci. V Praze jsou také vakcíny Pfizer/BioNTech a AstraZeneca. Vakcínu od Pfizer/BioNTech od počátku očkování dostávají státní centra ve velkých nemocnicích a město na její rozdělování nemá přímý vliv. Látku AstraZeneca chce magistrát podle dřívějšího vyjádření pražského koordinátora očkování dodávat výhradně praktickým lékařům, s čímž ve spolupráci s dobrovolníky začalo na konci února.

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme.  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

elwyn ( 3. března 2021 16:44 )

No to určitě kantoři mají v podstatě prázdniny,já ty chudinky vidím každý den jak jsou sedřený,v deset alou domů a děcka ať učí rodiče

elwyn ( 3. března 2021 16:41 )

lukim ( 3. března 2021 08:28 )

Asi proto, aby se co nejdříve mohlo opět učit! Ale to se vás už netýká, tak vás to ani nezajímá!!

lukim ( 3. března 2021 08:27 )

Souhlas, ptáte se fakt hloupě! Kdepak je asi největší koncentrace (hustota) obyvatel? Co vy na to???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa