Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vláda kývla na „moc“ pro Vojtěcha i odměny pro první linii. A Česko nakoupí zásoby roušek

Aktualizováno -
7. května 2020
18:40
Autor: ČTK, Mii, vei - 
7. května 2020
15:57

Na scénáři uvolňování se nic měnit nebude. Stále platí, že většina podniků bude moci otevřít 11. května a další pak 25. května. Na dnešním jednání se na tom shodla vláda, která zároveň schválila posílení pravomoci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Rozhodla rovněž o tom, že restrukturalizuje Správu státních hmotných rezerv a že pracovníci záchranných a sociálních služeb dostanou kvůli koronakrizi mimořádnou finanční odměnu. Zda požádá o prodloužení nouzového stavu, zatím neví.

Celkem půjde o 1,12 miliardy korun, na odměny zdravotníkům z nich je určeno 840 milionů, další peníze uhradí provoz mobilních odběrových týmů pro testování, vyplývá z materiálu pro jednání vlády. Ministerstvo už dříve nařídilo odměnit zdravotníky, kteří o pacienty s covidem-19 pečují ve státních nemocnicích. Z krajů se ozvala kritika, že tamní nemocnice na odměny nemají peníze.

Finanční bonus dostanou také pracovníci sociálních služeb. Podle druhu činnosti a rizika nákazy by měli získat 10 000, 20 000 či 40 000 korun. Celkem by na tuto podporu mělo jít přes 5 miliard korun.

Vojtěchův resort bude silnější

Co se týče rozšiřování a zpěňování pravomoci ministerstva zdravotnictví při koronavirové epidemii, předpis s účinností omezenou do konce roku by měl vyřešit platnost opatření i po konci nouzového stavu, který trvá do 17. května. Plán kabinetu pro rozvolňování omezení ale končí 25. května.

Zákon o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19 má podle navrhovaného textu platit v klíčových pasážích do konce roku. Jeho cílem je dočasně doplnit předpis o ochraně veřejného zdraví, který bude nadále obsahovat obecná ustanovení. Opatření by mohl resort vydávat po předchozím souhlasu vlády a jen v nezbytném rozsahu na nezbytnou dobu, v odůvodnění musí vysvětlit aktuální epidemiologická rizika.

Nákupy roušek projdou změnou

Vláda také jednala o budoucnosti Česka. S tím souvisí, že Správa státních hmotných rezerv dostane nové pokyny k zajištění zásob ochranných pomůcek, abych již nemohlo dojít k jejich nedostatku. Vláda projedná požadavky všech ministerstev v pondělí.

Do 30. září má být také podle Vojtěcha připravena revize ústavního zákona o bezpečnosti ČR, krizového zákona i zákona o ochraně veřejného zdraví. 

Zda bude třeba žádat o prodloužení nouzového stavu, vláda zatím jasno nemá. Zatím si myslí, že to neudělá. „Člověk ale nikdy neví,“ sdělil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Odložení pojistného pro firmy

Rovněž vláda rozhodla, že firmy mohou odložit platby na sociálním pojištění za své zaměstnance a to za měsíce květen, červen a červenec. „Pokud návrh zákona bude schválen, tak zaměstnavatel bude mít možnost, splatit pojistné až do 20. října,“ vysvětlila postup ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová (ČSSD). Po splnění zaplacení bude sníženo penále za nezaplacení až 80 %.  

Stát tímto způsobem nabízí firmám podle ministryně výhodnou půjčku. „Pokud nedojde k zaplacení, bude mít firma běžné penále, což je 18 % ročně,“ vysvětlila riziko nezaplacení šéfka rezortu práce a sociálních věcí. Pokud by této možnosti využily všechny firmy, vyšlo by to podle Maláčové na 28 miliard korun.

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ke spuštění chytré karantény  - abl
Video se připravuje ...
 

melika ( 8. května 2020 06:04 )

BUDE, URČITĚ BUDE a ještě víc jak před tím!

ivalen ( 7. května 2020 22:08 )

říkám si totéž.
IZS rizikové příplatky ano, ostatní mají smůlu, pokud nemají, tak ať si dojdou na sociálku.

nespokojeny ( 7. května 2020 22:00 )

Napište někdo, když je to taková podle vás šaškárna proč podobná opatření dělá téměř celý svět?
Proč se zrušily OH, Mistrovství Evropy ve fotbalu, tenisové turnaje, národní ligy všech sportů, veškeré festivaly, kulturní akce, motorismus atd. a atd.

janikmirek ( 7. května 2020 21:46 )

Souhlas, ta *** Burešova patří do kriminálu...

Fortuna ( 7. května 2020 19:57 )

Hrajou si s námi jak kočka s myší, už mi to fakt s...!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa