Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

6 lidí u stolu v hospodě a prezenční listiny? Stárek: Hosté se bojí a hrozí vyhazovy

Autor: Nikola Forejtová - 
2. října 2020
05:30

Posezení v restauraci s přáteli snad nikdy nebylo složitější. Nově se hosté musí připravit na to, že budou sedět u jednoho stolu jen v šesti, odejít musí v deset večer a ve čtvrtek se živě přetřásala i možnost zavedení registrace při vstupu. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka je to jen další opatření, které přináší chaos. V rozhovoru pro Blesk Zprávy uvedl, že by si restauratéři přáli, aby vláda přišla s plánem a s přehledným systémem opatření, která budou stálá. Připustil, že nová opatření mohou způsobit i další vlnu propouštění. 

V restauracích bude moci u stolu od pondělí sedět jenom 6 lidí. Jak se k tomuto opatření staví Asociace? 

Je to další opatření v řadě, které bylo přijaté, aniž by se o tom diskutovalo s lidmi, kteří v tom byznysu pracují. Za nás musím říct, že bychom byli rádi, kdyby přišlo opatření, které by se neměnilo každý týden.

Jako třeba povinnost registrace při vstupu do hospody, kterou naznačil jako možnost ministr zdravotnictví Roman Prymula, i když premiér Andrej Babiš mluvil následně o tom, že jde o nesmysl? 

Ano, my bychom byli rádi, aby to bylo promyšlené, aby byl daný jasný plán a aby to bylo odůvodněné. Já to vnímám tak, že se řeší neustále provozy restaurací, přičemž se ale neřekne nic o tom, kolik lidí se v podobných provozovnách reálně nakazilo. Uznávám, že bary asi problematické jsou, ale není potřeba omezovat všechny restaurace.

Video  Prymula o přitvrzení v Česku: Ministr vyhlásil omezení pro hospody, bary i hromadné akce  - Blesk TV
Video se připravuje ...

A co změna otevírací doby? Jaký má na restaurace dopad, má to smysl?

Otevírací dobu pořád mění. Nejdříve je nařízena do půlnoci, pak do desíti hodin. Přitom od osmé do jedenácté večerní chodí valná většina lidí, takže největší část tržeb je odseknutá. Nejsou to jen dvě nebo čtyři hodiny, ale jsou to právě ty hodiny největších tržeb. 

„Hospoda není riziko, jenom děsí lidi“

Co jednotliví provozovatelé, jak to vnímají oni?

Trváme na tom, že když se dodržují opatření. Tedy, že se dodržují rozestupy mezi stoly, nosí se roušky a dezinfikují stoly, tak to není hlavním zdrojem nákazy. Chození do hospody není největším rizikem, jak je to nyní prezentováno. Chceme, aby podmínky byly nastaveny rozumně a klidně trvale. Nemá se to měnit každý týden, protože se v tom pak na závěr nevyzná zákazník, ani samotný provozovatel.

Do dneška nevíme, jestli máme zcela jasno. Čelíme stovkám hovorů našich členů, kteří se ptají, zdali můžou udělat nějakou akci, nebo co mají dělat s takovou, která už je naknihovaná a má přijít 25 lidí. Nikdo se v tom pořádně nevyzná a když už, tak neví, co bude za týden.

Takže nová opatření = nové náklady a ztráty?

Jednoznačně je třeba říct, že každá opatření, ať už omezení provozní doby či zapisování židlí a nově i hostů, se promítá do nákladů. Navíc samozřejmě tím, že se neustále debatuje o omezení, tak to působí stejně, jako by nám vláda restaurace rovnou zavřela. Hosté se obávají taková zařízení navštěvovat. 

Jestli se někdo rozhodne takto regulovat provozy restaurací, měl by se k tomu postavit čelem i po této stránce a rovnou říci, že to bude nějak kompenzováno. 

Bude se propouštět

Ozývají se vám členové asociace s tím, že s tím radši „sekli“? Je nasnadě i propouštění?

To, že se propouštělo a bude se propouštět, je zřejmé. Poměrně hodně provozovatelů je nadále v programu antivirus, ale až ten skončí, tak přijde další vlna propuštění. My nevedeme statistiky o tom, kolik přesně lidí skončilo, ale hodně jich bylo i z řad našich členů.

Platí, že nejhůře je na tom Praha?

Ano, to nadále platí a to jednoznačně. Cestovní ruch v Praze dělal 60 procent z celku, a to od většinou zahraničních turistů. Je tam největší propad i kvůli polednímu stravování. Některá restaurace byla postavena na poledních obědech. Myslím, že pražské provozovny jedou tak na 30 procent. 

Můžeme očekávat proměnu restaurací? Že se ještě více přesunou na donášku?

Food delivery je trend, který roste všeobecně, i bez ohledu na koronavirus. To sledujeme delší dobu. Je to populární a možná, že ta pandemie to akcelerovala. 

Co myslíte, že ještě přijde? Připravujete se na další překvapení?

Jsem optimistický v tom, jak se to může vyvíjet. Na onemocnění si musíme zvyknout i na některá opatření, a právě proto by ta opatření měla být šetrná a udržitelná. A ne, aby se měnila pomalu každý týden. S čím ale přijde ministerstvo, nikdo neví, je to ale naprosto neprůhledné.

Video  Cestovní ruch hodili přes palubu, říká šéf asociace. Krizi neustojí až třetina restaurací  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa