Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blatný: Vláda zváží zpřísnění opatření, malé obchody nezavře. Stav nouze platí do Vánoc

Aktualizováno -
10. prosince 2020
08:59
Autor: ČTK, simao - 
10. prosince 2020
08:15

V případě dalšího negativního vývoje epidemie covidu-19 vláda v pondělí zváží zpřísnění opatření. Malé obchody však v takovém případě zůstanou otevřené, uvedl po jednání vlády ministr Jan Blatný (za ANO). Vláda dnes schválila prodloužení nouzového stavu do 23. prosince, jak ve čtvrtek schválila Sněmovna na návrh KSČM. Malé obchody už znovu zavírat nechce, ujistil Blatný.

Nouzový stav bude v Česku platit kvůli epidemii covidu do 23. prosince. Po souhlasu Sněmovny ze středečního večera to dnes potvrdila vláda.

„Pokud se týká dalšího prodloužení nouzového stavu, tak já jsem už včera řekl, že je velmi pravděpodobné, že to bude nezbytné,“ uvedl po čtvrtečním ranním jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Záleží na tom vývoji. A my všichni víme, že umí překvapit. Většinou nepříjemně, teoreticky i příjemně,“ podotkl.

„Jednání vlády bylo krátké a konsenzuální,“ uvedl Blatný. „Další opatření a další běžné body budou řešeny na pondělním řádném jednání vlády,“ dodal.

Zpřísňování již v pondělí?

„V případě, že se ta situace bude nadále vyvíjet negativně - a znovu říkám, netýká se to pouze toho vlastního skóre, které zatím je stále na té stejné hodnotě, ale zejména také vývoje v nemocnicích - tak je možné, že v pondělí bude rozhodnuto o změně. V tom případě by se jednalo o stupeň číslo 4,“ uvedl Blatný.

„Dopředu říkám, že když by k takové změně došlo, potom by byl dostatečný časový odstup k tomu, aby se na to mohli všichni připravit,“ podotkl Blatný.

„Tato změna by byla upravena tak, abychom se nedostali do situace, kdy by byly nerovnoprávně ošetřeny třeba velké řetězce oproti malým podnikatelům a službám,“ míní.

Malé obchody budou otevřené dál

Otevřené tak mají být v případě přesunu ČR do 4. stupně PES, který dle Blatného hrozí, malé obchody. „Zatím se zdá, že největší počet zákazů je zatím v zaměstnáních, ale nejedná se o tyto malé provozovny,“ podotkl ministr.

„Uděláme vše pro to, abychom zrovnoprávnili malé a velké obchody,“ ujišťuje Blatný. „Když bychom trvali na tom, aby ta změna opravdu byla až od 1. ledna, tak si myslím, že by to bylo něco, čím bychom mohli tyto subjekty poškodit,“ varoval.

Zákaz svařáku platí, povolen prodej domů

Blatný se vrátil i ke změnám, které vláda nařídila naposledy - uzavření restaurací po 20:00 a zákaz prodeje alkoholu i domů. Ten byl upraven, restaurace do PET lahví již pivo prodávat opět smějí. Na vánočních trzích je nadále zakázán provoz stravovacích služeb, není tam povolen ani prodej alkoholu.

„Není cílem, abychom si na vánočních trzích koupili třeba svařené víno nebo pivo a chodili s tím po těch trzích. Nicméně nebude problém si nakoupit třeba dárkovou lahev slivovice, vína nebo nějaký jiný takovýto produkt a odnést si jej domů. Velice podobně je upravený i prodej přes okýnka. Mělo by být cílem - a moc o to všechny občany prosím - abychom se nesnažili ta ochranná opatření obcházet tak, že si třeba alkohol koupíme přes okýnko a potom s ním budeme chodit po městě. Ale není problém si právě přes to výdejové okénko koupit třeba pivo do nějaké nádoby, džbánku, PET lahve, a odnést si jej domů,“ uvedl Blatný.

Na vládě padl i návrh ohledně toho, že v týdnu před Vánoci by ministr školství Robert Plaga (ANO) prodloužil vánoční prázdniny a poslední den školní docházky by byl 18. prosince, podotkl Blatný. „Ale já nechci předjímat jeho rozhodnutí, protože on to musí prokomunikovat s vedením jednotlivých škol a svým resortem, takže budeme tuto informaci mít v pondělí,“ dodal.

Blatný čelil dotazu na výjimky v PES

Blatný reagoval i na dotaz, proč se dělají výjimky a úpravy v rámci protiepidemického systému PES.

„Když se bavíme o té změně v té tabulce, tak od začátku jsme říkali, že bychom chtěli, aby ten systém do konce roku byl měněn co nejméně, respektive - pokud možno vůbec, naopak ho chceme ke konci roku vyhodnotit, případně provést úpravy ve výpočtech nebo některých z těch opatření. Tím, že je velmi pravděpodobné, že by mohlo dojít ke změně ještě před Vánoci v tom rizikovém skóre, tak se budeme muset snažit tady toto vyhodnocení urychlit,“ reagoval Blatný.

Bez uvádění kontaktů máme problém, varuje ministr

Ministr byl tázán i na problémy s trasováním kontaktů, apeloval na občany, aby s trasováním pomohli. „Ano, je pravda to, že v současné době je počet těch kontaktů nedostatečný,“ uvedl k problémům s trasováním kontaktů nakažených Blatný.

Připravuje se proto informační video, aby se dále vysvětlovalo, proč je potřeba uvádět kontakty. „Ve chvíli, kdy velká část nově diagnostikovaných osob při tom hovoru uvede, že vlastně byly bez kontaktu, tak to je pochopitelně věc, která není pravdou a ztěžuje to potom i to, jakým způsobem můžeme vyhodnocovat ta opatření. Všichni chceme vědět, kde dochází k té maximální nákaze a jakým způsobem opatření, která jsou zavedená, tomu jsou, anebo nejsou schopna bránit. Bez uvedení těchto informací je to ale velmi obtížné, až nemožné,“ varoval Blatný.

Video  Hamáček: Zemanovi jsem potvrdil, že se nechám očkovat. Ptal se i na omezení restaurací.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

xiioma ( 10. prosince 2020 10:42 )

Vláda předstírá, že jí jde o blaho lidí, lidi předstírají, že dodržují vládní opatření.

viho ( 10. prosince 2020 10:42 )

Vláda porcuje psa a dává ho lidem sníst. "Propracovaný systém", připravený "předními odborníky", selhal při prvním použití. Asi podobně jako plné otevření škol v září, které nyní už nezastavitelnou epidemii definitivně rozjelo. Ministr školství Plaga se na tiskovkách vlády už raději ani neukazuje. Hlavní hygienička Rážová, která tohle koronavirové eldorádo rozjela společně s Plagou, je také někde schovaná. A spoluviník, bývalý ministr zdravotnictví Vojtěch, který zvojtil co šlo, dostal teplé místečko ve vedení severočeských nemocnic. Této vládě jde hlavně o covid byznys, ne o lidi.

bullshit ( 10. prosince 2020 10:18 )

Že mají rozum tvrdíš jenom Ty. Je to stejné jako když někdo píše že si "celý národ myslí...". Tuto situaci sami zavinili svojí neschopností, amatérismem spojeným s jejich byznysem s nákupy bez výběrových řízení za miliardy.
Levá ruka neví co dělá pravá. Já třeba v tom žádný velký rozum nevidím. Je to jen otázka názoru.

Zdenek ( 10. prosince 2020 10:09 )

Krizi si děláme sami ... český přístup hodnotí slovy "" brzda–plyn "" , za inspiraci považuje Německo a tamní opatření proti nemoci covid-19. „Německo jede stabilním tempem, byť stále s určitými restrikcemi. U nás je obrovský schod mezi třetím a čtvrtým stupněm rozvolnění ... Vládní protiepidemický systém PES podle jeho slov jen vyvolává zdání, že jde o přesné rozhodování odborníků a politici pak jen implementují výsledek.

„Většina zemí má maximálně třístupňovou až pětistupňovou škálu obecných pravidel. Jen my předstíráme, že jsme covid-19 schopni měřit s přesností jednotek na stostupňové škále. Takto přesně epidemiologie nefunguje. Konečné rozhodnutí o konkrétních opatřeních je a musí být vždy politické, jinak jde jen o přetvářku a snahu vyvinit se z odpovědnosti"

Zdenek ( 10. prosince 2020 10:05 )

a je TO venku ...... vlada na 1000% potvrzuje, ze umysne likviduje obcany CR . . . . klidne na par dnu necha zase rozjet CORONAVIRUS - aby si na par miliard prisli OBCHODNICI !! / no hlavne retezce - na milion Čechů devatenáct velkopodlažních prodejen, což je nejvyšší poměr ze zemí ve střední Evropě. Prodejnami deseti nejsilnějších řetězců prochází téměř 40 procent útrat za potraviny, oblečení a elektroniku. / .... a klidne necha Vlada soudruhu-StBaku ANO2011 + soudruhu-pratele z CSSD a soudruhu - komunistu z KSCM zdecimovat obyvatelstvo v CR .......
od brezna do zari 2020 jsme byli nejlepsi a co Andrej BABIS vyhazel vsechny co se postarali o ty nejlepsi vysledky TAK ZACALO P E K L O ........

+ 3.2020 az 9.2020 umrelo jennnnn 675 obcanu CR NOOOOOOOOOOOO a od 10.2020 - 9.12.2020 - 8 5 5 1 !!!! za necele dva mesice uz 8.551 !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa