Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

První várka vakcíny Moderna dorazila do Prahy: 5200 dávek poputuje do nestátních zařízení

Autor: ČTK - 
26. února 2021
17:14

Do Prahy v pátek dorazilo prvních 5200 dávek vakcíny proti covidu-19 od firmy Moderna, která zatím do metropole nechodila. Město ji bude využívat v nestátních očkovacích místech včetně dvou, které zřídilo samo. Jak řekl pražský koordinátor očkování Martin Ježek, vakcína byla rozvezena na osm míst, která by měla dávky dále distribuovat. Očkovat touto látkou by se podle něj mělo začít v pondělí. Zatím není jasné, kdy by měla dorazit další dodávka.

Město zřídilo svá hlavní očkovací místa v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech a Městské poliklinice ve Spálené ulici. Kromě nich Moderna podle Ježka dorazila také do dalších zařízení v Praze 1, 3, 5, 8, 9, a 11, která se zavázala ji dále vydávat dalším očkovacím místům. Těch je podle dřívějších informací v metropoli registrováno kolem 30.

Vlastní strategie

Ježek řekl, že město se zatím drží svojí strategie, podle které se bude Modernou očkovat v menších, nestátních očkovacích místech. Vakcínu Pfizer/BioNTech od počátku vakcinace dostávají státní centra ve velkých nemocnicích a město na její rozdělování nemá přímý vliv. Látku AstraZeneca pak chce magistrát dodávat výhradně praktickým lékařům, s čímž ve spolupráci s dobrovolníky začal tento týden.

Zatímco u zbylých dvou vakcín, zejména látky Pfizer/BioNTech, se podle koordinátora již do značné míry ustálil režim týdenních dodávek, u Moderny je to horší. „To je jediná vakcína, kde informaci o dodávkách nemám,“ řekl Ježek. Dodal, že je město se státem domluveno na tom, že další zavážky Moderny mohou být až do 24 míst, což by mělo usnadnit distribuci.

Moderna již chodí do republiky delší dobu, dodávky pro Prahu nicméně byly dosud směňovány s jinými kraji za látku Pfizer/BioNTech. Ta byla s ohledem na dřívější omezení dodávek nutná k tomu, aby bylo možné naočkovat druhou dávkou ty, kteří již dostali první.

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa