„Dneska jsem s kamarády zažil snad nejkrásnější běžky vůbec. Harrachov – Pramen Labe – Vosecká bouda a zpátky,“ kasal se na instagramu zastupitel Martin Benda (Praha sobě) a poukazoval na své sportovní výkony. Příspěvkem ale mnohé zaskočil a další rozčílil.

Harrachov sice leží v okrese Jablonec nad Nisou a Vosecká bouda v okrese Semily, pramen Labe na momentálně uzavřeném Trutnovsku už si Benda ale těžko obhájí.

Jen k hranici?

Na zastupitele se okamžitě snesla vlna kritiky. „Zákaz cestování do okresu Trutnov asi platí jen pro někoho, že?“ napsal jeden z uživatelů. Benda však zůstal chladným. „Já si byl vědom, že je tam ta hranice, tu jsem ale nepřekročil. Na instagramu jsem jen uvedl záchytný bod pramen Labe, až u něj jsem neběžkoval,“ hájil se, když ho Blesk požádal o vyjádření.

Pražský zastupitel se chlubil běžkováním na Instagramu.
Autor: Instagram, ČTK/David Taneček

Udženija (ODS): Měl by jít příkladem

„Pokud jsou stanovená nějaká pravidla, tak by je měli dodržovat všichni bez výjimky. Zvlášť politici by měli jít lidem příkladem a neposkytovat důvod k tomu, aby si mysleli, že se pravidla nějak porušují,“ myslí si pražská zastupitelka Alexandra Udženija.

Nacher (ANO): Pár metrů bych nerozmazával

„Věřím, že je v tom pan zastupitel nevinně. Určitě by se nefotil, aby upozornil na to, že něco porušuje. Pokud ten kousek překročil, neviděl bych v tom problém. Naopak vítám, když lidé vyrazí na čerstvý vzduch a nesedí celé dny doma. Nekritizuji pana Bendu za každou cenu i přesto, že jde o koaličního zastupitelé, a mohl bych si to teď pořádně užít. Tím se ale nikam neposuneme. Samozřejmě se musí dodržovat opatření jako rozestupy a nošení roušek,“ okomentoval zastupitel Prahy Patrik Nacher.

Uzavřeny jsou tři okresy

Kvůli nedobrému vývoji pandemie, masivnímu rozšíření britské mutace koronaviru, vláda od minulého pátku omezila pohyb mimo okres Trutnov také na Chebsku a Sokolovsku. Na dodržování opatření denně dohlíží asi 600 policistů na 80 stanovištích. Lidé, kteří bydlí v dotčených okresech, je nemohou až na výjimky opouštět, jiní do nich mají zákaz vstoupit. Výjimkou je cesta za prací či za lékařem nebo další výjimečné důvody. Rekreace a běžkování mezi ně rozhodně nepatří.

Víte, že...

Pokud by Martin Benda opravdu překročil hranici okresu Trutnov, hrozila by mu podle hygienické stanice pokuta na místě až 10 tisíc korun.

Fotogalerie
12 fotografií