Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vojtěch „usadí“ Česko: Nejvýš deset stojících na vnitřních akcích, roušky i u baru

Aktualizováno -
16. září 2020
19:00
Autor: ČTK, kal, ula - 
16. září 2020
16:25

Ministerstvo zdravotnictví od pátečních 18:00 zakazuje vnitřní hromadné akce na stání pro více než deset lidí. Výjimku mají výstavy, trhy a podobné akce. Na akcích k sezení musí být vstupenky prodávané na konkrétní místo. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Nařízení platí i pro restaurace, bary či kluby, které nesmějí dovnitř pustit více lidí, než je kapacita k sezení. Ministerstvo také zpřesnilo nařízení pro nošení roušek v těchto místech. Lidé je nemusí mít jen při konzumaci, povinné jsou i u baru, pokud se nesedí.

„V tuto chvíli je naší prioritou zastavit počínající exponenciální nárůst pozitivních případů. Nemohu však vyloučit další opatření,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vojtěch už ve středu ve Sněmovně řekl, že chce od pátku omezit počet návštěvníků hromadných akcí ve vnitřních prostorách, například v klubech

Ministr uvedl, že většina nakažených koronavirem je na rozdíl od jara ve věku 20 až 29 let. Mohou to být podle ministra lidé, kteří se nakazili právě na klubových akcích a mohou být zdrojem šíření nákazy i mezi rizikovými skupinami.

Cílem je podle ministra zastavit aktuální nárůst počtu lidí pozitivních na nemoc covid-19, který je vyšší než na jaře. „Nárůsty budou pokračovat i v následujícím období, čísla budou podobná současným nárůstům. Děláme určité modelace vývoje, slibujeme si zaváděním opatření stabilizaci situace,“ ujišťoval Vojtěch poslance.

Video  Adam Vojtěch o číslu R  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ministr připustil, že situace ohledně epidemie koronaviru není dobrá, ale podle něho se příliš politizuje. „Důvody pro nárůst počtu nakažených jsou různé,“ řekl Vojtěch. Upozornil na nesouhlas s nošením roušek s poukazem na osobní svobody. Přitom roušky, mytí rukou a rozestupy jsou podle ministra jedinou prevencí. Nedostatek pracovníků hygienických stanic dal za vinu minulým vládám, které počet hygieniků snížily o polovinu na zhruba 2000.

Vojtěch: Testovací kapacita je 20 tisíc testů denně

Vojtěch odmítl kritiku, že vláda přes léto nic nedělala, ale nijak nereagoval na výtky, že kabinet splnil jen zhruba polovinu červnových úkolů od Sněmovny. Poukázal na to, že připravila koncept nové chytré karantény a schválila zvýšení počtu pracovníků hygienických stanic o 134 míst.

Vojtěch řekl, že nynější testovací kapacita je 20 700 testů denně a cíl je 25 000 testů. Odběrová místa mohou obsloužit denně až 17.000 lidí, spolu s mobilními týmy je kapacita kolem 20 000 odběrů, uvedl. Odběrových míst je 123 a počet se bude zvyšovat, dodal.

Hamáček chce Krizový štáb

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) čeká ve vládě další debatu o svolání Ústředního krizového štábu, což premiér Andrej Babiš (ANO) odmítá. Svolání štábu neznamená vyhlášení stavu nouze, zdůraznil před poslanci ministr. „Jsem přesvědčen, že obecně platí to, že pokud máme osvědčené mechanismy, měli bychom je používat,“ uvedl.

Hamáček také řekl, že je nutné znovu přesvědčit obyvatele o tom, že nemoc covid-19 může mít vážné dopady a nynější opatření proti šíření koronaviru nejsou „buzerace“. Patří k nim nošení roušek v některých veřejných prostorách. Opatření by podle ministra měla přinést efekt zhruba za dva týdny. Jak uvedl, obává se toho, že pokud by se nepodařilo křivku nárůstu nakažených zploštit, Česko by se mohlo dostat do jarní situace Itálie nebo současné situace Izraele. Zastavovat ekonomiku a zavírat školy nechceme, dodal Hamáček.

Kazin ( 17. září 2020 06:49 )

Už toho *** mám plné zuby !!!!A ne jen jeho do Vltavy s kurvsmx

strfnadice ( 16. září 2020 20:45 )

Tak do***e... Od pátku NECHODÍM do práce,.. šatna 5x 5m minimálně 20 lidi, bez oken, necetrano, na lince 20 lidi jeden vedle druhy ho STOJÍCÍCH, rouška jedna max dvě na 8 hodin, která se je ošmstlana, protože je tady vedro jak v ***i a neustále to sjíždí z ksichtu a to nemluvím o tom kolikrát se sundá a zase nanda, no humus a tohle nosíme na ksicht, no co to je, nesmysl a taky se podívejte kam lidi tu roušku davaj když ji dundsj, kazdej druhej ji hodí na palubní zsprssenou desku auta, do kabelky,
!!!! K ČEMU VŠECHNO TOHLE JE

strfnadice ( 16. září 2020 20:38 )

Tak do***e... Od pátku NECHODÍM do práce,.. šatna 5x 5m minimálně 20 lidi, bez oken, necetrano, na lince 20 lidi jeden vedle druhy ho STOJÍCÍCH, rouška jedna max dvě na 8 hodin, která se je ošmstlana, protože je tady vedro jak v ***i a neustále to sjíždí z ksichtu a

strfnadice ( 16. září 2020 20:13 )

No to je zase ***ina, já nestačím zírat co dokážou vymyslet, už mi to fakt, leze krkem, delaj z nás pěkný debilní, a my se necháme, neuvěřitelný

erich ratzka ( 16. září 2020 18:56 )

Že teď umírají lidé na covid, mají na svědomí naši představitele Hamáček Primula Petříček a Vojtěch taky Babiš když dovolili v době pandemie lidem cestovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa