Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vondra tasil „oportunistické svině“ kvůli fotbalu. Kalousek se diví, Fiala ho hájí

Autor: simao - 
1. října 2020
17:59

Fotbalové emoce se přenesly do světa politiky. Při nejmenším smolné vyřazení Slavie Praha z Ligy mistrů v Dánsku po opakované penaltě kvůli centimetrovému prohřešku jejího gólmana a kontroverznímu rozhodnutí rozhodčího pořádně naštvalo Alexandra Vondru (ODS). Za „oportunistické svině“ nazval Slovince kvůli původu sudího. Europoslanec tím strhl vlnu reakcí politiků napříč spektrem, šéf ODS Petr Fiala ho však hájí. 

Pro slávistické fanoušky to byl večer hrůzy. Nadějně se vyvíjející zápas skončil se jen několik minut před svým koncem zvrhl v hororovou podívanou, kdy rozhodčí Damir Skomina přistoupil po výzvě videorozhodčího ze systému VAR na opakování penalty, kterou brankář Slavie Praha napoprvé úspěšně zlikvidoval, ovšem stál přitom centimetry před brankovou čárou.

„Slavie je mi dneska upřímně líto. Zaříznul ji slovinský rozhodčí. Vždycky jsem říkal, že Slovinci dokážou být oportunistický svině. Viz například chování k turistům tranzitujicím do Chorvatska. Dneska se to zas potvrdilo...,“ ulevil si na twitteru europoslanec ODS a exministr obrany či kultury Alexandr Vondra ve středu večer po zápase. Upozornil na to i iSport.cz.

Zápas skončil prohrou Slavie Praha, jíž šéfuje další z exministrů obrany, pro změnu za ČSSD - Jaroslav Tvrdík

Jenže tahle Vondrova emotivní reakce na značně kontroverzní situaci, která české mistry stála postup do milionářské soutěže, kam se posunul dánský Midtjylland, se nesetkala tak úplně s pochopením. Vondra to schytal i od politiků kvůli tomu, jak ostře se navezl do Slovinců.

Fiala hájí Vondru: Emotivní reakce fanouška

Šéf ODS Petr Fiala se však Vondry zastal. „Byla to emotivní reakce velkého slávistického fanouška na podivné rozhodnutí rozhodčího. I politici milují fotbal, fandí a občas zoufale vykřiknou nad křivdou vůči jejich týmu. Paušalizovat se samozřejmě nemá - ani v politice, ani ve fotbale. Víc se k tomu ale nemá cenu vyjadřovat. Sašu Vondru opravdu nepodezírám z žádné nenávisti,“ vzkázal předseda občanských demokratů Seznam Zprávám.

„Byla to nadsázka fotbalového fanouška. Každý, kdo sleduje fotbal a vidí donebevolající nespravedlnost, to pochopí,“ hájil se přitom sám Vondra.

Kalousek: Do sviní takhle nadávat nesmíme

Pochopení nenašel mj. u Miroslava Kalouska (TOP 09). „Docela se ohražuji. Žádný národ si nezaslouží takhle sprosté a paušalizující odsouzení. Jsem docela v šoku, že tohle dokáže vyslovit bývalý Havlův poradce, ministr zahraničí a ministr obrany,“ reagoval ve středu.

„Mirku, budeš se divit, ale na slovinský oportunismus jsme nadávali na Hradě už začátkem 90tek.... I s VH (Václavem Havlem - pozn. red.). Ale jinak je to samozřejmě nadsázka. Kolektivní vinu neprosazuju,“ odvětil mu ve twitterové diskuzi Vondra.

Když se ale europoslanec za svá slova hájil i ve čtvrtek, Kalousek v kritice pokračoval: „Tohle je velký smutek. Doufal jsem, že Saša po ránu uzná, že přestřelil a vezme to zpátky. Pokud si za tím stojí i dnes a stojí za ním i vedení ODS, pak musím říct: Jsem Slovinec. A laskavě nás přestaňte sprostě urážet, milí přátelé.“

„Volby sem, volby tam.. Chceme-li opravdu být civilizovaný evropský národ, tak naši vrcholní politici o žádném jiném evropském národu nesmí říkat, že to jsou svině. A pokud to říkají, nesmíme jim to tolerovat. V řádu hodin, nikoliv dní či týdnů,“ dodal šéf poslanců TOP 09 na twitteru.

Video  Studio 17. listopad: Alexandr Vondra  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Poslanec ČSSD Petr Dolínek poznamenal: „Také mě mrzí, že český tým nepostoupil do Ligy Mistrů, ale fascinuje mě, že pan Vondra uráží slovinský národ kvůli jednomu fotbalovému rozhodčímu, když český fotbal fakticky řídí Roman Berbr.“

Vondra přestřelil?

Člen ODS a starosta Řeporyjí Pavel Novotný se Vondry zastal se svérázností sobě vlastní. „Jsme demokratická strana. Pluralita názorů. Zajímavé osobnosti. Vy nemůžete vědět, co to je, když někdo pochč*je Slavii! Vše je dovoleno,“ vzkázal na síti.

Sportovní reportérka z ČT Darina Vymětalíková upozornila: „Vondra přestřelil maximálně, to nemá s fotbalem, emocemi, ani s nadáváním rozhodčímu nic společnýho. To je sprostá xenofobie.“ A poznamenala k tomu: „O ODS nic nepíšu, každá strana má někoho, kdo si nepřizná, že vnitřně patří jinam.“

Video  SESTŘIH: Midtjylland - Slavia 4:1. Postup do LM v prachu, rozhodla opakovaná penalta  - O2 TV Sport
Video se připravuje ...

amgal ( 3. října 2020 11:27 )

Co by se dalo očekávat od tak překrmenýho pra...sete. hnusák, vypadá jak houmelesák z ulice

joachimk ( 3. října 2020 08:10 )

Fiala hájí všechny fašisty své strany viz podřezávač prezidentů Lang z Jesenice (podle soudu nevinný - soudce fanoušek KDB a volič ODS rozhodl že je to jen nevinný žertík. Možná je to ten soudce, co poslal jiného občana do lochu za tykadla na plakátech). Není on Fiala i kámoš generalissima Řeporypáka?

va45 ( 2. října 2020 15:24 )

Vondrovi narostla křídla. Když toho krasavce vidím tak jdou na mně mrákoty.

gejzovic ( 2. října 2020 11:52 )

Jeden z největších zloděju po 1989

gejzovic ( 2. října 2020 11:50 )

Jaky hospodař takovy chliv

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa