Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zátah na rebely: „Jděte už do p*dele,“ vzkázal hostinský. Vláda hospody opět zcela zavře?

Autor: ČTK, simao - 
10. prosince 2020
11:32

Policie zaznamenala 16 podniků, které ve středu porušily vládní nařízení. Pět případů vyřešila domluvou, jeden pokutou a deset předala správnímu orgánu. Rebelující hospodští si přitom stěžují na postupnou likvidaci jejich podnikání. Rázný vzkaz poslal vládním představitelům majitel Hospůdky u veselýho mandlu v Teplicích Radek Jakubka: „Prymulo, Babiši, Hamáčku, Schillerová a další d*menti z naší vlády.... už jděte do p*dele!“ V případě, že vláda v pondělí schválí přesun Česka zpět do 4. stupně PES, budou muset restaurace, bary a hospody znovu zavřít.

Podle vládního nařízení měly provozovny zavřít ve 20:00, od čtvrtka do úterý měly otevřeno do 22:00. Řada podnikatelů ve stravovacích službách nařízení kritizovala.

Podle některých vyjde otevírací doba do 20:00 před Vánoci stejně, jako by bylo zavřeno úplně. Společně se tak provozovatelé rozhodli vyjádřit porušením vládního nařízení nesouhlas s opatřeními přijatými proti šíření koronaviru.

Provozovatelé: Jsme na pokraji sil

Na zkrácení otevírací doby reagovali ve své výzvě pracovníci restaurace a pivovaru Malý Janek v Jincích. „Věříme, že se přidají ostatní kolegové, kteří jsou psychicky, fyzicky i finančně zcela na pokraji svých sil jako my,“ uvedl Jiří Janeček z jineckého podniku.

Podle něj je vláda dlouhodobě neschopná řešit danou situaci a restaurace si vybrala jako obětního beránka. Vše shodila na restaurace a pivovary, uvedl. „Narvané korporátní obchody, metra, děti ve školách nevadí, ale vadí restaurace s desítkami lidí,“ uvedl Janeček.

Právě tato restaurace byla jednou ze dvou, které ve Středočeském kraji nechaly otevřeno. Středočeští policisté ve středu provedli 1282 kontrol zaměřených na dodržování vládních opatření proti šíření koronaviru, 321 se jich týkalo restaurací.

Hosté se přesouvají do garáží?

Na kontrole restaurace v Jincích byli spolu s policisty také krajští hygienici. Jejich mluvčí Dana Šalamunová uvedla, že hygienici kontrolovali dodržování nošení roušek a hygienických předpisů. V nošení roušek pochybení neodhalili, objevili je ale v případě osobní a provozní hygieny související s protikoronavirovými opatřeními. Majiteli tak hrozí správní řízení.

Podle Janečka přitom vláda uzavíráním restaurací napomáhá k šíření viru. „Lidé mohli sedět podle pravidel v restauracích, teď se přesunou do garáží bez pravidel. Vládní rozhodnutí působí polovičatě a chaoticky, jsou nepřehledná a vzbuzují mnoho otázek, na které sama vláda neumí odpovědět,“ míní.

Dvacítka otevřených podniků v Teplicích

Ve středu zůstalo na Teplicku otevřených přes 20 restaurací, hospod či pivnic. „My sice můžeme uložit pokutu na místě, ale pouze za předpokladu, že s ní přestupce souhlasí,“ uvedl mluvčí teplické policie Daniel Vítek. Ve správním řízení se pokuta může vyšplhat až na tři miliony korun.

Zákazníci si našli seznamy otevřených podniků na sociálních sítích nebo je poznali podle vyvěšené české vlajky. ČTK ve středu na místě zjistila, že se do otevřených podniků několik zákazníků vypravilo. „Zůstáváme, protože chceme podpořit poctivé podnikatele,“ řekl ČTK jeden z nich.

Ostrý vzkaz

Provozovatelé restaurací podle zveřejněného prohlášení respektují přijatá opatření v boji proti šíření koronaviru, ale vadí jim nekoncepčnost. „Pomalu, ale jistě tato chaotická nařízení naše živnosti likvidují. Systém podpory sice zachrání na čas pracovní místa, ale v dlouhodobém horizontu je udržitelnost našeho podnikání nemožná,“ uvedli v prohlášení provozovatelé 22 restaurací.

Rázný vzkaz však vyvěsil před svým podnikem majitel Hospůdky u veselýho mandlu v Teplicích Radek Jakubka: „Prymulo, Babiši, Hamáčku, Schillerová a další d*menti z naší vlády.... už jděte do p*dele!“

Ostrava: Majitel pivnice má problém

Ostravští strážníci kontrolovali ve středu večer v Ostravě 200 restaurací. Zavírací dobu stanovenou nově nařízením vlády na 20:00 ve městě nedodržel jen majitel pivnice U Rady.

V případě Mariána Bavlšíka z restaurace U Rady v centru Ostravy, který restauraci nechal otevřenou o 30 minut déle a připojil se tak k protestu, bude mít ještě tento projev neposlušnosti dohru. Mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková ČTK řekla, že případ policisté předají hygienikům, kteří se musejí přestupkem zabývat.

„Kromě tohoto případu jsme v celém Moravskoslezském kraji žádný jiný případ nedodržení stanovené zavírací doby neřešili,“ uvedla Jiroušková.

Udání na Zlínsku

Ve Zlínském kraji se policisté ve středu postarali o 64 kontrol zaměřených na dodržování vládních nařízení a nařízení ministerstva zdravotnictví v restauracích.

„Žádnému provozovateli jsme nemuseli uložit pokutu ani ho oznámit do správního řízení. O půl desáté večer jsme pak přijali na lince 158 oznámení o údajně otevřené restauraci ve Zlíně, toto oznámení policisté prověřili s negativním výsledkem, restaurace byla zavřená,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Zavřít nechtěli ani ve Volarech

Policie zasahovala ve středu večer v jedné hospodě ve Volarech na Prachaticku. Byla to jediná událost tohoto druhu v Jihočeském kraji, řekla dnes ČTK krajská policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová. „Věc se bude řešit ve správním řízení,“ řekla Schwarzová k události ve Volarech.

Pražské podniky povětšinou opatření dodržely

Povinnou zavírací dobu ve 20:00 v Praze nerespektovaly nejméně dvě restaurace. Jednou z nich byla smíchovská tankovna U Zlatého Jelena, kam však kolem půl desáté dorazili policisté a podle provozního podniku hosty vykázali.

V centru hlavního města restaurace a hospody zákaz otevření po 20:00 podle zpravodaje ČTK respektovaly.

Otevřeno zůstalo po 20:00 také v restauraci na pražském Šeberáku. Její provozovatelé na facebooku uvedli, že zavírat budou až ve 22:00. „Důvodem naší neposlušnosti je ztráta důvěry v naši vládu, která bez jasných, prokazatelných podkladů manipuluje s naší svobodou a našimi právy,“ napsali. Kolem 20:00 přijelo k restauraci Šeberák několik policejních aut a policisté začali lidem domlouvat a vyzývat je k odchodu, řekl ČTK majitel restaurace Jakub Olbert. Většina hostů podle něj skutečně odešla, kolem 20:45 zůstaly obsazené jen tři stoly.

Blatný nevyloučil uzavření restaurací

V případě dalšího negativního vývoje epidemie covidu-19 přitom vláda v pondělí zváží zpřísnění opatření. Znamenalo by to patrně přesun Česka do 4. stupně protiepidemického systému PES, který zahrnuje i zavření restaraucí a hospod.

„V případě, že se ta situace bude nadále vyvíjet negativně - a znovu říkám, netýká se to pouze toho vlastního skóre, které zatím je stále na té stejné hodnotě, ale zejména také vývoje v nemocnicích - tak je možné, že v pondělí bude rozhodnuto o změně. V tom případě by se jednalo o stupeň číslo 4,“ uvedl ve čtvrtek ráno ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Dopředu říkám, že když by k takové změně došlo, potom by byl dostatečný časový odstup k tomu, aby se na to mohli všichni připravit,“ dodal s tím, že uzavřené by neměly být malé obchody, jako tomu bylo naposledy během zavedení „čtyřky“ v Česku.

Video  V pražských Kunraticích ve čtvrtek 26. 11. 2020 otevřel majitel svoji restauraci Šeberák. Přijeli policisté a podnik zavřeli. Porušil totiž vládní nařízení proti koronaviru.  - Václav Burian
Video se připravuje ...

donypan ( 10. prosince 2020 18:07 )

Tak tomu vážně nerozumím,všichni brečí jak nemají na nájem a mzdy,ale pokutu si klidně nechají dát,že porušili vládní nařízení.

alenotakno ( 10. prosince 2020 18:00 )

Tak,tak. Kolikrát mi vloni hospodští přinesli účet když jsem platil? Ani jednou. Jen slovní. Že si nic nenahrabali? V naší obci kde žije něco přes 7 tisíc obyvatel je 13 restaurací. V každé od převratu už pak sedí jen pár lidí a vše běží pořád Jen v malých dědinách hospody zkončiy. Tam už pak nechodil nikdo.

Uživatel_5082325 ( 10. prosince 2020 16:52 )

Běžte do pr----le s vašíma hospodama.Lidem je milejší zdraví.Jen řešíte vaše hospody vy hospodští povaleči.

ivalen ( 10. prosince 2020 16:43 )

nemusí mít EET, tak si nestačí dostatečně odklonit, než se zase stane nutností.

ivalen ( 10. prosince 2020 16:41 )

souhlas.
To jejich srovnávání s obchody, MHD a 0statními je nesrovnatelné. Všude se nosí roušky, ale v hospodě ne. Jakákoliv fotka, nebo záběry z hospod ukazují bavící se lidi u stolů bez roušek. Tak ať hospodští zalezou a jsou zticha, kvůli takovým (hosty mají nechat roušky nosit) jsou děti v roušce po celou dobu vyučování

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa