Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojtěch přiznal, že zvažoval rezignaci. A Moravec šil do Babiše: „Ulhat a ukřičet!“

Autor: simao - 
20. září 2020
13:22

Moderátor Václav Moravec se z karantény vrátil do studia pořádně v ráži. Do křesla hosta nedělních OVM usedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), od Moravce to však pořádně schytal premiér Babiš, který nechává v Moravcově pořadu čas od času svou židličku prázdnou. „Ulhat a ukřičet,“ taková je přitom podle Moravce Babišova strategie v boji s virem. Co na to Vojtěch? Babiše hájil. Sám však otevřeně přiznal, že během letošního hektického roku nejednou myslel na rezignaci.

Andrej Babiš byl terčem kritiky o chvíli předtím i na Primě, kde v Partii do nepřítomného premiéra šil šéf ODS Petr Fiala. Podle něj se Babiš dopouští nepřípustných veletočů, selhává a lže.

„Nesmíme být dnes všichni rukojmí jednoho muže, který rozhoduje podle nějakých astrologicko-marketingových rad a který ráno říká něco jiného, než odpoledne, to je prostě strašné,“ stěžoval si Fiala.

Kdo o chvíli později přepnul na ČT 1, uslyšel další porci kritiky premiéra. Tentokrát však přímo z úst moderátora.

„Ulhat a ukřičet. Strategie, kterou už několik týdnů v souvislosti se šířením koronaviru praktikuje premiér Andrej Babiš. Zatímco epidemiolog a vládní zmocněnec Roman Prymula před týdnem v Otázkách ohlásil počátek 2. vlny onemocnění covid-19 v Česku, premiér mluvil o strašení. Bez ohledu na fakta tvrdí, že  minulý týden v sobotu nikdo s covid-19 nezemřel. stejně jako to, že Česko testuje nejvíce v Evropě. A další fakt: zatímco počet vážně nemocných narůstá a volná kapacita lůžek se zaplňuje, premiér se v Poslanecké sněmovně chce věnovat zahrádkářskému zákonu,“ uvedl Moravec, který ve studiu přivítal ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). A podívaná to byla do značné míry emotivní.

Vojtěch: Měl jsem být tvrdší

Moderátor Moravec uvedl, že se vládě situace politicky vymkla z roukou. „To není ′politicky se vymklo z rukou′, to je skutečně zdravotní problém. Otázka je, co znamená vymknutí z rukou. To, že jsou nárůsty pozitivně testovaných, to je pravdou, na druhou stranu tu situaci řešíme každý den, není to tak, že bychom si dali nohy na stůl a bylo nám to jedno. Ona se ta situace vyvíjí. A vyvíjí se i v jiných zemích,“ reagoval Vojtěch a připustil, že v ČR jsou objektivně nárůsty „poměrně rapidní“. 

„Připouštíte politickou odpovědnost vlády, vaši vlastní, potažmo premiéra za ten exponenciální růst?“ tázal se Moravec. „Já si myslím, že se nedá úplně říci, že za toto nese odpovědnost vláda, za nárůst počtu. Ano, je pravdou, že jsme možná měli - i já jsem možná měl být tvrdší, pokud jde třeba o opatření, která jsem původně navrhoval, týkající se třeba nošení roušek,“ bránil se Vojtěch.

„Asi jsem skutečně na tom měl trvat, je otázka, jestli by to skutečně změnilo vývoj té situace. Problém je, že ani v té době všichni odborníci na to neměli jednotný názor, když jsme to diskutovali,“ doplnil ministr.

Moravec: Babiš ponižuje odborníky

Tvrdý na odborníky je však dle Moravce sám Babiš. „Ti odborníci, se kterými jsem mluvil a kteří se toho účastnili, říkají jednu věc: že už je nebaví neustále ponižování ze strany premiéra Andreje Babiše, který nevybíravě po nich křičí a že dávají fakta a expertní rozhodnutí, které i ve vašem případě se změní, když Andrej Babiš rozhodne, že politicky není výhodné nosit roušky od 1. září,“ podotkl Moravec s tím, že odborníci nemají sílu bránit rozhodnutí, „když jsou překřičeni ne zcela kompetentním premiérem, který není epidemiolog“.

„Já bych to takto neřekl,“ reagoval Vojtěch. Babiš se podle něj všech odborníků během srpnové debaty ptal, jaký mají názor na zavedení roušek v obchodech, ve školách, a v dalších vnitřních prostorech. „Mě to samotného překvapilo, že odborníci nejsou schopni trvat si na svém stanovisku,“ poznamenal Vojtěch chvíli poté, co sám říkal, že si na svém trvat měl.

„Mimo záznam pro dnešní Otázky říkají: Když po nás premiér vulgárně křičí, my to nemáme zapotřebí, protože jsme experti a buď politici chtějí dodržovat expertní stanoviska a doporučení, nebo vše podřizují politickým rozhodnutím,“ kontroval v „přestřelce“ Moravec.

Podle Vojtěcha byla debata nad znovuzavedením roušek složitá a nebylo snadné se v ní vyznat - i kvůli nejednotnému postoji odborníků. Premiér tak neměl snadnou úlohu, hájil Vojtěch Babiše.

Vojtěch přiznal, že myslel na rezignaci. Nejednou

Právě Babiš v sobotu na Dnech NATO v Mošnově v reakci na návrh vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), aby se omezily velké hromadné akce, reagoval slovy, že toto rozhodnutí může podpořit. „Je potřeba, aby to rozhodnutí udělali ti, kteří mají k tomu kompetenci, a to jsou epidemiologové a samozřejmě je to zdravotnictví. Já s tím problém nemám, ale já ani pan Hamáček nejsme epidemiologové,“ vzkázal Babiš.

„Pan premiér asi toto reflektuje delší dobu v těch posledních 14 dnech. Skutečně říká jasně, že on už do toho nebude zasahovat a že to skutečně nechává na ministerstvu zdravotnictví. Možná reflektuje debatu ze srpna, kdy sám toto skutečně vyhodnotil, že to možná nebylo úplně optimální a proto říká nyní: ano, je to na ministerstvu, je to na epidemiolozích (...) Teď pan premiér má jinou pozici, byť samozřejmě jako premiér je za to do jisté míry zodpovědný,“ řekl v ČT Vojtěch.

Moravec to označil za „eskamotáže, které jsme viděli během první vlny na jaře“. „Nejdříve vám byly kompetence odebrány, pak vám zase byly předány,“ přopomněl Vojtěchovi a rýpl si do vlády za „chaotičnost řízení“.

„Aktuálně nemám důvod mu nevěřit,“ reagoval Vojtěch na dotaz, zda Babišovi věří, že nebude zasahovat do ministrova rozhodování. Vojtěch také dostal dotaz na to, kdy byl za poslední měsíce mentálně nejblíže nastaven k tomu, aby sám rezignoval.

„Možná těch okamžiků bylo vícero. My vlastně řešíme covid prakticky od ledna. 9. měsíc ministerstvo zdravotnictví neřeší nic, než covid a ta situace byla velmi složitá. Sám za sebe říkám, že těch okamžiků, kdy už toho skutečně člověk měl hodně a až takhle (ukazuje si nad hlavu - pozn. red.) bylo hodně. Já jsem nikdy nechtěl úplně opouštět loď na rozbouřeném oceánu, protože mi přišlo, že by to nebylo vhodné, ale faktem je, že si člověk sáhl na dno jak fyzických, tak psychických sil,“ přiznal. Kdy byl rezignaci nejblíže, to ale Vojtěch Moravcovi prozradit nechtěl.

Na vládě nouzový stav nenavrhne

Vojtěch tak nebude v pondělí chybět na zasedání vlády. Vyhlášení nouzového stavu tam však nenavrhne. „V tuto chvíli, že bych s tím návrhem šel na vládu, nikoli, ale asi to budeme diskutovat na vládě a budeme se bavit o všech pro a proti toho nouzového stavu,“ poznamenal Vojtěch.

„Ono to není o tom nouzovém stavu jako takovém. My tady nechceme a priori omezovat nějaká lidská práva apod., ale na druhou stranu vycházíme z nějakých zkušeností z jara, z judikátů soudů, zejména toho jednoho prvoinstančního rozhodnutí Městského soudu v Praze (...), který dal určité mantinely a pokud bychom potřebovali dělat nějaká další opatření protiepidemická, tak v takovémto případě je možné, že to bez nouzového stavu nepůjde,“ pokračoval ministr a připomněl tak jarní soudní tahanice a verdikt, proti kterému podalo jeho ministerstvo kasační stížnost. Tehdy šlo o to, co a jak se během stavu nouze smí a nesmí vyhlašovat a jaká je role ministerstva.

Bude tedy v pondělí vyhlášen nouzový stav? „V tuto chvíli to nemůžu očekávat, protože s tímto návrhem nepůjdu přímo na vládu, ale určitě tam ta debata by proběhnout měla napříč vládou a pokud dojdeme k tomu, že skutečně toto je řešení...,“ nevyloučil Vojtěch ani tuto možnost.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Tajfun ( 21. září 2020 10:15 )

Moravec,Frydrychová a ředitel ČT sou škůdci národa

otrusnik ( 21. září 2020 09:47 )

Moravec nemá prostě Babiše rád a kdykoliv má možnost tak jen pomlouvá , shazuje ho a špiní. Ani se nedivím, že Babiš s ním nechce mluvit. Je to zákeřný a zlý "redaktor". ČT by se s ním měla rozloučit , evidentně slouží jedné straně.

karcsil ( 21. září 2020 09:23 )

Moravec je nedôveryhodný redaktor a zavádza verejnosť. Celá ČT je politicky orientovaná a neobjektívna a je súčasťou opozície.

xiioma ( 21. září 2020 08:46 )

brugal

jjusa2 ( 21. září 2020 06:47 )

Piráti i ODS by se museli móóóc snažit aby Babiše s ANO porazili a s těma jejich kecama už vůbec,každý ví o co opozici jde a proč to dělá. Získat 27,5% není jen tak a věřím že ani coronavir ho neoslabí,než by měli lidé volit opozici se raději přikloní k Babišovi,protože OPOZICE UŽ BYLO DOST!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa