Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Totální chaos a zmar!“ Divadla se pustila do Prymuly kvůli zákazu zpěvu, tratí miliony

Autor: ČTK - 
30. září 2020
18:21

Muzikálová divadla jsou zaskočena rozhodnutím vlády zakázat produkce, při kterých se ve velké míře zpívá. Ředitel Hudebního divadla Karlín Egon Kulhánek na dotaz ČTK uvedl, že opatření vnímá jako totální chaos, protože ještě před pár dny vláda říkala, že divadel se omezení týkat nebudou. Podle majitele Divadla Kalich Michala Kocourka není pravda, že by restrikce nepoškodily ekonomiku, jak řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Nemožnost prodávat občerstvení a hrát muzikály podle něj prohloubí ztrátu soukromé scény.

„Souhlasíme se snahou dočasně omezit zpívání v kolektivech. Na základě informací, které máme v této chvíli, se však zdá, že regulace je formulována podle divadelních žánrů. A zdaleka ne jasně,“ sdělil ČTK Jan Burian, ředitel státem zřizovaného Národního divadla. „Budeme se samozřejmě řídit zdravým rozumem a zpěv v divadle prostě na 14 dní zakážeme. Doufám, že si doma lidé zpívat nepřestanou,“ doplnil.

Ministr zdravotnictví ve středu oznámil, že od pondělí budou zakázána představení se zpěvem, jako je opera nebo muzikály. „Jsou to produkce, kde je převážně zpěv. Neznamená to, když je představení, kde někdo na dvě minuty zazpívá,“ uvedl ministr. „Zpěv je velmi rizikovou aktivitou. Máme o tom důkazy ze světa i z tuzemska,“ dodal. Činoherní představení se budou moci konat maximálně pro 500 diváků, stejný počet platí pro kina.

Kulhánek: Dojde i k zákazu smíchu?

„Totální chaos a zmar! Včera večer čtete ve všech médiích, že divadel se opatření týkat nebudou, protože tam k přenosům zatím nedošlo, a tudíž jsou bezpečná. Takže se radujete. Ráno se ústy ministra zdravotnictví dozvíte, že je to jinak a že muzikálů a oper se to netýká. Zítra se třeba dozvíme, že se to týká i činoher, kde se zpívá, nebo dokonce komedií, protože se diváci smějí?“ uvedl Kulhánek.

Ministrovi by chtěl položit dotaz, zda ví, jaký je rozdíl mezi zpěvem v činohře a v muzikálu a jestli ví, kdy dojde i na zákaz smíchu. „Zároveň mě zajímá, jestli zákaz bude platit i na smích křečovitý. Protože ten já z toho chaosu mám a chci si ho užít, protože je to to jediné, co mi zbývá,“ dodal.

Občerstvení je pro divadla důležité

„Jako nedotované divadlo jsme životně závislí na každé koruně od diváků, zvlášť po bezmála půlročním zákazu činnosti. A nemožnost provozovat občerstvení i zákaz uvádění muzikálů, které tvoří polovinu našeho hracího týdne a jsou ekonomickou oporou našeho fungování, se nás pochopitelně velmi bolestně dotknou, přijdeme o podstatnou část finančních prostředků,“ řekl Kocourek z Kalicha.

Podle něj znovu nejsou závažná rozhodnutí konzultována s odborníky s letitými zkušenostmi z oboru. „Tímto nám ministr Prymula jako soukromému divadlu nepomohl. Stejně jako děláním z Prahy město zasažené morovou ranou. Přitom my se tu všichni snažíme žít co nejnormálnější život a samozřejmě k situaci přistupovat se zdravým rozumem. Ale přijde mi, že naše vláda dělá všechno pro to, aby občany právě o ten zdravý rozum už definitivně připravila,“ uzavřel producent.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 1. října 2020 07:24 )

Jestlipak ty miliony, o které teď přijdou, přihlásili v minulosti ke zdanění jako výdělek ?

frantacizek ( 1. října 2020 05:37 )

užívání kritického myšlení je samozřejmě i obranou proti návratu diktatury do naší krásné vlasti..

frantacizek ( 1. října 2020 05:36 )

pan Kulhánek A jak sděluje pan Kocourek - tento vir je 1. zkouškou elit do budoucna, co si mohou dovolit vůči národu a jak moc je zmanipulovatelným, s absencí rozumu. já na tomhle dokladuji studentům, jak moc důležité je pro ně a tento národ do budoucna studovat, namáhat mozek přemýšlením a učit se užívat kritické myšlení coby jediná obrana proti manipulaci vládnoucími elitami..

manunu ( 30. září 2020 21:44 )

Prymula likviduje kulturu. Zákaz zpěvu, to je síla.

gabreta ( 30. září 2020 21:07 )

Nevím v čem jsou "umělci" jiní, než běžný občan. Běžný občan, když přijde o práci, jde na pracák, nebo si projde rekvalifikací na jinou práci, aby se uživil a zajistil rodinu! Co ve stejném postupu našim "umělcům" brání? Nejspíš s zvykli na jiné příjmy a nadstandartní životní úroveň a život běžného občana se jim hnusí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa