Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po „flákanci“ opět průšvih ve Sněmovně: Volný odmítl roušku a vyvedli ho. Feri: „Bizarní“

Aktualizováno -
9. února 2021
18:11
Autor: ČTK, vei - 
9. února 2021
15:00

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) na dnešní schůzi vykázal z jednacího sálu nezařazené poslance Lubomíra Volného a Mariana Bojka. Neměli nasazené roušky a nenasadili si je ani na jeho výzvu. Volný tvrdí, že jako zákonodárce mít roušku nemusí. Jeho chování v z minulých týdnů už prošetřuje jak policie, tak mandátový a imunitní výbor Sněmovny. 

„Bohužel musím konstatovat, že zde opět dochází k nepřístojnému chování dvou poslanců, kteří nenosí ochranu úst,“ uvedl dnes předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) krátce po zahájení schůze. Následně vyzval poslance, aby si nasadili roušku. „Nasaďte si roušku, páni poslanci, jinak vám udělím napomenutí,“ varoval Vondráček.

Problematičtí poslanci Bojko a Volný ale výzvy neuposlechli. A Vondráček jim tedy udělil napomenutí a znovu je vyzval, aby respektovali pravidla, která platí v Poslanecké sněmovně. 

„Jestli se tak nestane, budete vykázání,“ varoval poslance ještě jednou Vondráček. Ale marně. 

„Vy jste si pro to dnes přišli,“ konstatoval předseda Sněmovny a hned poté vyzval oba zákonodárce, aby opustili sál. Ti to odmítli. „I na tuto variantu jsme připraveni,“ konstatoval Vondráček. Následně přerušil schůzi, nechal vyklidit jednací sál, aby mohla ochranná služba „neposlušné poslance" vyvést ze sálu. 

Fuj! Pokřikovali na Volného

Někteří při jejich nuceném odchodu ze sálu křičeli „fuj“. To Volný odcházel se slovy „154 ovcí“ – s odkazem na počet přítomných poslanců.

Oba poslanci již dříve oznámili, že odmítají nosit ve Sněmovně roušku, a to, jak uvedli, z občanských a politických důvodů. Uvnitř Sněmovny je nošení roušky povinné.

Video  Volný odmítl před výborem nasadit roušku. Poslanci řešili jeho potyčku.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„My nemusíme mít roušky,“ hlásal znovu Volný na videu, které si točil na mobilní telefon ve chvíli, kdy poslanci opouštěli jednací sál Sněmovny. 

Feri: Strašně bizarní

„Dneska je zase veselo. Poslanci Volný a Bojko odmítali dodržovat opatření a neměli roušku. Byli vyvedeni. Hlasovat jim samozřejmě umožněno bude. Tohle hraní si na mučedníky je strašně bizarní,“ zmínil poslanec TOP 09 Dominik Feri.

„Kvůli dvěma poslancům zvolených za SPD Tomia Okamury teď máme ve Sněmovně další zbytečné divadlo. Oba pánové Volný a Bojko si odmítají vzít roušky, bezohlednost, blbost a egoismus je evidentně jejich hlavní program, který se dnes rozhodli naplno demonstrovat!“ zlobil se šéf lidovců Marian Jurečka.

„Máme tolik věcí, co na práci, a my se musíme zdržovat s neukázněnými poslanci,“ posteskla si na twitteru poslankyně STAN Jana Krutáková, která byla také mezi poslanci, kteří museli kvůli Volnému a Bojkovi opustit jednací sál. 

S rouškou odmítali vystupovat Bojko s Volným už v minulých týdnech. Když je k tomu opětovně vyzýval místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD), Volnému se jeho přístup nelíbil, vydal se proto k řečnickému pultíku, který mu ale Hanzel kvůli jeho výrokům vypnul. 

Volný se následně přesunul k mikrofonu řídícího schůze a přímo v jednacím sále tak vznikla mezi poslanci potyčka. Zasáhnout musela sněmovní ochranka, která Volného vyvedla ze sálu. Jeho počínání prošetřuje policie a část i mandátový a imunitní výbor Sněmovny. Volný si na jeho jednání vyžádal přítomnost advokátky a obvinil část poslanců z podjatosti. 

Video  Rvačka ve Sněmovně kvůli rouškám: Poslanec Volný se vrhl na předsednický pultík! Pěsti létaly.  - Česká televize
Video se připravuje ...

Vondráček nevyloučil zavedení plexiskel

„Jednací řád počítá s nějakými základními pravidly slušného chování a nějaké sebereflexe, takže je to snadno zneužitelné. Nejsme tady na takové případy zařízení,“ řekl dnes novinářům šéf Sněmovny Vondráček.

Chování poslanců podle něj nemá jiný účel než na sebe upozornit. Nevyloučil, že jednou z variant by mohlo být, že by tito zákonodárci seděli za plexisklem. „Musíme přijmout nějaké technické řešení, je to historický sál, ty lavice mají nějaký tvar, to není zas tak jednoduché něco vymyslet,“ poznamenal.

Poslanci po vykázání předsedou Sněmovny nesmějí být přítomni v sále s výjimkou hlasování. „To jim musí být umožněno a jednací řád neumožňuje hlasování distančně,“ dodal Vondráček.

Volný si stěžoval na diskriminaci

Volný dnes novinářům po vyvedení ze sálu řekl, že mimo jednací sál si roušku nasadí, protože respektuje obavy zaměstnanců. Při politických jednáních ji nosit nechce.

Volný také uvedl, že kdyby ostatní poslanci „nebyli ovce“, jednací sál by na Vondráčkovu výzvu neopustili. „Dneska jsou to roušky a zítra to bude povinná vakcinace. Pozítří to bude nějaká jiná forma diskriminace a ve finále se nedostane do Sněmovny nikdo, kdo nebude mít ten správný světový názor,“ řekl Volný.

strejda777 ( 10. února 2021 07:08 )

Ta ženská už u mne doCsákovala.....

stoura ( 10. února 2021 06:54 )

Ve fabrice má možnost podnikatel zaměstnance vyhodit na hodinu!! Ti dva jsou vlastně taky zaměstnanci a s nimi by to nešlo udělat?? Otevřít dveře a tak je kopnout do ***e, že by se zastavili až venku!!!

stoura ( 10. února 2021 06:47 )

Tak tohle je výživný názor

fotrpjotr ( 10. února 2021 05:17 )

Hlupáčku,ani jeden už dávno v SPD není.

elwyn ( 9. února 2021 22:20 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa