Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nakazil se koronavirem a pak dva dny ordinoval! Lékaře v Praze navštívila řada pacientů

Aktualizováno -
6. března 2020
18:10
Autor: ČTK, pom - 
6. března 2020
08:50

Lékař z Prahy, u nějž se ve čtvrtek potvrdila nákaza koronavirem, se vrátil z Itálie, s lehkými příznaky pak ještě dva dny ordinoval! Během té doby ho navštívila řada pacientů, zdravotní sestra z jeho ordinace neprodleně začala připravovat seznam všech lidí, s nimiž přišel do styku. Doktor s nemocí COVID-19 je v péči odborníků Nemocnice na Bulovce. V Česku se nakazilo 19 lidí. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek ráno vyzval Čechy, aby nejezdili do Itálie.

„Kontakty takzvané první linie jsou zdravotní sestra a rodina,“ uvedl k nemocnému lékaři mluvčí pražské hygieny Zbyněk Boublík. Všichni lékařovi pacienti budou podle něj kontaktováni a hygienici je poučí o tom, že mají sledovat svůj zdravotní stav. „Podle momentálních informací s většinou pacientů daný lékař neměl těsný kontakt. Příslušná opatření budou přijímána postupně v závislosti na vyhodnocení míry rizika kontaktu s jednotlivými pacienty,“ dodal mluvčí.

V Česku bylo do čtvrtečního večera 12 lidí s potvrzenou nákazou COVID-19, během čtvrtka přibyly tak čtyři nové případy. Dva byly v kontaktu s dříve nakaženými, mužem z Děčína a ženou z Prahy 6. Další dva s pozitivním výsledkem testů jsou Ital a právě český lékař, oba přijeli z Itálie. Ital přicestoval podle České televize z Val Gardeny, Čech podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) z lyžařského střediska Passo Tonale. Tam také lyžovala nakažená žena z Prahy 6, u jejího muže byl test neprůkazný a bude se opakovat.

Lékař z Prahy nakažený koronavirem dva dny ošetřoval pacienty v této ordinaci. Lékař z Prahy nakažený koronavirem dva dny ošetřoval pacienty v této ordinaci. | Blesk.cz

V pátek ráno se pak objevil 13. nakažený, toho ale - stejně jako už dříve nakaženou ženu z Prahy 6 - testovala soukromá laboratoř. Oficiální výsledky musí potvrdit Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu.

Další dva případy v Praze 6

Po nakažené ženě, jejíž děti chodí do první a třetí třídy Základní školy Antonína Čermáka v Praze 6, jsou i dva nově nakažení z celkových 13 rodiči dětí, které navštěvují školy a školky v Praze 6. „Jde o rodiče dětí z MŠ Terronská, ZŠ E. Destinnové a Gymnázia Nad Alejí. Proto bezprostředně po skončení dnešní (páteční, pozn. red.) výuky začneme přes víkend desinfikovat všechny školy a školky,“ uvedla městská část s tím, že děti ze tříd, kam ratolesti nakažených chodí, už odcházejí domů. Koronavirus u dětí nakažených rodičů potvrzen není.

Babiš: Nejezděte do Itálie

Většina nakažených si koronavirus přivezla z Itálie, premiér Andrej Babiš (ANO) po pátečním jednání s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou vyzval Čechy, aby do země nejezdili. Lidé, kteří se odtud budou vracet, mají zůstat dva týdny doma. „Toto preventivní opatření je nezbytné, abychom se vyhnuli nekontrolovanému šíření koronaviru v České republice,“ uvedl Babiš.

carlae ( 7. března 2020 00:48 )

Počítám, že se pan dochtor tak brzy do Netálie nepodívá. Jestli někoho nakazil, jejda to se po soudech pěkně prohne.....

nemocna ( 7. března 2020 00:40 )

nemocna ( 7. března 2020 00:38 )

Nezodpovědný lékař vyhodit ze zdravotnictví, přijel z Itálie a i když mu nebylo dobře šel ošetřovat pacienty do ordinace a rozšiřoval virus, měl být 14 dní doma v karanténě a vykašlal se na to, kvůli němu může onemocnět spoustu lidí a i umřít, má je na svědomí, k takovému lékaři bych už nikdy nešla

ameae ( 6. března 2020 20:29 )

Já ti to napíšu a ty to začneš brát taky, debílku. Tůdle!

PRO-EO ( 6. března 2020 17:02 )

ZAJIMAVOST..
Pred par mesici jsem potkal na lavičce v parku u nas plačící starou pani,které exekuror vzal uplně všechno...syn udelal dluhy.Pani uz zemřela.
Když jsem ji chtel povzbudit a pomoct ,tak jen vzdychla a řekla:
Milej hodnej pane...do roka nebude mit nikdo nic a hřbitovy budou plné...nemoc se blíží...a tu 50 korunu mi vratila....
Ona proklela lidstvo!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa