Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Řecka přivtrdilo, Češi budou mít povinný test. Petříček chce pro české turisty výjimku

Autor: ČTK - 
23. září 2020
18:55

Češi budou smět od pondělí do Řecka jen s negativním testem na covid-19, který nebude starší než 72 hodin. Řecká vláda na svých stránkách uvedla, že tuto povinnost zavede pro cestující leteckou dopravou z České republiky od 28. září. Na pozemních hranicích umožňuje Řecko vstup do země pouze s negativním testem pro cestující ze všech zemí už od 15. července, s výjimkou nutných důvodů. České cestovní kanceláře chystají několik posledních letů a klientům test na covid-19 proplatí.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček ve středu na twitteru uvedl, že se pokusí s řeckou stranou jednat minimálně o výjimkách pro již zaplacené zájezdy. „Od pondělí 28. září zřejmě bude možné cestovat na pozdní dovolenou jen s negativním testem starým maximálně 72 hod. Stejně tak chtějí Řekové zpřísnit cestování i pro Belgičany, Španěly, Bulhary, Rumuny, Maďary a další... Pokusím se jednat minimálně o výjimkách pro již zaplacené zájezdy,“ napsal Petříček.

Povinnost negativních testů oznámily Atény pro letecké cesty z ČR už v polovině srpna. Tehdy ji ale nakonec zrušily po jednání premiéra Andreje Babiše a české diplomacie s řeckou vládou. Cestujícím letecky z ČR, i dalších zemí, jsou nyní na letištích v Řecku dělány testy namátkově, a před cestou musí turisté vyplnit elektronický formulář - Passenger Locator Form (PLF) s údaji o místě pobytu v Řecku. Poté obdrží e-mailem QR kód, který musí po příletu do země předložit.

České cestovní kanceláře chystají několik posledních letů a klientům test na covid-19 proplatí.

Testy je klientům připravena proplatit CK Exim Tours. Sezonu má do Řecka naplánovanou do začátku října, uvedl její obchodní ředitel a mluvčí Petr Kostka. Řecko bylo podle něj v letošní sezoně nejžádanější destinací. Přesto u ní kvůli pandemii eviduje 30 procent prodejů oproti loňsku.

Několik posledních letů má do Řecka vypravit CK Alexandria. „Reaktivujeme program, který jsme ve spolupráci s partnery v Řecku připravili v polovině srpna, od kdy měla povinnost vstupu s negativním testem pro české turisty platit. Klientům testy na koronavirus zpětně uhradíme,“ řekl marketingový ředitel CK Petr Šatný. Dodal, že Řecko bylo letos druhé nejprodávanější po Bulharsku.

Na testy musí tisíce Čechů

Testy klientům, kteří mají odlet plánovaný po 28. září, zaplatí také CK Fischer. „Uvědomujeme si, že tato povinnost může být výrazným finančním zásahem do rozpočtu, proto jsme se rozhodli, že tyto náklady vezmeme na sebe. Stačí, aby se nám klient prokázal potvrzením, že test absolvoval, a my mu částku za standardní test pošleme,“ uvedl mluvčí CK Jan Bezděk. Řecko bylo v letošní sezoně podle něj klíčovou a nejžádanější destinací. Zbývají do ní ale poslední lety, tedy povinnost testů se bude týkat nižších desítek klientů, dodal.

Nové opatření řecké vlády padne na zhruba 1500 klientů cestovní agentury Invia. Podle její mluvčí Andrey Řezníčkové si lidé letos kupují zájezdy jen pár dní předem. Pokud by Řecko restrikci nezavedlo, pravděpodobně by mohl být počet lidí, kteří by si zájezd ještě pořídili, vyšší. Invia za letošní sezonu do Řecka vypravila na 20.000 klientů. Nejčastěji cestovali na Krétu, Rhodos a Korfu. Propad prodejů u této destinace je kvůli koronaviru 70 procent, řekla dále Řezníčková.

Češi nejsou jediní

Řecká vláda zavedla nově povinnost negativních testů na covid-19 také pro cestující letecky z Bulharska, Rumunska, Spojených arabských emirátů, Malty, Belgie, Španělska, Albánie, Severní Makedonie a Maďarska, a to od 16. září do konce měsíce. V případě ČR vláda na svých stránkách neuvádí, do kdy má opatření platit.

Povinnost testů PCR na covid-19 neplatí pro děti mladší 10 let. I nadále musí všichni cestující do Řecka vyplňovat formulář PLF.

SCHWARZENBERG ( 24. září 2020 10:39 )

Řecka přivtrdilo ... autor je dobrá Čecha

Michal Snobl ( 24. září 2020 07:10 )

Čeští turisté ať jsou doma na pr-de-li a ať to netahaji tam nebo sem. Tady ten Primbambula zavírá pomalu všechno. Plesku a jak to dopadlo s tou Českou poštou a jejich roužkami? Jestli pak zaměstnanci pošty měli testy před balením těch náhubku co si lidé měli dát na tlamky. No a co ta chudák pošťačka co jí vyhodila Česká pošta že zveřejnila pravdu o jednání pošty. Pošta je podporována státem tudíž penězi daňových poplatníků a vedení pošty by mělo šoupat nohama zato co předvádějí za služby.Vyhazet čelí vedení na dlažbu i s Hamáčkém co se jí zastával.

Covid_19 ( 23. září 2020 19:44 )

Řekové poslední dobou testovali téměř každého turisty od nás, takže je to stálo dost peněz a vyčerpávalo jim to kapacity, jsme horší než Itálie, takže se Řekům nedivím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa