Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Tohle už je moc.“ Zákaz kávy v kelímku nadzvedl Hamáčka i kavárny. A hospody děsí zavření

Aktualizováno -
11. prosince 2020
18:19
Autor: ČTK, Mii - 
11. prosince 2020
12:51

 Vláda musí přijít s novým systémem odškodnění restaurací, provozovny nemají peníze na zapínání a vypínání provozu bez kompenzace škod, uvedl v reakci na plánované zavření restaurací ve 4. stupni PES restauratér Luboš Kastner. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) o tom vláda bude diskutovat. Kabinet přitom ve svém opraveném nařízení ohledně prodeje nápojů z restaurací a jejich výdejových okének zakázal i prodej nealkoholických nápojů s sebou - včetně kávy či čaje do kelímku. Novinka šokovala nejen kavárny, ale i ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Pro CNN Prima News uvedl, že se ji pokusí v pondělí na vládě změnit.

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí vládě navrhne přechod ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Současná opatření se tak zpřísní. Pravděpodobně to bude od druhé poloviny nebo konce příštího týdne. Rizikové skóre od víkendu ukazuje hodnotu 64, která odpovídá čtvrtému stupni rizika. Od středy navíc roste počet denně zachycených případů.

Vrátí se tak například noční zákaz vycházení, více se omezí setkávání osob, provoz škol, sportu a sportovišť nebo hotelů a restaurací. Ministr zdravotnictví Jan Blatný také uvedl, že vláda se bude bavit o kompenzacích pro provozovny, které se budou muset znovu zavřít, zejména právě pro restaurace.

Blatný: Není to omyl, nelze koupit čaj v kelímku

Vláda přitom do pohostinství zasahuje průběžně i dílčími změnami. Ve svém opraveném nařízení ohledně prodeje nápojů z restaurací a jejich výdejových okének zakázala i prodej nealkoholických nápojů, tedy například kávy nebo čaje s sebou. Veškeré nápoje si tak musí zákazník vypít přímo v provozovně, kde si je zakoupil. Případně si odnést uzavřenou PET lahev.

Blatný v pátek uvedl, že cílem je to, aby se lidé neprocházeli po ulicích či vánočních trzích s kelímky s nápoji či jídlem. Na úpravu upozornil v pátek server iRozhlas.cz.

Není to omyl. Cílem je, abychom nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem,“ řekl na dotaz novinářů Blatný.

Zdůvodnil to tím, že restaurace takto prodávaly nápoje, které by se jinak prodávaly ve stáncích například na vánočních trzích. Konzumace občerstvení na trzích je ale zakázána. Opatření se podle ministra nevztahuje na prodej přes okénko do auta.

Hamáček: Vrchol absurdity

Kavárny nové opatření nechápou. „Vážení přátelé, velmi se omlouvám ale Babiš a spol. právě zakázali prodávat kávu s sebou. Zrnkovou kávu zatím prodávat mohu. Prosím vás všechny na podzim až budou volby zakažte jemu opětovnou cestu do Strakovy akademie,“ zlobí se například podnik Liberecká pražírna.

„Rve nám to srdce,“ konstatuje kavárenská síť Kofi-kofi. Některé podniky již vymyslely, jak komlikovanou situaci vyřeší - kávu vloží do sáčku, aby si ji lidé mohli odnést domů a vypít až tam.

„Kafe v pytlíku je vrchol absurdity. Chápu, že kolegové na zdravotnictví dělají maximum, nevyčítám jim to. Ale občas se něco nepovede a je potřeba připustit si to,“ reagoval na opatření vicepremíér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) pro CNN Prima News. „Je potřeba to opravit. V pondělí na vládě si k tomu řekneme víc. Musí se to vyjasnit,“ dodal.

Ministr dříve uvedl, že cílem opatření bylo omezit konzumaci alkoholu na veřejnosti. Vláda ve čtvrtek ale nejprve omylem zakázala provozovnám stravovacích služeb veškerý prodej rozlévaných a na místě připravovaných nápojů k okamžité konzumaci.

Podle ministerstva vnitra šlo ale o tiskovou chybu, kterou napravilo. Na webu kabinetu se následně objevila odlišná verze usnesení, která doplnila další část věty u příslušného zákazu. Ten má platit v případě „prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory, např. výdejové okénko“. Jen přes okénka mohou podle aktuálních pravidel restaurace prodávat od 20:00 do 05:59.

Video  Blatný o zavírání hospod: Není to vina restauratérů, ani zlovůle ministerstva. Lidé tam nemohou mít roušky a styk trvá desítky minut 
Video se připravuje ...

Právníkům se původní znění nezamlouvalo

Kritizované usnesení do čtvrtka zakazovalo „prodej alkoholických nápojů v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory“. Čtvrteční opravená verze usnesení vlády hovoří o rozlévaných nebo na místě připravovaných nápojích k okamžité konzumaci a nespecifikuje, že by se mělo jednat pouze o alkoholické nápoje.

Někteří právníci způsob opravy původní vyhlášky už ve čtvrtek kritizovali, podle ministerstva vnitra je ale opravená verze správná.

Restauratér: Lidé se budou stýkat víc doma

Nyní čeká restrauce patrně opět uzavření a spoléhání se jen na výdejová okénka, která navíc nemohou prodávat vše. „Problém je ten, že se teď nedá predikovat v podstatě vůbec nic. Současný nedostatečný formát kompenzace, tedy programy Antivirus a COVID nájemné, platí pouze do konce prosince. Nemáme žádný jiný výhled pokrytí škod, které nám vláda svými rozhodnutími působí,“ napsal ČTK Luboš Kastner, garant projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a spolumajitel skupiny Hospodska.cz.

Vláda podle něj už v pondělí, když od středy zakázala provoz restaurací po 20:00, ukázala, že ke gastronomii přistupuje neférově a porušuje princip proporcionality opatření. „Budeme respektovat další omezení, ale v tuto chvíli musí vláda přijít s novým a podstatně jiným schématem odškodnění,“ uvedl.

Představa, že by restaurace ještě kolem Vánoc či Silvestra otevřely, je podle něj spíš nepravděpodobná. „Čtrnáct dní je podle mne nereálně krátká doba, ta čísla podstatně neklesnou, lidé se budou stýkat v undergroundu bytů a soukromých akcí,“ míní Kastner.

Restauratéři pak podle něj už nebudou chtít jít do nejistoty, dokud nebude na stole návrh odškodnění jako například v Německu.

Video  Blatný vládě navrhne přesun ČR zpět do 4. stupně "psa": Hospody chce zavřít, malé obchody nechat otevřené  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Jaronovaku ( 14. prosince 2020 19:36 )

Celou dobu hospodský přemýšlí jak očůrat zákazy. To je ovšem kamínek do mozajky zákazu který si vykoledovali. At jdou dělat rukama. Možná nebudou mít auto za několik milionů ale uživí se a neumřou hlady jak skuhrají!

Renata Amadi ( 12. prosince 2020 02:50 )

Ten hospodsky ma zamestnance, kteri cekaji na vyplatu. I oni maji sve zavazky. I ten hospodsky ma sve zsvazky, najmy, dodavatele a tak. S tou nenazranosti jdete do haje. Mluvi z vad jen zavist. Pokuste se vcitit do cloveka na kterem visi spousta dalsich lidi. Zadny med. Tato doba je blba a vubec nevim proc jsme k sobe jeste i my tak hnusni.

Renata Amadi ( 12. prosince 2020 02:42 )

Byla jsem dodpely clovek v 89tem. Nevim kdo prisel o praci. Myslim, ze je to nesmysl. Ale s tim co se planuje rozhodne nesouhlasim. Vzdy jsem podporovala opatreni a omezeni kvuli covidu. Ale toto uz nechapu. Nemuzu si koupit kafe kdxz jdu naprosto servana z prace ale nevadi 200 lidi ve vyrobni hale, narvane metro a tramvaje, atd? To nedava smysl. To je program bez programu. Doktor Blatny je nepochybne odbornik v detske hematologii, ale kdo rozumi epidemii byl pan Primula, at se vam to libi nebo ne. Byl epidemiolog a vedel o cem mluvi. Toto je jen smaha, kter realne prodlouzi tento PRUSER minimalne o mesice. Bez konceptu, bez cile. Problem nejsou obchody, kde se lide pize mijeji, nebo hospody, kde lide sedi u stolu se svoji partou. Problem jsou skoly, fabriky a MHD. Neni snad ptavda, ze nejvice se siri v zamestnani?

janikmirek ( 11. prosince 2020 22:02 )

Sedíme v hospodě a ***me na nařízení pseudovlády.....

janikmirek ( 11. prosince 2020 21:57 )

Soudruh Blatný je regulérní magor. !!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa