Podle obžaloby zabil Tomáš F. Přemysla a Marii - chtěl tak údajně zamaskovat podvod, jímž spolu s přítelem Jiřím N. chtěli pár připravit o vilu v Bubenči v hodnotě desítek milionů. Tomáš F. se k vraždě u soudu částečně přiznal.

Minulý týden uvedl, že nejprve Přemysl zabil při hádce ve vsi Velká Paseka Marii. Muž pak údajně Tomášovi vyhrožoval, že její smrt svede na něj. Oba muži pak Mariino tělo hodili do vodní nádrže Švihov. Pak podle své výpovědi zabil Tomáš Přemysla - muž na něj údajně zaútočil nožem, načež vzal obžalovaný pohrabáč a Přemysla udeřil. I jeho tělo pak skončilo v nádrži.

V úterý u soudu pak vyšlo najevo, že to ale znalcům dopředu neřekl, verzi o sebeobraně přednesl až před soudem. „Důrazně opakoval, že celé obvinění je vykonstruováno,“ řekl psychiatr Petr Kubej. Při vyšetření prý Tomáš F. působil uvolněně: „Byl mentálně natolik dobře vyladěn, že se dokázal jevit uvolněně, často s úsměvem.“

Afekt?

Duševní chorobu nebo příznaky zneužívání návykových látek znalci nenašli ani u jeho partnera Jiřího N. (25), který je obžalován z podílu na podvodném převodu vily. Pro oba mladíky také dle znalců není agresivita přijatelným řešením zátěžových situací. 

Znalec Kubej nicméně řekl, že pokud mezi muži došlo ke konfliktu, mohla taková situace vést k jednání zkratkovitého charakteru a mohla mít tragické důsledky. „Pokud šlo o tzv. nezvládnutý afekt nebo afekt podmíněný obavou z napadení, tak toto patří do normální psychologie, nikoliv psychopatologie,“ uvedl Kubej. Soud bude pokračovat ve středu v 9:30 výpovědí soudního lékaře.

Celé líčení sledujeme online zde: 

Video
Video se připravuje ...

Obžalovaný Tomáš F. přichází k soudu, 24. září 2020. Jan Zázvorka

Fotogalerie
42 fotografií