Portál vznikal zhruba rok a z velké části podle Fischera interně v OICT. Na zaplacení vývojářů také padlo asi 70 procent z více než 20 milionů korun, které letos město na vývoj a provoz portálu vyhradilo, dodal. Tato částka by se podle něj měla zhruba opakovat i příští rok, kdy bude pokračovat vývoj a budou se doplňovat funkcionality. Poté by se měla snižovat.

Nyní podle Fischera lidé mohou přes portál vyřešit asi 15 podání či žádostí, například žádost o informaci podle zákona o svobodném přístupu k informacím, žádost o záštitu primátora nebo oznámení o konání shromáždění. „V následujících měsících budeme přidávat poměrně rychlým tempem další,“ řekl Fischer. Nyní jich je podle něj v plánu 88.

Primátor Hřib uvedl, že kromě funkcí sloužících občanům portál umožní lepší digitalizaci úřadu. „Doufám, že Portál Pražana zůstane prioritou pro celou radu a budeme do něj dále investovat,“ řekl s odkazem na rozpočtové potíže města dané pandemií koronaviru.

Ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie Vladimír Dzurilla řekl, že zdrojový kód Portálu občana je otevřený a agentura podporuje samosprávy v jeho využití. „Je to důležité z toho důvodu, aby všechny portály, co vznikají, působily na občany a podnikatele úplně stejně,“ řekl.

Prezident ICT unie Zdeněk Zajíček pak přiblížil projekt, kterým chce unie společně s Českou bankovní asociací na základě nedávné změny zákona umožnit přístup do Portálu občana i Portálu Pražana prostřednictvím přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví. To by mělo být možné v příštím roce.

Primátor Hřib v Epicentru Blesku dne 15. května 2020:

Video
Video se připravuje ...

Epicentrum - Zdeněk Hřib Blesk TV

Fotogalerie
6 fotografií