Střídavě úspěšný boj s nelegálním graffiti dlouhodobě vedou všechny pražské městské části. Někde radnice odstraňují nevzhledné tagy pouze z budov, které jsou v majetku městských částí, jinde nabízejí bezplatnou pomoc i soukromým vlastníkům. Čištění fasád domů i městského mobiliáře vyjde každoročně na miliony korun.

Odstranit co nejrychleji

„Nelegální graffiti, respektive tagy, jsou celopražským problémem, který se nevyhýbá ani Praze 7. V boji proti tomuto druhu vandalismu se příliš nedá hovořit o nějakém univerzálně platném receptu. Za nejúčinnější opatření považujeme rychlé odstranění. Přetrvávající graffiti totiž působí na další sprejery jako spolehlivý magnet. U objektů ve správě městské části graffiti odstraňuje naše správní firma 7U s.r.o. Náklady se pohybují v desítkách tisíc korun ročně,“ řekl Blesku mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

„Odstraňujeme také graffiti ve veřejném prostoru, například z našich dětských hřišť, kde se objevují na objektech sociálního zázemí nebo třeba i lavičkách. Na novějších fasádách našich domů užíváme také antigraffiti nátěry. Nicméně spravujeme z velké části starší domy s mnohdy různě strukturovanou a jinak specifickou fasádou, navíc často pod památkovou ochranou, kde se tento typ nátěrů nedá vždy využít,“ dodal Vokuš.

Čištění na náklady radnice

Pomocnou ruku soukromým majitelům nemovitostí podala Praha 10 a také Praha 5. Tagy na fasádách domů odstraní na vlastní náklady přímo radnice. „Desátá městská část pomůže vlastníkům nelegálně posprejovaných či počmáraných domů na svém území. Stačí, když vyplní přihlášku na webu Desítky, a splní podmínky dotačního projektu. Radnice následně z fasád na vlastní náklady odstraní graffiti, a zároveň na ně nanese speciální ochranný nátěr. První nemovitosti začne čistit hned, jakmile dojde k oteplení (nutná je venkovní teplota nad 5 ℃),“ sdělil Jan Hamrník, tiskový mluvčí Prahy 10.

„Městská část Praha 5 od roku 2017 spustila program Antigraffiti. V první fázi se soustředila na odstranění nelegálních graffiti a ochranu antigraffitovým nátěrem na majetku MČ P5, od roku 2019 rozšířila program i pro soukromé vlastníky nemovitostí na území Prahy 5. Ročně vynakládané finanční prostředky se pohybují od 3 do 4 mil. Kč,“ dodává Hamrníkův kolega mluvčí z páté městské části Tomáš Kopečný.
Video
Video se připravuje ...

Profesionální čistič graffiti Miloslav Černý, který vešel v povědomí partyzánským očištěním posprejovaného pilíře Karlova mostu, předvedl za účasti veřejnosti i primátora Zdeňka Hřiba, jak se dá účinně pomocí nejmodernějších technologií bojovat s graffiti. David Zima

Legální spoty

Na Praze 4 dokonce pro umělecké choutky vyčlenili speciální místa, kde je graffiti povoleno. „Praha 4 se tímto problémem zabývá dlouhodobě. Jako první městská část zřídila plochy pro legální graffiti. V současné době máme sedm takových ploch a uvažujeme o jejich případném rozšíření,“ popisuje tiskový mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Na plochách označených jako „GRAFITTI WALL“ může komunita sprejerů volně tvořit a nehrozí jim za to žádný trest. „Několik let jsme v rámci své dotační politiky vypisovali granty na antigraffitové nátěry a odstraňování nelegálních graffiti i z objektů soukromých vlastníků. Pro malý zájem tento program v minulém volebním období skončil,“ uzavřel Bigas.

Fotogalerie
37 fotografií