Situace ohledně Palmovky se má tak, že řada pozemků v okolí stanice MHD je rozparcelováno mezi několik vlastníků. Těmi jsou hlavní město, Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a městská část Praha 8, které bylo svěřeno právo správy několika pozemků. Největší rozlohou ploch, které se z velké části nachází západně od Palmovky – v místech zaniklého židovského hřbitova či nedostavěné radnice Prahy 8 až po ulici Švábky – disponuje DPP.

Klíčem je jednota

Rada hlavního města nyní odsouhlasila znění memoranda, v rámci něhož by se na budoucím vývoji Palmovky měly participovat všichni dotčení vlastníci. Účelem je, aby ve vzájemné spolupráci vznikl „jeden velký funkční celek“, který bude rozvíjet Pražská developerská společnost.

Jakou podobu ale bude mít, memorandum zatím neupřesňuje. Ani jak bude vypadat přesná spolupráce všech tří stran, pakliže memorandum odsouhlasí. „Přesnou formu spolupráce bude nutné konkretizovat,“ uvádí text memoranda, s tím, že k dohodě a jejímu formalizování by mělo dojít nejpozději do konce června letošního roku.

Vzor pro budoucí projekty

„Toto memorandum o spolupráci vyjasňuje jednotlivé vztahy a říká, že budeme intenzivně spolupracovat na smíšené městské čtvrti, která by měla sloužit pro dostupné bydlení,“ ujasňuje náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09). „Měl by to být projekt, který nastaví nový standard, jak pracovat s pozemky v městské držbě,“ dodal s tím, že by se zde obyvatelé Libně měli dočkat třeba nového parku a výrazných proměn zanednabého okolí stanice.

Součástí změn má být také rozestavěné Centrum Nová Palmovka, kam se mimo jiné měla stěhovat i radnice Prahy 8. Práce na stavbě ustrnuly s rokem 2015, od té doby budova leží ladem a neví se, co s ní. „V obecné části memoranda je zahrnuto území té nešťastné radnice. Ale procestně se řeší v samostatném týmu. Z hlediska urbanismu se s tím územím počítá,“ připustil Hlaváček.

Změny se dají čekat i na „druhé straně“ Palmovky. Praha 8 už v minulosti avizovala velké plány v lokalitě náměstí Bohumila Hrabala, které funguje spíše jako autobusové nádraží. Libeňská radnice plánuje výstavbu projektu One Palmovka, na nějž by měl být navázán i vznik plnoprávného náměstí Bohumila Hrabala s uměleckým dílem, na jehož podobě má podílet Galerie hl. m. Prahy.

Výrazná umělecká instalace tomuto světoznámému spisovateli dosud chybí. Jde o mimořádnou příležitost pro naši část i celou Prahu,“ sdělil loni na jaře radní Prahy 8 pro oblast strategického rozvoje Tomáš Hřebík (TOP 09 a STAN). Podle něho by nová podoba náměstí měla vzniknout nejpozději do roku 2025. Hrabala v lokalitě aktuálně připomíná pouze tzv. Hrabalova zeď neboli barevná koláž na nzdi stanice metra Palmovka.

Video
Video se připravuje ...

Prahu na necelé tři týdny křižoval zelený nízkopodlažní kloubový trolejbus z plzeňské škodovky. Jezdil od Palmovky do Letňan. (2019) David Zima

Změny ve velkém

Zatímco obyvatelé z okolí Palmovky se na kýžené změny mohou prozatím opravdu jen těšit, jinde po Praze už ke změnám, byť ne tolik stěžejním, dochází. Radní totiž odsouhlasili pojmenování několika nově vzniklých či stávajících ulic napříč metropolí. Nově si třeba obyvatelé Libuše budou zvykat na Malou Slavonickou.

V Kamýku vznikne nová ulice Sklenářská a v Michli Plynárenská, oboje z historických důvodů odkazujících na průmyslovou identitu obou čtvrtí. Ve Stodůlkách se nadšenci do automobilových sportů dočkají Ferrariho ulice poblíž stanice metra, ve Vysočanech v Praze 9 nově vznikne ulice Piskáčkových. Bude odkazovat na rodinu, která se zapojila do protinacistického odboje, pročež byli popraveni.

Rada schválila rovněž pojmenování dlouho bezejmenného parku v Praze 10 ve Vršovicích. Lán zeleně mezi ulicemi Vršovická, Sámova a U Vršovického nádraží nově ponese jméno park Jiřího Koláře podle významného českého básníka a kolážisty. Pojmenování parku navrhl Klub českých a slovenských spisovatelů „jako důvod připomenout osobnost a odkaz významného umělce. S názvem nedalekého parku Jiřiny Haukové a Jindřicha Chaloupeckého bude z kulturně historického hlediska tvořit název park Jiřího Koláře jeden tematický celek,“ stojí v odůvodnění.

Fotogalerie
28 fotografií