V místech, kde často bývá běžně hodně rušno lze nyní půlnoci lze potkat jen pár osamělých chodců a menší skupinky turistů mířících do svých hotelů. Například v Dlouhé, kde se nachází spousta barů a restaurací, bylo v posledních dnech po půlnoci úplně mrtvo. Taková situace určitě potěší místní obyvatele, kteří si roky stěžují na hluk, ale rozhodně to netěší majitelé hospod.

Některé hospody se však rozhodly na zákaz tak trochu vyzrát. Výjimku z opatření hygieniků totiž mají tzv. hladová okna, která mohou vydávat jídlo s sebou. Toho se rozhodli využít dva podniky v Bartolomějské ulici, kde už v úterý hned po začátku zákazu otevřela hladová okna, která ale místo jídla vydávají kelímky s pivem.

S úderem půlnoci tedy akorát návštěvníci vyšli na ulici a konzumace pokračovala venku. Zrovna Bartolomějská je místo, kde mají bary běžně otevřeno až do čtyř do rána a omezení otevírací doby určitě pocítí na tržbách. I ve středu po půlnoci tu postávaly hloučky lidí, mezi nimi i turisté, kteří občas i vzali za kliku hospod, protože o zákazu nemají tušení. Skupinky lidí se ale během asi hodiny po půlnoci pomalu rozcházely a kolem jedné hodiny tam už zůstalo u okýnek jen pár lidí.

Žádné stížnosti

Tak trochu paradoxní je, že se tu takto na ulici popíjí hned naproti policejní stanici, což ale není v těchto místech žádná novinka. Rušení nočního klidu však řeší strážníci a ti za poslední dny zatím na takových místech nezasahovali. „Za první dny jsme nezaznamenali zvýšený počet oznámení na tísňovou linku v souvislosti s rušením nočního klidu a otevřenými výdejovým okénky,“ uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

 

Přijde zákaz?

Okénka jsou teď jediná možnost, jak mohou podniky po půlnoci alespoň částečně fungovat, podobně se zachovala při prvních rozsáhlejších vládních restrikcích většina podniků po celé Praze, když museli nuceně zavřít úplně. Restaurace hlavně v centru také mají kvůli výpadku příjmů z turistického ruchu velké ztráty a další omezení je jen prohloubí. Majitelé restaurací v Bartolomějské ulici se k k tomu, zda budou prodejní okna nadále otevírat, nechtějí vyjadřovat. 

Zda tu lidé budou popíjet stejně dlouho, jako když mohli sedět uvnitř, se teprve uvidí. Pražská hygienická stanice zatím popíjení na ulici nijak neomezila. V pátek se aktualizovala pravidla a prodej z výdejních okének je po půlnoci stále povolen.

Radnice chce zákaz

Pouliční večírky v Bartolomějské chce ale zatrhnout radnice Prahy 1, která prodej alkoholu na ulici považuje za problematický hlavně kvůli rušení nočního klidu. V Praze už se také se chystá vyhláška, která by měla zakázat prodej a pití alkoholu na veřejnosti po 24. hodině. „Navrhneme Hlavnímu městu, aby do už stávající vyhlášky, která zakazuje pití alkoholu po celý den ve vybraných lokalitách, zařadila ulici Bartolomějská,“ uvedl mluvčí Prahy 1 Martin Šebesta.

Fotogalerie
13 fotografií