Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hřib navrhne Blatnému změny legislativy. Chce lépe vymáhat protiepidemická opatření

Autor: ČTK - 
6. prosince 2020
16:27

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zašle ministerstvu zdravotnictví podněty z praxe k úpravám legislativy, aby bylo možné efektivněji vymáhat mimořádná opatření spojená s epidemií koronaviru. Je to jeden ze závěrů, ke kterým došel po dnešním telefonátu s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO).  Blatný se v neděli na twitteru pozastavoval nad množstvím lidí, kteří se v sobotu účastnili mikulášských oslav, zřejmě na Staroměstském náměstí. O věci chce mluvit také s vedením pražské policie.

Podle Hřiba v některých případech bude nutné zlepšit informování obyvatel. „Jde například o okénkový prodej, kdy nesmí docházet ke konzumaci přímo na místě, aby nevznikaly hloučky, jako tomu bylo mimo jiné i včera (v sobotu na Staroměstském náměstí,“ uvedl Hřib.

Úlohou politiků je jít příkladem

Magistrátní odbor bezpečnosti, který vede správní řízení o přestupcích, bude podle něj dále komunikovat s hygienickou stanicí a s policií o konkrétních případech. Primátor také upozornil, že do správního řízení politici magistrátu ze zákona nesmějí zasahovat. 

„Úlohou politiků je naopak jít osobně příkladem v dodržování mimořádných opatření, aby zajistili jejich respektování veřejností,“ poznamenal Hřib. 

Ministr má obavy

Blatný na twitteru napsal, že oslavy Mikuláše se povedly a všichni se dobře bavili. „Ale já mám strach. Stovky až tisíce lidí v jednu chvíli, na jednom místě. Budu se ptát pražského primátora Zdeňka Hřiba i vedení pražské policie, jak situaci vyhodnotili oni,“ uvedl.

Policie problémy nezaznamenala

Policisté v noci nezaznamenali vážnější problémy kvůli nedodržování vládních opatření proti šíření koronaviru. Na twitteru v neděli ráno poděkovali provozovatelům restaurací.

Podle zjištění zpravodajů ČTK řešili policisté v krajích v sobotu pozdě večer jen drobné prohřešky. Blatný už v pátek upozornil na to, že policisté v pátek večer zasahovali v mnoha provozovnách, které byly přes zákaz otevřené i po 22:00. V sobotu požádal ministra vnitra i policejního prezidenta o zpřísnění kontrol a vyslovil se pro to, aby provozovatelé podniků porušujících pravidla dostali pokuty v řádech milionů korun.

Česko se nyní nachází na hranici mezi třetím a čtvrtým stupněm protiepidemického systému PES a při zhoršení situace podle Blatného hrozí, že se podniky, které byly znovu otevřené teprve ve čtvrtek, budou muset zavřít. K dnešku se protiepidemické skóre zvýšilo o sedm bodů na 64, což odpovídá přísnějšímu čtvrtému stupni pohotovosti.

arbitr ( 7. prosince 2020 11:13 )

"Chce lépe vymáhat protiepidemická opatření" - proboha, vždyť nic nevymáhá, říká, že nemůže nařizovat městské policii, místo politiky politikaří a populisticky šaškuje. na jednu stranu naříká, že Praha teď nemá peníze, na druhou stranu v r. 2020, v době koronaviru , zvýšil příspěvek Prague Pride z 300.000,-Kč na 1,000.000,-Kč....
Všem hospodám, které opatření porušily, patří pokuta min. 1,000.000,-, stánkařům 300.000,-Kč, lidem, kteří svobodně porušují opatření (restaurace, demonstrace bez roušek a rozestupů) povinnou karanténu - a bude pořádek!

e.lesanova ( 6. prosince 2020 18:40 )

Hřib je totální mimoň, co se Prahy týče..zatímco jezdil "ha ha" s trakařem provokovat před vládu, v centru si lidi z nařízení dělali dobrý den...a aby toho nebylo málo, tak se OPĚT povolily demonstrace, kde se na nařízení kašlalo také...Takhle si Piráti představují oživení podniků či turismu?? Kdy si bude muset asi každý nejdřív zjistit, zda se nedostane do davu uřvaných demonstrantů???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa