Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Husky to není, ale i na hory dohlídne PES: Blatný má připravenou tabulku pro lyžování

Autor: Lucie Ješátková, Jakub Tomek, Jakub Veinlich - 
11. prosince 2020
05:30

Hlídací PES už dává pozor i na fanoušky „prašanu". Ministerstvo zdravotnictví má připravenou tabulku pro provoz lyžařských areálů. Kdy ale začne platit, záleží na aktuálním vývoji pandemie. Prozatím mají Češi se zimními radovánkami utrum.

Lyžařské areály zasněžují a netrpělivě čekají na zimní sportovní nadšence. Jak dlouho budou čekat, pořád není jasné. Blesk ale získal tabulku, jak by případné rozvolnění lyžařských středisek mohlo vypadat.

„Lyžovačku" chtěla vláda povolit ve třetím stupni systému PES, a to už 18. prosince. Jenže se zhoršila epidemická situace a vláda vyčkává. „Jsme přesvědčení, že alternativa v podobě možnosti sportování na čerstvém vzduchu může být v aktuální situaci jen prospěšná,“ uvedl ředitel Asociace horských středisek ČR Libor Knot s tím, že speciální termíny pro otevření středisek nejsou žádoucí.

Podmínky lyžařských center by se podle něj měly řídit systémem PES. I přesto, že je Česko ve třetím stupni systému PES, lyžařské areály zůstávají zavřené. Navíc pro ně platí pravidla odpovídající čtvrtému stupni rizika. „Výslovně se (zákaz – pozn. red.) týká pouze vleků pro účely lyžařského sportu. Ostatní lanové dráhy pro dopravu osob uvnitř měst nebo dopravu nákladů na horské chaty mohou být v provozu,“ uvedl včera ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO). 

Tabulka PES pro lyžování v Česku. Tabulka PES pro lyžování v Česku. | MZ ČR/Blesk

Tabulka PES pro lyžování v Česku. Tabulka PES pro lyžování v Česku. | MZ ČR/Blesk

Čekačka 250 metrů na prašan

Jak to vypadalo ve Švýcarsku, když napadl sníh? V lyžařském středisku Titlis- Bergbahnen v centrálním Švýcarsku v údolí vesnice Engelberg se v úterý vytvořila 250metrová fronta nadšených lyžařů. Lidé tak vyrazili do hor navzdory pandemii koronaviru. Většina z nich dodržovala místní pravidla a měla zodpovědně zakrytá ústa i nos.

PES funguje podle 4 kritérií

Systém PES se vypočítává podle čtyř ukazatelů, které mají přiřazené body a dohromady dají maximální cifru 100. Čím vyšší hodnota, tím horší situace.

  • 14denní počet pozitivních na covid na 100 tisíc obyvatel (0 – 20 bodů)
  • 14denní počet pozitivních seniorů na covid na 100 tisíc obyvatel starších 65 let (0 – 20 bodů)
  • Zjednodušený výpočet reprodukčního čísla (0 – 30 bodů)
  • Průměrná pozitivita testů za posledních 7 dnů (0 – 30 bodů)

Video  Ministr Jan Blatný k otevření lyžařských areálů 18. prosince  - abl
Video se připravuje ...

Maximilian ( 12. prosince 2020 02:38 )

Vláda ,která je pro smích,je k ničemu

zirioges ( 12. prosince 2020 02:02 )

Tabulky pro sjezd a slalom?
A vložky i s rouškami a kondomy zdarma, že Blatný?

krapotkin ( 11. prosince 2020 12:33 )

Blatný má PSA i na horách ? jen jestli tam má dost všeho schopných špiclů.

Zdenek ( 11. prosince 2020 10:10 )

aaa vesele se ritime do dalsi vlny statem podporovaneho umrti obcanu CR ...Blatný má připravenou tabulku .... hlavne , ze ma PRIPRVENOU TABULKU !!! - ano takzez mame pripraveny !! P E S !! a ohybaji ho tak , ze zvesela na nej K A L E J I !!!!!

jde o to TO doklepat do 23.prosince a pak budou delat zase jako OPATRENI - jenomze stejne od 24.12.2020 ze Zakona at je virus nebo neni v Cesku se automaticky u m r t v i zivot - prepne se automaticky do "rezimu" vanocniho . . . . . . . ktery bude trvat do Silvestra // Vánoční prázdniny budou zahájeny ve středu 23. prosince 2020 a skončí v neděli 3. ledna 2021 //

villon ( 11. prosince 2020 10:02 )

Tak ještě tabulku s fotečkama pro veřejné záchodky. Kašpaři.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa