Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zavřená divadla i kina: „Omezení kultury je zásah do ekonomiky,“ říká ředitel Národního divadla

Aktualizováno -
8. října 2020
16:58
Autor: ČTK - 
8. října 2020
15:08

Uzavření divadel není podle ředitele Národního divadla Jana Buriana jen omezením volnočasových aktivit, ale také zásahem do ekonomiky. „Opatření chápeme, ale škody budou pro všechny významné,“ sdělil Burian ještě před čtvrtečním vyhlášením dalších opatření ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO). Ten na tiskové konferenci zveřejnil pravidla na následujících 14 dní - od pondělí 12. října se zavírají kulturní instituce včetně divadel i kin. 

Národní divadlo zrušilo v první vlně koronaviru od března do 2. července 400 představení, muselo vracet přes 80 000 vstupenek. Na začátku současné sezony Burian uvedl, že za březen až červen divadlu chyběly výnosy 121,3 milionu korun, odhad propadu do konce roku tehdy na počátku září byl 251,8 milionu korun. V červenci už ministerstvo kultury pokrylo ztrátu částkou 117,6 milionu korun.

„Podíl kultury na HDP je vyšší než například podíl potravinářství nebo chemického průmyslu. Restrikce kultury tedy je zásah do ekonomiky, nikoliv jen ,omezení volnočasových aktivit'. Kulturní a kreativní průmysl je v EU ekonomický sektor s nejdynamičtějším rozvojem,“ uvedl Burian.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve středu uvedl, že pokud vláda na návrh ministra zdravotnictví Romana Prymuly rozhodne o dalším omezení kulturního života v ČR, nepodpoří tento návrh na jednání vlády, jestliže nedostane další peníze do dotačních programů na záchranu kultury.

Divadla většinou v předčasně ukončené minulé sezoně již v červnu, kdy se opatření proti koronaviru uvolňovala a umožňovala v omezeném režimu divadlo provozovat, nepokračovala. V září zahájila sezonu novou, mnohé scény uvedly představení přesunutá z jara, záhy ale přišla další opatření kvůli druhé vlně pandemie. Zatím mohou hrát před diváky, kteří sedí v hledišti s nasazenými rouškami, v publiku nesmí být více než 500 lidí. Od pondělí platí zákaz zpívání, nesmí se proto hrát opery či další představení, ve kterých se hodně zpívá.

krapotkin ( 8. října 2020 21:01 )

Věstšna komediantů tady brečí, o kolik milionů přišel. Měli by se na ty jejich předkoronavirové příjmy podívat pracovníci finančních úřadů, jestli vše řádně zdanili.

frantacizek ( 8. října 2020 18:46 )

z nás musí mít v zahraničí podle mě neskutečnou srandu..

gabreta ( 8. října 2020 18:21 )

Můžou se vrátit, ke kočvnýmu životu, což bejval jejich způsob obživy bez dotací. Tomu se říká "Návrat ke kořenům"!!!

jajas ( 8. října 2020 17:54 )

Zdá se mi to nebo co....? Proč nám každý sděluje, že když zavřou ten jejich byznys nebo krámek nebo co, takže je to zásah do ekonomiky? Si myslí, že jsme všichni tak b.l.b.í, že nám to nedojde? Že když se nepracuje tak asi nejsou prachy? Proboha od koho ještě dalšího (inteligentního) se tuto naprosto novou a neznámou odpověď dozvíme? Tak ať si hrají divadlo doma a pouštějí to na net....nebo jdou dělat do marketu, pomáhat sestřičkám v nemocnicích nebo domovech důch­odců­....­....vž­dyť je tolik příležitostí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa