Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zdrcení podnikatelé požadují kompenzace. Havlíček nastínil plán pomoci: Pomůže i veletrhům

Aktualizováno -
9. října 2020
21:59
Autor: ČTK, Mii - 
9. října 2020
16:21

Bez pomoci od státu nepřežijeme, shodují se podnikatelé napříč obory, kterých se týkají nově oznámená opatření. Požadují finanční kompenzace, jinak budou muset zavřít. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) o formě této pomoci v pátek večer jednal, podle něj by měl vzniknout program pro restaurace, hotely, cestovní ruch i jiné obory. Jeho resort pracuje také na podpoře veletrhů a výstavnictví. Ministryně financí Alena Schillerová již avizovala, že nepodporuje pokračování programu Antivirus C, ale nebrání se obnově Antiviru A.

„Smutnou skutečností zůstává, že vláda deklaruje, že nebude vydávat opatření mající ekonomický dopad, ale opak je pravdou. Bez konzultace se sociálními partnery či tripartitou jsou vydávána opatření, která dopadnou zejména na sektory, které se ještě nevzpamatovaly z první vlny koronaviru. A opatření jsou vydávána vesměs s okamžitou dopadovou účinností,“ uvedl v pátek dopoledne šéf Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

Možností podpory je podle konfederace několik. Například jde o pokračování v podpoře Antiviru A a B i po 1. listopadu 2020, kdy mají skončit. Lze zvážit možnost jejich úpravy podle potřeb a dopadů. Nový kurzarbeit, který je nyní ve Sněmovně, měl podle vládního plánu od listopadu na Antivirus navázat. Listopadový termín zavedení kurzarbeitu se ale zřejmě nestihne. 

Stát z Antiviru vyplácí dva druhy příspěvků. Příspěvek A dorovnává 80 procent vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech do 39 000 korun superhrubé mzdy. Příspěvek B pokrývá 60 procent náhrady mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky do 29 000 korun superhrubé mzdy. 

Jednání zástupců postižených sektorů

Schillerová nicméně v pátek odpoledne uvedla, že v pokračování programu Antivirus C, tedy odpuštění odvodů na sociální pojištění firmám do 50 zaměstnanců, nevidí řešení. Naopak podporuje prodloužení programu Antivirus A.

„Máme celou řadu programů, které běží, nejsou vyčerpány, například COVID Kultura, COVID Sport. Případně se budeme bavit o tom, že by se navýšily tak, jak bude potřeba,“ řekla Schillerová. Podle ní stát nevypíná ekonomiku, a tak není nutné dělat plošná opatření, ale spíše zacílená. O nich večer jednal Havlíček se zástupci podnikatelů.

Na on-line jednání, kterého se zúčastnili například prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, předseda Asociace cestovního ruchu Vladimír Dolejš a za politickou reprezentaci i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), se podle Havlíčka dali dohromady náměty. Zhodnotilo se, co je reálné a co se nepodaří prosadit.

Kritéria nebudou přísná, řekl k pomoci Havlíček

„Zrekapitulovali jsme, co je rozpracováno,“ řekl dále Havlíček. Jde podle něj o druhou vlnu programu COVID kultura, ve které by se měl rozšířit okruh žadatelů. Uvažovalo se, že by z něj mohli čerpat také pořadatelé výstav a veletrhů. Pro ty podle Havlíčka vzniká ale specifický program. Pravděpodobně do něj bude zařazen i kongresový průmysl. Kdy bude spuštěn, není jasné. „Není to věc, která je úplně nejakutnější. Samozřejmě zdroje potřebují, ale jsou to obvykle subjekty, které čekaly na zdroje v průběhu podzimu, zejména. Čímž neříkám, že to budeme zpomalovat,“ řekl ČTK.

Prioritou budou podle Havlíčka nyní cestovní ruch a restaurace, ve špatné situaci jsou kina, delší dobu podle něj tratí také kryté bazény a začne problém u fitness center. Hned za těmito obory bude řada na kongresy, uvedl dále.

V případě restaurací a hotelů se podle něj uvažuje o odpuštění sociálního pojištění, jen pro stravovací zařízení by mohl být upraven program COVID nájemné. O pomoci gastronomii se podle Havlíčka bude diskutovat v příštím týdnu.

U cestovního ruchu je podle Havlíčka situace komplikovanější a je třeba najít klíč, jak obor podpořit. I tady by mohl být obnoven program COVID nájemné, Dostálová podle něj navrhla podporu ze zaplaceného DPH.

Havlíček v České televizi řekl, že u programů se budou snažit nedělat přísná kritéria. Poučili se podle něj z první vlny epidemie a kritiky k podpůrným programům. Vláda v souvislosti s jarní koronavirovou krizí připravila program pro lázně, ubytovací zařízení nebo organizátory kulturních akcí. Poskytla možnost státního příspěvku na komerční nájem. Živnostníci a firmy mohou žádat také o úvěry se státní zárukou.

krapotkin ( 9. října 2020 20:20 )

Podnikatelé zase chtějí kompenzace ? Vždyť je dostali i za ty své otroky, které vyhodili z práce. Tito vyhození však nedostali nic.

jonn ( 9. října 2020 18:37 )

Platit řádně daně to né ,ale okrádat stát to jo . Hajzlíci

nick55 ( 9. října 2020 17:56 )

Všechny předchozí příspěvky - tesat do kamene !

nespokojeny ( 9. října 2020 17:12 )

nespokojeny ( 9. října 2020 17:11 )

V době, kdy se dařilo, všichni pro kapitalismus. Nastanou problémy a všichni by chtěli socialismus. Češi jsme sebran­ka..­..vy­chcán­ků. Toto je hlavní příčina dané situace. Mnoho sobců - jenom já,já,já,já....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa