Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Proč vláda trestá hospody? Otevření podniků se nestihlo projevit, Blatný je přesto „škrtí“

Autor: T. Belica, L. Ješátková - 
10. prosince 2020
12:00

Zdá se, že ještě hodně zajímavých chvil nás čeká i s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (50, za ANO). Ten ze dne na den odvolá, co krátce předtím povolil. A to ještě dříve, než se podle expertů stačilo povolení opasků vůbec projevit! Špatnou zprávou pro hospodské je pak i to, že Blatný varuje před dalším zpřísněním v Česku. Vláda by o něm mohla jednat už v pondělí, znamenalo by to patrně automatické uzavření českých restaurací, které na koronakrizi těžce doplácí.

Minulý týden nám ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a spol. povolili zajít si do restaurace a na nákupy. Jenže už včera se zase utahovalo.

Vládu nejspíš zaskočilo, že skóre systému PES se zhoršilo a odpovídá čtvrtému (tedy zavíracímu) stupni. A to i přes to, že podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se rozvolnění do čísel může projevit až za 3 dny. „O víkendu jsme schopni udělat predikci zodpovědně, protože tam už uvidíme to rozvolnění z minulého týdne,“ řekl včera Dušek.

Číslům navzdory

Je tedy otázkou, proč si ministr zdravotnictví nepočká na kompletní data. Nejrizikovějším místem pro přenos koronaviru je podle údajů expertů pracoviště.

Tomu odpovídá i to, že nejvíce nově nakažených přibývá podle dat ÚZIS mezi věkovou skupinou 19 až 64 let. A když ne v práci, tak v rodině. Blesk se proto zeptal Blatného, proč svoje zákazy směřuje na hospody a restaurace, tedy statistikům navzdory.

Ministr se hájí: Nedodržují se opatření

Blesk: Kdo může za zhoršení situace? Rozvolnění opatření z minulého čtvrtka se prý ještě nemohla projevit, do té doby bylo vše kromě škol zavřené. A ani školy podle hlavní hygieničky Rážové za nárůst nemohou.

Blatný: Nepříznivý vývoj epidemické situace vychází také z toho, že v posledních 7-10 dnech nebyla zavedená opatření adekvátně a svědomitě dodržována. Kromě provozoven stravovacích služeb, kde docházelo k časté konzumaci alkoholu na veřejnosti a hromadění lidí v barech, lze zmínit také např. přeplněnou hromadnou dopravu.

Ministerstvo zdravotnictví proto apeluje na všechna města, na všechny starosty a magistráty, aby byla zvýšena dostupnost a frekvence městské hromadné dopravy tak, aby nedocházelo ke kumulaci lidí v době, kdy byl ukončen zákaz nočního vycházení, právě v hromadné dopravě.

Blesk: Nákaza se nejvíce šíří v zaměstnání. Proč tedy zavádíte restrikce na pití na veřejnosti a zejména na restauratéry?

Blatný: Omezení otevírací doby provozoven stravovacích služeb vychází především z aktuální epidemické situace. V posledních dnech jsme často registrovali porušování opatření, která souvisela např. s prodejem z okének během nočních hodin a konzumací potravin a nápojů přímo na místě či s přeplněnými bary.

Zavřou hospody úplně?

Ve čtvrtek ráno pak Blatný na tiskovce po jednání vlády upozornil, že již v pondělí se může rozhodovat o skutečném návratu Česka do stupně 4 protiepidemického systému PES. Znamenalo by to automaticky opět i zavření restaurací a hospod a povolení prodeje pouze přes výdejová okénka.

„V případě, že se ta situace bude nadále vyvíjet negativně - a znovu říkám, netýká se to pouze toho vlastního skóre, které zatím je stále na té stejné hodnotě, ale zejména také vývoje v nemocnicích - tak je možné, že v pondělí bude rozhodnuto o změně. V tom případě by se jednalo o stupeň číslo 4,“ varoval Blatný.

„Dopředu říkám, že když by k takové změně došlo, potom by byl dostatečný časový odstup k tomu, aby se na to mohli všichni připravit,“ podotkl ministr. Ani tahle zpráva však hospodské nepochybně nepotěší. Do pondělí budou trnout, zda přijde opět další výrazné zpřísnění.

Pivo do džbánu povoleno

Už dnes si lidé budou moci z restaurací a hospod odnést alespoň pivo domů. Premiér Andrej Babiš (66, ANO) včera zmírnil nařízení kabinetu, že s pivem do flašky je také od středy ámen. „Úmyslem vlády rozhodně nebylo zakázat prodej piva s sebou, když si ho lidé chtějí vypít doma,“ napsal na twitteru premiér po vlně kritiky za to, že hospody nebudou moci prodávat hostům pivo ani v PET lahvích.

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka to bez obalu označil za „hovadinu“. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se čílila: „Zákaz kupování piva v lahvích z restaurací a hospod je neuvěřitelná stupidita. Tohle není o koronaviru, jde o šikanu živnostníků.“ A vyzývala Blatného k nápravě.

Vláda dnes toto opatření skutečně změnila. „Není cílem, abychom si na vánočních trzích koupili třeba svařené víno nebo pivo a chodili s tím po těch trzích. Nicméně nebude problém si nakoupit třeba dárkovou lahev slivovice, vína nebo nějaký jiný takovýto produkt a odnést si jej domů. Velice podobně je upravený i prodej přes okýnka. Mělo by být cílem - a moc o to všechny občany prosím - abychom se nesnažili ta ochranná opatření obcházet tak, že si třeba alkohol koupíme přes okýnko a potom s ním budeme chodit po městě. Ale není problém si právě přes to výdejové okénko koupit třeba pivo do nějaké nádoby, džbánku, PET lahve, a odnést si jej domů,“ ujistil dnes Blatný.

Jak šel čas?

14. října - Z rozhodnutí vlády se znovu zavřely všechny stupně škol kromě mateřských. Opatření mělo původně platit jen dva týdny, ale kvůli epidemické situaci se protáhlo až do konce listopadu. Zavřít musely také všechny hospody a bary.

28. října - Začal platit také zákaz vycházení mezi 21. večerní a pátou ranní hodinou. Poslední listopadová neděle byla také první nedělí, kdy začal platit zákaz prodeje.

23. listopadu - Česko se v indexu PES přesunulo do 4. stupně pohotovosti. Obnovila se docházka do části základních škol, praktická výuka na středních školách a skupinová výuka do 20 lidí na vysokých školách. Povoleno bylo i shromažďování až šesti osob a zákaz nočního vycházení se posunul až na 23. hodinu.

3. prosince - PES klesl ze čtvrtého do třetího stupně. Znovu se otevřely restaurace, všechny obchody i provozovny služeb a skončil také zákaz nočního vycházení a nedělního prodeje.

9. prosince - Od středy zase přituhlo. Restaurace musejí zavírat v 8 hodin večer, alkohol se nesmí na veřejnosti prodávat ani konzumovat. O tom vláda rozhodla v pondělí.

10. prosince - Vláda upravila opatření o zákazu prodeje piva v PET lahvích, hosté si mohou alkohol odnést domů. Popíjení svařáku či piva na vánočních trzích zůstává zakázané.

14. prosince - Babišův kabinet by dle Blatného mohl opět rozhodovat o návratu Česka do stupně 4. Znamenal by automatické zavření hospod a restaurací a ponechání možnosti prodávat pouze přes výdejová okénka.

Video  Hospody musí zavřít ve 20 hodin, trhy bez jídla i alkoholu. Vláda oznámila dílčí zpřísnění.  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

radek123456 ( 11. prosince 2020 06:57 )

Spálovský Zdounky Dnes

radek123456 ( 11. prosince 2020 04:55 )

Je to úplně zbyteční zavírat hospody když oslavy a vánoční večírky,chlastačky jedou na plný plyn.A dnes je jich plno,myslíte si, že se kontrolují ani náhodou, takže za chvíli bude zase bum.

viho ( 11. prosince 2020 01:01 )

Epidemii v ČR do dnešních rozměrů rozjelo nezodpovědné rozhodnutí ministra školství Plagy dne 18.8.2020 zahájit běžnou školní docházku a Babišův dodatek, že bez roušek. Tím se výskyt viru v populaci zvýšil natolik, že zastavit by ho mohla jen několikatýdení úplná uzávěra. Tu už ostatně tvrdí zastánci povinné školní docházky jako Německo či Francie zavádí nyní, protože také pochopili, že je to neudržitelné, a prostě ty školy musí zavřít. Evropská léková agentura už také přiznává, že to s tou vakcínou asi tak rychlé nebude, protože není asi příliš bezpečná. A Ruská vakcína také nebude řešením v zemi jako je Česko, když se před ní ani po ní nesmí několik týdnů pít alkohol. Je celkem reálné, že pokud se skutečně očkovat začne, zakáže vláda na několik měsíců prodej a požívání alkoholu úplně. Epidemie čínského viru se bude řešit ještě nejméně dva roky a změní celou ekonomiku, jenom to vláda zatím nechce lidem přiznat. Plošné uzávěry jsou hloupost, spíše je třeba hledat nové koncepty a těm povolit provoz. Například restaurace v podobě oddělených kójí s vlastní ventilací pro každého hosta či skupinku by fungovat mohla.

ganisu ( 10. prosince 2020 23:37 )

Moc se mi líbí ta odbornost vlády ve vyhlašování závazných proti covid pravidel. Nevím kdo jim v tom za 150k měsíčně radí. Ale mám pocit, že si z nich dělá *** a jen je chce zesměšnit. Vláda vyhlásí PSA jako závazná pravidla v rámci pandemie. Ale vůbec se jimi neřídí. Teď vydala nařízení, že hospody musí zavřít ve 20 hodin přesto, že PSA nechala ve třetím stupni (Podle PSA 3 mohou být otevřeny do 22 hodin) byť už štěká několik dní 64 tedy stupeň 4. Žádný soud hospodského který jim na to kaká, k pokutě neodsoudí. Hodí to vládě, potažmo žalujícímu úředníkovi zodpovědného ministersta pod nohy.

villon ( 10. prosince 2020 21:40 )

Chybující a nejistá vláda potřebuje neustále označovat vinníky situace. Nejjednoduší to je svalit na hosty restauraček. Burešovi invektývi vůči občanum jsou riskantní z hlediska dalšího odlivu čauliďácké databáze, ale rozdmíchat nenávist vůči lidem bavícím se ve svých oblíbených hospůdkách lze velmi snadno. Na to rády slyší různé protialkoholické úderky a hlavně údernice, učitelky a vůbec zastánkyně zdravého životního stylu i biomatky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa