Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Žoldáci a okupanti,“ chválil smrt českých vojáků v Afghánistánu. Muži hrozí 15 let natvrdo

Autor: ČTK - 
23. března 2020
10:55

Pražský městský soud chce v květnu začít projednávat případ Jiřího Kopřivy, který podle obžaloby vylepoval v centru Prahy letáky oslavující smrt českých vojáků v Afghánistánu. Na dotaz to dnes uvedla mluvčí soudu Markéta Puci. Podle obžaloby Kopřiva veřejně schvaloval teroristický čin nejen prostřednictvím letáků, ale také na fotbalovém diskusním fóru. Hrozí mu pět až 15 let vězení.

Tři čeští vojáci - rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek - zahynuli 5. srpna 2018 při pěší patrole v okolí základny Bagram, když se v blízkosti jejich hlídky odpálil sebevražedný útočník.

Obžaloba tvrdí, že Kopřiva usedl o dva dny později u sebe doma k počítači a sestavil text letáku, v němž gratuloval „afghánským vlastencům“ k úspěšnému zneškodnění „tří českých žoldáků - okupantů“. Vojáky označil za „ostudu naší země“ a připojil úvahu, že slušný člověk nesnáší placené okupanty a naopak přeje těm, kdo mají odvahu jim aktivně vzdorovat.

Čtenáře také autor letáku vyzval k tomu, aby sepsali text obdobného znění a vylepili jej alespoň na dalších deseti místech. „Přispěješ tak svou trochou do mlýna v odporu proti manipulativní propagandě České televize a spol.,“ dodal. Proto je obviněný nejen z podpory terorismu, ale také z podněcování k trestnému činu.

Letáky pak Kopřiva podle obžaloby vylepil po půlnoci na 8. srpna 2018 na dva domy v ulici Na Moráni, na sloup u Palackého náměstí a vložil je také k jízdním řádům na dvou tramvajových zastávkách u Národního divadla.

Státní zástupce muži vyčítá i počínání na serveru eurofotbal.cz, kde Kopřiva vystupuje pod uživatelským profilem Pokahontas. Ve stejný den, kdy vyrobil letáky, tam údajně přispíval do diskuse pod článkem o zápasu Slavie a Dynama Kyjev v předkole Ligy mistrů. Ke komentáři jiného diskutujícího, že Unie evropských fotbalových asociací nedovolila Slavii uctít při zápase památku padlých českých vojáků, připsal podobný text jako do letáku.

Zahájení hlavního líčení naplánoval soud na 22. května.

Letos v lednu podalo pražské vrchní státní zastupitelství obžalobu i na dalšího člověka, který smrt trojice českých vojáků schvaloval svými diskusními příspěvky. Také jemu hrozí až 15 let odnětí svobody. Kauzu bude řešit Krajský soud v Plzni.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině