Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V Praze autem k volbám. Zavedená novinka byla v první den fiasko. Kolik přijelo lidí?

Autor: ČTK, jim - 
30. září 2020
17:28

Kvůli pandemii koronaviru dostali pražští voliči možnost hlasovat do senátních voleb v tzv. drive-in volebních stanovištích. Tato místa jsou určená pro lidi v karanténě nebo v izolaci. Ve středu lidé přijížděli od 7 do 15 hodin na parkovištích na Letenské pláni a v areálu Polikliniky Prosek. Přijelo však pouze 183 voličů.

„Po celý den jsme nezaznamenali žádné problémy, ani kolony řidičů, a provoz všech stanovišť byl plynulý. Řidiči přijížděli jednotlivě, maximálně byli v jeden čas tři řidiči na stanovišti,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

V drive-in volebních stanovištích na Letenské pláni odvolilo během dne 49 voličů s trvalým bydlištěm ve volebním obvodu Praha 5. Na témže místě své hlasy odevzdávaly i osoby s trvalým pobytem ve volebním obvodu Praha 1. K volbám jich dnes automobilem přijelo 77. Celkem 57 voličů z obvodu Praha 9 volilo v areálu prosecké polikliniky. I tam bylo dnes hlasování bez obtíží, doplnil mluvčí pražského magistrátu.

V Praze se letos volí v obvodech Praha 1, Praha 5 a Praha 9. Senátní obvody nekopírují městské části, po kterých jsou pojmenovány. Obvod Praha 1 zahrnuje také Prahu 7, část Prahy 2 a Troju. Pod volební obvod Praha 5 spadá také Praha 13, Řeporyje a Zličín. Obvod Praha 9 zahrnuje území městské části s výjimkou katastrálních území Hrdlořezy, Hloubětín a části Malešic. Dále zahrnuje území Prahy 14, Kbel, Horních Počernic, Újezdu nad Lesy, Běchovic, Dolních Počernic, Klánovic, Koloděj, Satalic a Vinoře.

Přenosné volební schránky

Lidé v karanténě nebo izolaci mohou hlasovat také z domova, a to do přenosných volebních schránek. O tento způsob hlasování však musí dopředu požádat, a to do čtvrtka 1. října.

Ve čtvrtek se bude hlasovat ve speciálních okrscích v domovech seniorů a podobných zařízeních v republice, která jsou kvůli koronaviru uzavřena. K dnešnímu dni však podle Hofmana nemá pražský magistrát k dispozici informaci o uzavření pobytového zařízení, kterého by se volby a návštěva volební komise týkaly.

Pro ostatní voliče je připraveno hlasování v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00, kdy je řádný termín voleb do třetiny Senátu. Případné druhé kolo senátních voleb bude v pátek 9. a v sobotu 10. října.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa