Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Česko čeká nový nouzový stav. Hejtmani žádají dva týdny a návrat dětí do škol

Aktualizováno -
14. února 2021
14:00
Autor: trm, ČTK - 
14. února 2021
08:50

Na nouzový stav, který po 132 dnech končí v neděli o půlnoci, naváže v Česku nový. O jeho vyhlášení požádali vládu hejtmani, oznámil šéf Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Platit by měl dva týdny a prioritou je návrat dětí do škol, potvrdil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Mezi klíčovými požadavky krajů je návrat dětí do škol od začátku března a testování ve velkých firmách. Teprve po návratu dětí do škol by měly otevřít lyžařské areály. Vláda rozhodne odpoledne.

„Dnes jsme se dohodli na tom, že všichni hejtmani požádáme o vyhlášení nouzového stavu. Je to v daný okamžik jediná cesta, jak zvládnout krizový stav v naší zemi,“ napsal Vondrák na twitteru. Neupřesnil, zda hejtmani prosadili některé podmínky. Později potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), že bude nový nouzový stav vyhlášen na dva týdny.

Hejtmani dali vládě jasné požadavky. Podle šéfa Asociace krajů a hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) je zásadní požadavek na návrat dětí do škol od 1. března a testování ve firmách. 

„Budeme postupovat jako kraje jednotně, především proto, aby se neměnily podmínky z minuty na minutu a v části republiky jinak. Dohodli jsme se, že Asociace krajů vnímá nouzový stav jako nástroj, který by vláda měla používat velmi omezeně, a proto dáváme celé politické reprezentaci pouze 14 dní a žádáme o čtrnáctidenní nouzový stav, aby se dohodli a předložili a projednali v Poslanecké sněmovně pandemickou legislativu,“ řekl Kuba.

Hejtmani vyzvali ministra zdravotnictví, aby se upravila opatření. Všichni podporují, aby se změnilo omezování úředních hodin na úřadech. „Vnímáme to jako nesmyslné, naopak se někde vytvářejí fronty a epidemie se může zhoršit. Vyzvali jsme, aby se děti začaly od 1. března vracet do škol; aby vláda předložila, jak bude rozvolňovat další opatření u obchodů a služeb, kde to vnímáme jako klíčové a pro ty lidi těžko udržitelné - myslíme si, že krajské hygieny by to mohly zvládnout,“ řekl Kuba.

Vyjasnit by se také měly podmínky amatérského sportu a kultury. Do 1. března by měla vláda zajistit podmínky pro testování ve firmách, aby podniky mohly samy testovat zaměstnance na koronavirus a dostávaly na to finance. „To vnímáme jako jednu z klíčových záležitostí,“ řekl Kuba. Jak dodal, dohodli se na tom, že jednou týdně bude společné jednání vlády, ministerstva zdravotnictví a Asociace krajů, i s ohledem na počty covidových pacientů v nemocnicích.

Hejtmani podle Vondráka na jednání s vládou hovořili také o lyžařských areálech. „To je v pořadí. Nemůžeme otevřít najednou školy a lyžařské areály. Hrozilo by, že se tam ti lidé pak budou potkávat,“ uvedl Vondrák. Míní, že po znovuotevření škol by další v pořadí mohly být právě lyžařské areály. „Je příslib, že tyto věci budeme probírat. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) potvrdil, že pro lyžařské areály je alokované miliarda korun na náhrady za celou sezonu,“ dodal Vondrák.

Hamáček: Primární je návrat dětí do škol

Situace je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) velmi složitá. „Ministr (zdravotnictví Jan Blatný) předložil prezentaci, kde simuluje situaci, ke které by došlo, kdyby se to uvolnilo. Lidé musí dodržovat opatření,“ doplnil premiér.

Podle ministra vnitra a předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) je rozhodnutí hejtmanů ukázkou jejich korektního a vstřícného jednání. „Děkuji hejtmanům za velmi korektní a věcné jednání. Dohodli jsme se na dalším společném postupu v situaci, která je z epidemiologkého hlediska velmi složitá. Při pokračování nouz. stavu je priorita návrat dětí do škol, úpravy opatření budeme průběžně konzultovat s kraji,“ okomentoval na twitteru. 

Babiš přitom již i připouštěl variantu, že se Česko rozdělí a zatímco nouzový stav vláda vyhlásí tam, kde o něj hejtmani požádají, v těch dalších platit nebude. „Pokud nás hejtmani požádají a jenom někteří, může se stát, že vyhlásíme nouzový stav jenom v krajích, kde o to požádají,“ řekl premiér.

 

Video  Babiš: Musíme přitvrdit, situace není dobrá. A Blatnému vytkl chyby  - ČTK
Video se připravuje ...

 

ho.no ( 15. února 2021 08:55 )

Ano,v roce 1986 nám vláda zamlčela haváriireaktoru a všichni,kdo měli rakovinu zemřeli,..děti byly i přes to hnánny povinně do májového průvodu,...jsem názoru,že pokud vakcinace pomůže tady od tohoto svinstva,tak nemám nic proti ní

kedris ( 15. února 2021 00:28 )

ps. jaké byly výlohy na cesty do madarska-srbska v porovnání s dubaíí??
kluci se letěli vyvenčit..jako by nestačil ,,výlet na kokořín,,

k.h. mácha zvládl z prahy za den výlet na mělník a kokořín..co bureš a prymule??
rsp. cesty služební našich,,vole.ých,, zás.upců,,?
mimo křivé povahy asi i křivá klenba nohou??

kedris ( 15. února 2021 00:22 )

r. 1982-1984 byly velmi silné nákazy spály, nešťovic a další nemocí, který byly nebezpečnější než tato fraška..a stát tuto situaci zvládl i bez komedie(pandemie) a manipulace s daty a čísly..
r. 1986 došlo k havárii na reaktoru v sssr, stát tuto situaci opět velmi dobře zvládl a pomohl všem kdo to potřebovali

ani v jednom případě jsem nebyl vážně omezen na svobodě, mimo několik dní léčby ve špitále a pak doma(neštovice, spála..add)

VŠE BEZ HADRU NA OBLIČEJI, NEBO UZAVÍRKOU ŠKOL, DOPRAVY, OBCHODŮ..
a to byla situace a nákaza velmi vážná..

masky se nosily jen na cvičení!! stát a civilní obrana byla velmi dobře vybavena a zásobena, nemluvě o skladech, krytech CO a pomůckách

TATO ,,SKUPINA,, SI PŘISVOJILA PRÁVA A MOC, KTERÁ SE JIM VYMKNE Z RUKOU A BRZO JE SPÁLÍ..

po dobrém s tímto nic nezmůžeme, mandát nemají ani od voleb r. 2017 a není platné
ANI ROZDĚLENÍ ČSSR, dle 1. článku ústavy, nebylo rozpuštěno:
federální shromáždění a nebylo vypsáno ani řádné zvolení ,,nového,,!!

COVID COMEDIE ON-LINE..pomůže přestat platit státu daně a další finance!!!

vakcina je biologická zbraň
vakcina vás neochrání, ale pohřbí
roušky nechrání, ale způsobí kontaminaci oxidem uhličitým, plísněmi a dalšími nebezpečnými látka­mi..res­pirá­tory taktéž

PIŠTĚ SI KDO Z HEJTMANŮ(HEJKALŮ) TRVAL NA SOUČASNÉ SITUACI A VYLEJTE JE U ,,VOLEB,,!!!!

11karel11 ( 14. února 2021 21:04 )

Vida, v PS si mohli ušetřit ty komedie ze strany opozice. Že prý chtěli dát lekci Babišovi, ale zatím ukázali jací jsou to nenávistná ho....., která i za cenu zdraví a životů lidí sehráli drama toho nejhrubšího zrna. Lidé jim to spočítají u voleb , nenávistné sebrance, které jde pouze o moc, o lidi jim vůbec nejde.

Walter ( 14. února 2021 18:50 )

Nouzový stav je tu proto, protože nemáme milion zdravotníků a deset milionů lůžek, ani tolik krematorii, které by bylo třeba po uvolnění. Mluvil jsem s vyléčenými a není to žádný med, průběh kovidu !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa