Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Děti z Proseka zkoušejí domácí testování. „Bylo to lehký, plivání mi jde dobře,“ říká prvňáček

Autor: jza - 
17. února 2021
13:17

Prvňáci a druháci, kteří chodí do základní školy v ulici Litvínovská na pražském Proseku, si ve středu museli trochu přivstat, aby se mohli zapojit do pilotního projektu domácího testování na koronavirus pomocí antigenních testů. Pilotní projekt tu rozjela radnice Prahy 9 spolu s magistrátem a má za cíl pravidelně testovat žáky, aby se šíření viru ve školách dostalo co nejvíce pod kontrolu. Co na to říkají děti a jejich rodiče? 

„My jsme se o víkendu testovali PCR testem, takže máme srovnání, a syn říkal, že tohle je příjemnější,“ podělil se o svou středeční zkušenost rodič jednoho z dětí, které vedl ve středu ráno po domácím testování do školy. Pro malého školáka test prý nebyl žádný problém. „Bylo to lehký, plivání mi jde dobře,“ řekl novinářům školák.

Přivstat si s dětmi museli samozřejmě i rodiče, aby dětem pomohli. Testování se v Praze 9 rozjelo v rámci pilotního projektu domácího testování pomocí antigenních testů. Děti dostaly nádobku na sliny a odběrovou soupravu, aby si test ve středu před nástupem do školy doma provedly.

Postup je jednoduchý, děti musí jen naplivat do nádobky, pak se do ní strčí tzv. testovací kazeta, ta nasaje sliny a za 15 minut ukáže výsledek. „Po nápadech vlády, která prosazovala testování ve školách, jsme si řekli, že to není způsob, který bychom preferovali, a rozhodli jsme se zkusit jinou metodu,“ vysvětlil záměr radnice Prahy 9, která testování financuje, tamní radní pro školství Zdeněk Davídek (STAN).

Některé děti měly sice trochu potíže naplivat dostatek slin, ale nakonec to zvládli všichni. Trochu větší potíže to dělalo dvěma dívkám, které si postěžovaly, že musely test dělat hned brzo po ránu. Jsou ale rády, že mohou chodit do školy. „Učit se doma je hrůza,“ řekla jedna z nich.

Méně stresu pro děti

Vypadá to, že rodiče dětí ZŠ Litvínovská tento způsob testování vítají. „Je to neinvazní, nemají strach, nejsou stresované,“ říká otec malé Athény, která podle něj měla z klasických testů, kdy dětem musí strčit tyčinku do nosu, obavy. „Říkali jsme si, že z toho uděláme zvyk, a bereme to jako fakt. Jsme rádi, že ta možnost tu je,“ řekla jedna z maminek. Radnice se pro tento způsob rozhodla také proto, že pokud by děti byly testovány při příchodu do školy, zabralo by to příliš času, podle odhadů radních až tři hodiny. 

Podle představ radních by ideálně mělo testování probíhat dvakrát týdně. Ve středu se zúčastnilo asi 200 dětí z první a druhé třídy a asi 150 z mateřské školy. Místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS) se domnívá, že domácí testování je ta nejlepší cesta. „Věříme, že tento způsob je  pro ty nejmenší děti nejvhodnější,“ řekl. Radnice chce také vyzkoušet spolehlivost testů.  „Od příštího týdne budeme testovat různé antigenní testy od různých výrobců,“ dodal. 

Záloha PCR testy

Domácí testy se také zatím v pilotním projektu zálohují pomocí PCR testů, které jsou spolehlivější, pomocí těch se také bude vyhodnocovat spolehlivost testů. Děti ale nemusí nikam chodit, rodiče dostávají druhou sadu na odběr slin právě na PCR test, který pak bude dělat laboratoř.

Radnice Prahy 9 a magistrát začaly na Proseku testovat žáky prvních a druhých tříd:

Video  Radnice Prahy 9 a magistrát začaly na Proseku testovat žáky prvních a druhých tříd Základní školy Litvínovská. V pilotním projektu jim rozdaly antigenní testy na covid a děti se testují doma.  - CNC/Jan Zázvorka
Video se připravuje ...

Lepší, než kdyby testovali učitelé

Radní pro školství z pražského magistrátu Vít Šimral se také domnívá, že domácí testování je lepší, než kdyby ho museli dělat učitelé. „Podle té metodiky ministerstva se jim to příliš nezdálo,“ podotkl. Podobný systém by se podle něj mohl zavést i v dalších školách. „Počítáme s tím, že bychom to dál šířili na další městské části, podle toho, jak budeme získávat další distributory testů,“ doplnil. Magistrát také chystá také pilotní projekt testování žáků posledních ročníků středních škol zřizovaných hlavním městem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa