Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vzpoura hospodských: V Praze měly otevřít dvě restaurace, majitele Šeberáku zadrželi policisté?!

Aktualizováno -
10. prosince 2020
23:57
Autor: ČTK - 
10. prosince 2020
18:02

Rebelující pražské restaurace Šeberák a smíchovská Tankovna U Zlatého Jelena měly v plánu i ve čtvrtek znovu otevřít i po 20:00, a porušit tak vládní opatření. Provozní tankovny Oldřich Tlustý řekl, že věří, že je v právu. Restaurace měly otevřeno i ve středu, kdy se změnilo vládní opatření a restaurace musely zavřít místo ve 22:00 o dvě hodiny dříve. Do obou přišli policisté. Provozovatel kavárny a čajovny Daruma v Praze 2 podal ve středu k Městskému soudu v Praze žalobu na vládu. Kvůli krizovým opatřením vydávaným vládou se podstatně omezila činnost jeho podnikání, což považuje za diskriminační. Majitele Šeberáku měla zadržet policie.

„Otevřít plánujeme ve stejném provozu, jako to bylo ve středu,“ řekl ve čtvrtek odpoledne Tlustý. Podle něj restaurace „jede“ ve třetím stupni protiepidemického systému (PES), který restauracím umožnil otevření do 22:00. Neví, proč by další vládní změny měly padnout jen na gastronomický sektor. Tlustý proto začal spolupracovat s iniciativou „Chcípl PES“. Kolem půl osmé řekl, že je „zaplněno maximálně 49% kapacity, u stolu sedí maximálně 4 hosté a všichni dodržují hygienická pravidla,“ prozradil Tlustý.

Smíchovská Tankovna U Zlatého Jelena pak podle provozního Oldřicha Tlustého zavřela zřejmě do 21:00, kdy očekávala opětovný zásah policie.

Majitele Šeberáku měla zadržet policie

O otevírací době do 22:00 informoval na facebookových stránkách i zástupce restaurace Šeberák Jakub Olbert. „Po osmé hodině večer ve středu dorazila policie, která zdokumentovala stav a sdělila mi, čeho se dopouštíme. Upozornila také všechny ostatní zúčastněné a provedla jejich identifikaci. Všichni zákazníci, kteří po osmé hodině zůstali, v průběhu další hodiny postupně odcházeli. Policie zabránila u vchodu do areálu vstupu dalším zákazníkům. My jsme vydrželi do 22:00, kdy jsme zavřeli. Policie se chovala odpovědně a profesionálně,“ popsal středeční situaci.

Jenže ve čtvrtek už bylo všechno jinak. Restaurace Šeberák, která plánovala mít otevřeno po 20:00, musela po této hodině zavřít. Majitele provozovny Jakuba Olberta zadržela policie. Uvedla to ČTK, jíž to večer řekla pracovnice restaurace, která si nepřála být jmenována. „Majitel byl omezen na svobodě a zadržen policií. Proto jsme museli zavřít,“ sdělila. Mluvčí pražské policie Jan Daněk řekl, že na místě byl zadržen jeden člověk pro přestupek. Bližší podrobnosti neuvedl. 

Desítky přestupků

Pražští strážníci museli v noci ze středy na čtvrtek řešit desítku přestupků spojených s omezeným provozem restaurací. Necelou polovinu řešili strážníci domluvou, řekl ve čtvrtek ředitel městské policie Eduard Šuster. Provozní doba restaurací byla od středy zkrácena z minulý týden povolených 22:00 na 20:00. Strážníci od zavedení protiepidemických opatření museli řešit tisícovky přestupků.

Vládní opatření porušilo 16 podniků, které ve středu zkontrolovala policie kvůli dodržování nové zavírací doby. Policisté vyřešili pět případů domluvou, jeden pokutou a deset oznámili správnímu orgánu. Dohromady policie prověřila v celé České republice téměř 4200 restaurací a barů. Výrazná porušení nezaznamenala.

Žaloba na vládu

Provozovatel čajovny Daruma David Tesař poukázal v žalobě například na diskriminační nastavení krizových opatření vlády. Nelze podle něj nijak epidemiologicky odůvodnit, proč bylo umožněno podnikání závodnímu stravování, a ne kavárně, kam se chodí lidé najíst v pracovní době.

Video Provozní Tankovny U Zlatého Jelena Oldřich Tlustý 10. 12. vysvětlil, proč otevřel i po 20:00, kdy by podle vládního nařízení měl mít zavřeno. - Václav Burian
Video se připravuje ...

Tesař uvedl, že kroky vlády považuje za zásah do základních práv a svobod, do ústavních i mezinárodních práv. „Zamezuje se třeba právo na svobodnou volbu podnikání. Jelikož podnikání je jediný zdroj obživy, tak se hrubě zasahuje do našich práv,“ řekl Tesař. Vláda podle něj také zneužívá nouzový stav.

MAMKA2316 ( 11. prosince 2020 12:57 )

TO CHCE SELSKÝ ROZUM ??KDE SE VICE NAKAZI NAŠI OBČANE ??? ZA A VE VEŘEJNÉ DOPRAVĚ ??ZA B V HYPERMARKETECH ???? ZA C V PRÁCI ??? ZA D VE ŠKOLE ??? NEBO V RESTAURACI KDE JE DVACET HOSTŮ ??? VE ŠVÉDSKU JE POVOLENO 8 LIDI U STOLU ?? TO JE ASI MOC ALE ČTYŘI LIDE U STOLU NEBO JEDNA OSOBA NA 15 M ČTVEREČNICH A STOLY 2 METRY OD SEBE ????

Huron ( 11. prosince 2020 11:39 )

Jediné řešení,hospodským kteří nedodržují nařízení vlády je třeba nařídit veřejně prospěšné práce v nemocnicích u nakažených covidem.

rapid15 ( 11. prosince 2020 11:35 )

Každý by v ČR chtěl mít platy jako jsou v Německu. Lékaři, sestry ( nyní na české poměry již dobře placení)a dalších iks profesí. Nově by chtěli mít hospodští i odškodnění jako Němci . Domnívám se, že všichni jmenovaní chodili do českých škol a min. ze zeměpisu a dějepisu by měli vědět, že nejsme Německo, ale Česko a úřední řeč je zde stále ještě čeština. V poslední době mě to připadá, že to ale řadu těchto lidí mrzí .

rapid15 ( 11. prosince 2020 11:16 )

Klasická situace, táhnoucí se už 30 let. Máme stovky zákonů a vyhlášek, prováděcích předpisů atd. Máme statisíce paragrafů a stovky dobře placených poradců vč.právníků, přes všechno možné i nemožné. A když přijde na lámání chleba , VŽDYCKY zjistí, že zrovna "tohle" zákon neřeší
Přehlédnout v restrikcích rozdíl mezi fyzickou a právnickou osobou a napojení těchto na platné zákony je celkem skandální .

ganisu ( 11. prosince 2020 08:09 )

PES je 3 i když už několik dní štěká na čtyřce. Tak nevím komu dát Bílého Lva. Tvůrcům PSA nebo Babišovi s Hamáčkem?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa